Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Päihdekuntoutuksessa kokemusasiantuntijat kulkevat rinnalla

Jaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) kokemusasiantuntijat ovat tärkeässä roolissa päihteettömyyden tukemisessa. Tammikuussa avatussa päihdekuntoutuspiste Nuorten Kipinässä kokemusasiantuntijat kulkevat nuorten aikuisten rinnalla kohti päihteetöntä elämää.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskeleva Antti Vallittu työskentelee Nuorten Kipinässä kokemusasiantuntijana ja tietää, että kokemusasiantuntijan voima päihteettömyyden tukemisessa on omasta toipumiskokemuksesta syntyvä uskottavuus. 

– Muistan kun raitistuin ja minulla oli vieroitusoireita. Sairaanhoitaja sanoi, että kohta menee ohi ja helpottaa. Ei sitä viestiä pystynyt ottamaan vastaan ihmiseltä, jolla ei ole omaa kokemusta asiasta. Toiselta toipuvalta viesti on uskottava, kun tietää, että hän on käynyt saman läpi, Vallittu kertoo. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella kokemusasiantuntijat ovat tärkeä osa mielenterveys- ja päihdepalvelujen kuntoutusta. Vallitullekin 18–25-vuotiaille tarkoitettu Nuorten Kipinä on jo kolmas paikka, jossa hän työskentelee kokemusasiantuntijana. 

– Me kokemusasiantuntijat voimme tukea nuorta tosi käytännöllisesti. Pystyn esimerkiksi auttamaan asiakkaan myös vertaistuen piiriin, mihin muut kuntoutuksen ammattilaiset eivät pysty. Olenkin aina valmis viemään meidän asiakkaitamme vertaistukiryhmiin, Vallittu kertoo. 

Tarvitaan oma tahto ja tukea motivaation ylläpitämiseen 

Nuorten Kipinän avokuntoutus sopii esimerkiksi jatkohoidoksi laitosmuotoisen päihdevieroituksen tai -kuntoutuksen jälkeen, mutta kuntoutukseen voi tulla myös suoraan, jos akuutti päihteiden käyttö on saatu loppumaan ja nuorella on valmius kuntoutustyöskentelyyn.  

– Kuntoutus meillä Kipinässä on ryhmämuotoista avokuntoutusta, eli täällä käydään kotoa käsin. Asiakkaan tulee sitoutua päihteettömyyteen ja käymään kuntoutuksessa joka päivä. Kaikkein tärkeintä on nuoren oma tahto muutokselle, mutta kokemusasiantuntijat ovat ihan avainasemassa, että tämä tahto ja motivaatio säilyy päivästä toiseen, kertoo Keusoten päihde- ja mielenterveysavopalveluiden esimies Marko Poikolainen

Nuorten Kipinän avokuntoutukseen ohjaudutaan Keusoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijän kautta. Jos asiakkuus on jo aktiivinen, voi yhteyttä ottaa suoraan omaan työntekijään. Uudet asiakkaat voivat hakeutua päihdepalvelujen asiakkaaksi ottamalla ensin yhteyttä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen, p. 019 226 0404, ma–pe 9–12. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajaksi Irma Pahlman26.5.2023 18:02:25 EEST | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan 25.5.23 myöntää aluevaltuuston puheenjohtajalle Eemeli Peltoselle eron puheenjohtajan luottamustoimesta. Eemeli Peltonen jätti eronpyynnön aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävästä tultuaan valituksi eduskuntaan huhtikuun vaaleissa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Keusoten valtuutettuna pitkään toiminut Irma Pahlman (sd.).

Aluehallitus hyväksyi HUS-järjestämissopimuksen17.5.2023 09:30:18 EEST | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti hyväksyä tiistain 16.5. kokouksessaan HUS-järjestämisopimuksen. HUS-​järjestämissopimus on Uudenmaan hyvinvointialueiden,​Helsingin kaupungin sekä HUS-​yhtymän keskinäinen sopimus, ​jossa osapuolet sopivat keskinäisestä työnjaosta,​ yhteistyöstä ja toiminnan yhteensovittamisesta terveydenhuollon palvelujen järjestämiseksi. Uusimaa-​lain mukaisesti HUS-​järjestämissopimuksen on edistettävä terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta,​ tuottavuutta, ​laatua, ​potilasturvallisuutta, ​palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien toimivuutta,​ ja kielellisiä oikeuksien toteutumista. Lisäksi kokouksessa päätettiin ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalvelujen asiakasmaksuohjeen perusteista. Uuteen soveltamisohjeeseen on kuvattu maksujen määräytymisen perusteet sekä käytännöt yhdenmukaisen toimintatavan varmistamiseksi. Ohjeessa on huomioitu sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain tuomat muutokset asiakasmaksulakiin muun muassa yhtei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme