Päijänteen biosfäärialueen suunnittelu etenee – avoimissa työpajatilaisuuksissa haetaan ideoita hyvinvoinnin ja elinvoiman kestävään vahvistamiseen

Päijänteelle alueelle haetaan ensi syksynä Unescon biosfäärialueen statusta. Jos hakemus hyväksytään, Päijänne lähikuntineen pääsee osaksi kansainvälistä kestävän kehityksen verkostoa. Hakemusvalmistelussa tarvittavaa tietoa ja biosfäärialueen toimintaan liittyviä kehittämisideoita kootaan yhteen talven ja kevään aikana järjestettävissä avoimissa työpajatilaisuuksissa.
Ensimmäisen, 26.1. järjestettävän työpajan aiheena on kestävyyskasvatus. Helmi-maaliskuussa järjestettävien työpajojen teemoja ovat kestävä matkailu, luonnonvarat, asuminen ja vapaa-aika, ilmastonmuutos ja luontokato sekä vesistöjen kunnostaminen. Koronarajoituksista johtuen työpajatilaisuudet järjestetään joko pääosin tai kokonaan verkkototeutuksena.
Päijänteen biosfäärialueen hakemusvalmistelusta vastaa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinoima Päijänne biosfääriksi -hanke. Siinä selvitetään kaikkien Päijänteen lähivaluma-alueeseen ulottuvien kiinnostusta lähteä mukaan hakemuksen valmisteluun ja myöhemmin käynnistyvään biosfäärialueen toimintaan. Hanketta rahoittavat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän kaupunki sekä Joutsan, Muuramen ja Toivakan kunnat. Tietoa hakemusvalmistelun etenemisestä päivitetään hankkeen verkkosivuille (https://paijannebiosphere.fi).
Biosfäärialueet suuntaavat tulevaisuuteen
Biosfäärialueiden toiminnassa korostuu vahvasti tulevaisuuteen suuntautuva paikallinen kehittämistyö. ”Biosfäärialueen toiminta soveltuu hyvin kestävän aluekehittämisen työvälineeksi, oli kyse sitten elinkeinoelämän uudistamisesta, yhteisöjen hyvinvoinnista tai kulttuurin elävöittämisestä”, sanoo Päijänne biosfääriksi -hankkeen projektipäällikkö Mika Määttä.
Käytännön tasolla biosfäärialuetta voidaan käyttää toimijoiden yhteistyöalustana ja resurssien hankkijana erilaisille kestävää kehitystä edistäville tutkimus- ja kehittämistoiminnoille. Kaikki biosfäärialueiden toiminnot perustuvat vapaaehtoisuuteen, eikä esimerkiksi maankäytölle tai elinkeinotoiminnoille aseteta mitään uusia rajoitteita.
YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelma ylläpitää kestävän kehityksen malli- ja oppimisalueiden globaalia verkostoa. Toimintaa organisoidaan paikallisesti, ja sillä on kolme perustehtävää: luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen, kestävän kehityksen edistäminen sekä ympäristötutkimuksen ja -kasvatuksen vahvistaminen. Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelmaan on liittynyt tähän mennessä 727 aluetta 131 maasta. Suomen nykyiset biosfäärialueet sijaitsevat Pohjois-Karjalassa ja Saaristomerellä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
projektipäällikkö Mika Määttä
Päijänne biosfääriksi -hanke / JYU.Wisdom
p. 050 453 3041, mika.p.maatta(at)jyu.fi
Hankkeen verkkosivut: https://paijannebiosphere.fi/
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358504733483vesa.j.holm@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme