EHYT

Päihdeneuvonnan puheluissa kuuluu joulun aikaan huoli ja ahdistus

Jaa
EHYT ry:n Päihdeneuvonta päivystää juhlapyhinä ympäri vuorokauden. Joulu kuuluu soittajien puheenaiheissa jo viikkoja etukäteen ja jälkipuintia juhlakauden tapahtumista käydään usein vielä vuoden vaihteen jälkeenkin.

Joulun odotus ei ole kaikille iloista ja kutkuttavaa aikaa. Jos jollakin perheessä on ongelmia alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, läheiset voivat jännittää ja pelätä tulevaa juhlakautta. Erityisesti liiallinen alkoholin käyttö aiheuttaa ongelmia ja huolestuttaa läheisiä.

– Jouluun liittyvä ahdistus, epävarmuus ja pelko kuuluvat soittajien puheenaiheissa jo kauan ennen varsinaisia juhlapyhiä. Saatetaan muistella aikaisempia pettymyksiä ja pohtia, kuinka pahan mielen voisi tänä jouluna välttää, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

Runsas alkoholin käyttö ja erityisesti humalajuominen kasvattavat erilaisten tapaturmien, onnettomuuksien ja väkivallan riskiä. Pahimmillaan tilanteet kriisiytyvät ja rauhallinen joulutunnelma jää vain haaveeksi.

Myös moni oman päihdeongelmansa tunnistanut jännittää joulua etukäteen. Erityisesti yksinäisyys korostuu silloin, kun tuntuu, että kaikki muut viettävät juhlaa perheen ja ystävien kanssa.

– Päihdeongelman kanssa kamppailevallekin joulu on raskasta aikaa. Esimerkiksi retkahtamista saatetaan pelätä jopa kuukausia etukäteen. Miten pärjään, jos olen yksin vuoden vaikeimpana aikana? Kiusaus lähteä hakemaan lohtua päihteistä voi olla suuri.

Päihdeneuvonta on Suomen ainoa auttava puhelin, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa ja tukea päihdeasioissa valtakunnallisesti vuorokauden ympäri. Päihdeneuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos on huolissaan omasta tai läheisensä päihteiden käytöstä. Puhelut ovat luottamuksellisia eikä omaa nimeä tarvitse kertoa.

– Onneksi ihmiset uskaltavat soittaa ja pyytää tukea, kun päihteisiin liittyvät asiat ahdistavat jouluna. Päihdeneuvonnan päivystäjän kanssa voi pohtia omaa tilannettaan ja vaihtoehtojaan. Moni kertoo, että jo pelkkä keskustelu keventää mieltä, Åberg kertoo.

Maksuton päihdeneuvontapuhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä

EHYT ry:n Päihdeneuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvonnan ammattilaiset tarjoavat neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Yhteyttä voi ottaa ensimmäisten hälytysmerkkien takia tai pitkään jatkuneen ongelman vuoksi. Riittää, että haluaa keskustella huolestaan. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Nikotiiniton Suomi saavutetaan nuorten ympäristöihin vaikuttamalla1.2.2023 08:40:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä julkisti eilen kehittämisehdotuksensa lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joiden tarkoituksena on tukea ja edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Erityisen kannatettavia ovat EHYT ry:n näkemyksen mukaan toimenpide-ehdotukset, jotka liittyvät nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme