ELY-keskukset

Päijänteellä ja Kymijoella varaudutaan kevättulvaan (Kaakkois-Suomi, Häme ja Keski-Suomi)

Jaa

Huhtikuun alun lämmin ja sateinen sää on nostanut Kymijoen vesistöalueen järvien vedenpintoja nopeasti. Monissa järvissä vedenkorkeudet ovat olleet läpi talven tavanomaista korkeammalla ja helmikuun lopun runsaat sateet nostivat etenkin vesistöalueen pohjoisosissa lumen vesiarvon keskimääräistä suuremmaksi.

Ennen sulannan alkua lunta oli Kymijoen vesistöalueella n. 20-40 % keskimääräistä enemmän. Vesistöalueen eteläosissa lumet ovat pääosin jo sulaneet. Vielä jäljellä olevan lumen sulamisen ajoittuminen sekä kevään sateisuus vaikuttavat tulvahuipun suuruuteen Päijänteellä ja vesistöalueen pohjoisosien järvissä.

Luminen talvi nostaa Päijänteen ja useiden muiden Kymijoen vesistöalueen järvien vedenpintoja

Päijänteen vedenkorkeus on 15.4.2021 tasolla NN+ 78,30 m, joka on n. 40 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta korkeammalla. Tämän hetken ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa toukokuun aikana nykyisestä tasosta vielä n. 40 cm ja touko-kesäkuun vedenkorkeushuipun ennustetaan olevan välillä NN+ 78,6 – 78,9 m. Päijänteen tulvarajana pidetään tasoa NN+ 78,8 m. Valuma-alueen vesivarastojen ollessa täynnä kevään ja alkukesän mahdolliset tavanomaista runsaammat sateet voivat nostaa Päijänteen vedenkorkeuden haitalliselle tasolle.

Päijänteen ja Kymijoen tulvariskin pienentämiseksi  juoksutusta on lisätty helmikuun lopusta alkaen. Tällä hetkellä Päijänteen kokonaislähtövirtaama, sisältäen Kalkkisen luonnonkosken virtaaman ja juoksutuksen, on n. 380 m3/s, kun kevään lähtövirtaama on tyypillisesti n. 250 m3/s. Kalkkisten säännöstelypadon luukut ovat olleet huhtikuun alusta lähtien täysin auki ja vettä juoksutetaan myös Kalkkisten kanavan kautta. Päijänteen tämänhetkinen vedenkorkeus on 18 cm luonnonmukaista (säännöstelemätöntä) vedenkorkeutta alempana. Juoksutusten vuoksi Kymijoen virtaama tulee pysymään suurena koko kevään ajan. Tällä hetkellä virtaama Kuusankoskella on n. 500 m3/s, joka on n. 150 m3/s suurempi kuin ajankohdan keskimääräinen virtaama.

Suurista vedenkorkeuksista paikallista haittaa rantapeltojen viljelylle

Päijänteen tavanomaista korkeammat vedenkorkeudet ja Kymijoen suuret virtaamat kevään aikana tulevat aiheuttamaan paikallista haittaa maanviljelylle ranta-alueilla. Päijänteen juoksutusta joudutaan pitämään suurena siihen asti, kunnes tulovirtaamat laskevat ja tulvariski Päijänteellä ja Kymijoelle helpottuu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Päijänteen ja Kymijoen säännöstelyt:

Johtava vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen
P. +358 295 029 225

Vesitalousasiantuntija Juha Pohjoisaho
P. +358 295 029 270

Keski-Suomen ELY-keskus
Alueellista tietoa (Keski-Suomi):

Johtava asiantuntija Timo Sokka
P. +358 295 024 816

Hämeen ELY-keskus
Alueellista tietoa (Häme):

Vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen
P. +358 295 025 158

s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pilotprojekt ger nya tjänster till arbetsgivare i omställningssituationer20.9.2021 09:40:00 EEST | Tiedote

Omställningsskyddet är samverkan i personalminskningssituationer och service som TE-byråerna bjuder på som har som mål att underlätta sysselsättning för personer som förlorar sina jobb. I omställningsskyddets regionala pilotprojekt utvecklas nya tjänster som förutser omställningssituationer för arbetsgivare. Genom att förutse omställningssituationer och med rätt stödåtgärder vill man undvika personalminskningssituationer och minimera följderna av dessa.

Piloteilla uusia palveluja työnantajien muutostilanteisiin20.9.2021 09:40:00 EEST | Tiedote

Muutosturva on vähentämistilanteiden yhteistoimintaa ja TE-toimistojen palvelua, jolla pyritään helpottamaan työnsä menettävien henkilöiden työllistymistä. Muutosturvan alueellisissa piloteissa kehitetään työnantajille muutostilanteita ennakoivia uusia palveluja. Muutostilanteiden ennakoinnilla ja oikeilla tukitoimilla pyritään välttämään henkilöstön vähennystilanteita ja minimoimaan niiden vaikutuksia.

Uusi jokihelmisimpukkaan keskittyvä LIFE-hanke alkaa: Satakunnassa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa ja elinympäristöjä (Varsinais-Suomi, Satakunta)16.9.2021 11:22:35 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on n. 840 tuhatta euroa. Hankkeen kansallinen rahoitus Lounais-Suomessa koostuu suurelta osin Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n ehdottamaa tutkimushanketta lannan peltolevityksen bakteerikuormituksesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.9.2021 15:56:44 EEST | Tiedote

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n 4.9.2021 tekemässä toimenpidehakemuksessa on pyydetty selvittämään Eurajoen elokuussa 2021 tapahtunutta bakteerikuormitusta sekä ehdotettu tutkimushanketta ja nitraattiasetuksen uudistamista. Eurajoen elokuun bakteerilöydösten syynä arveltiin aiemmin olevan peltojen keväiset lannanlevitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme