Jyväskylän yliopisto

Päijänteen biosfäärialueen suunnittelu etenee – avoimissa työpajatilaisuuksissa haetaan ideoita hyvinvoinnin ja elinvoiman kestävään vahvistamiseen

Jaa

Päijänteelle alueelle haetaan ensi syksynä Unescon biosfäärialueen statusta. Biosfäärialueen toimintaan liittyviä kehittämisideoita ja muuta hakemusvalmistelussa tarvittavaa tietoa kerätään alkuvuoden aikana järjestettävissä avoimissa työpajoissa. Hakemusvalmistelusta vastaa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinoima Päijänne biosfääriksi -hanke.

(Kuva: Anu Kettunen / Jyväskylän yliopisto.)
(Kuva: Anu Kettunen / Jyväskylän yliopisto.)

Päijänteelle alueelle haetaan ensi syksynä Unescon biosfäärialueen statusta. Jos hakemus hyväksytään, Päijänne lähikuntineen pääsee osaksi kansainvälistä kestävän kehityksen verkostoa. Hakemusvalmistelussa tarvittavaa tietoa ja biosfäärialueen toimintaan liittyviä kehittämisideoita kootaan yhteen talven ja kevään aikana järjestettävissä avoimissa työpajatilaisuuksissa.

Ensimmäisen, 26.1. järjestettävän työpajan aiheena on kestävyyskasvatus. Helmi-maaliskuussa järjestettävien työpajojen teemoja ovat kestävä matkailu, luonnonvarat, asuminen ja vapaa-aika, ilmastonmuutos ja luontokato sekä vesistöjen kunnostaminen. Koronarajoituksista johtuen työpajatilaisuudet järjestetään joko pääosin tai kokonaan verkkototeutuksena.

Päijänteen biosfäärialueen hakemusvalmistelusta vastaa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinoima Päijänne biosfääriksi -hanke. Siinä selvitetään kaikkien Päijänteen lähivaluma-alueeseen ulottuvien kiinnostusta lähteä mukaan hakemuksen valmisteluun ja myöhemmin käynnistyvään biosfäärialueen toimintaan. Hanketta rahoittavat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän kaupunki sekä Joutsan, Muuramen ja Toivakan kunnat. Tietoa hakemusvalmistelun etenemisestä päivitetään hankkeen verkkosivuille (https://paijannebiosphere.fi). 

Biosfäärialueet suuntaavat tulevaisuuteen

Biosfäärialueiden toiminnassa korostuu vahvasti tulevaisuuteen suuntautuva paikallinen kehittämistyö. ”Biosfäärialueen toiminta soveltuu hyvin kestävän aluekehittämisen työvälineeksi, oli kyse sitten elinkeinoelämän uudistamisesta, yhteisöjen hyvinvoinnista tai kulttuurin elävöittämisestä”, sanoo Päijänne biosfääriksi -hankkeen projektipäällikkö Mika Määttä.

Käytännön tasolla biosfäärialuetta voidaan käyttää toimijoiden yhteistyöalustana ja resurssien hankkijana erilaisille kestävää kehitystä edistäville tutkimus- ja kehittämistoiminnoille. Kaikki biosfäärialueiden toiminnot perustuvat vapaaehtoisuuteen, eikä esimerkiksi maankäytölle tai elinkeinotoiminnoille aseteta mitään uusia rajoitteita.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelma ylläpitää kestävän kehityksen malli- ja oppimisalueiden globaalia verkostoa. Toimintaa organisoidaan paikallisesti, ja sillä on kolme perustehtävää: luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen, kestävän kehityksen edistäminen sekä ympäristötutkimuksen ja -kasvatuksen vahvistaminen. Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelmaan on liittynyt tähän mennessä 727 aluetta 131 maasta. Suomen nykyiset biosfäärialueet sijaitsevat Pohjois-Karjalassa ja Saaristomerellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Mika Määttä
Päijänne biosfääriksi -hanke / JYU.Wisdom
p. 050 453 3041, mika.p.maatta(at)jyu.fi

Hankkeen verkkosivut: https://paijannebiosphere.fi/

Kuvat

(Kuva: Anu Kettunen / Jyväskylän yliopisto.)
(Kuva: Anu Kettunen / Jyväskylän yliopisto.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme