Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päiväkodeissa ja kouluissa nautitaan itsenäisyyspäivän juhlalounas

Jaa

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu juhlalounaaseen Helsingin kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tiistaina 5. joulukuuta. Ruokalistat on laadittu perinteitä noudattaen, mutta uuttakin on mukana. Ruokailu on osa lasten ja nuorten tapakasvatusta.

Kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tarjotaan monipuolista ruokaa ympäri vuoden. Lisäksi vuotta rytmittävät teemaviikot, juhlapäivät sekä koulujen suosikkiruokapäivät.

”Itsenäisyyspäivää juhlitaan joka vuosi, mutta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi aterian juhlavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Jokainen päiväkoti suunnittelee oman päiväkodin juhlan ja siihen liittyvän ohjelman,” sanoo päiväkotien ruokapalveluista vastaava Erja Suokas.

”Juhlapäiviä ovat muun muassa itsenäisyyspäivä, joulu, pääsiäinen ja vappu, ja näitä juhlistetaan juhla-aterioilla. Vuosittaisia teema- tai juhlapäiviä on vähintään kahdeksan. Tällöin nautitaan juhlavampi ateria johon kuuluu aina myös jälkiruoka”, toteaa koulujen ja oppilaitosten ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.

”Juhlaan kuuluu aina myös juhlan mukaiset somisteet. Ruokasalin somistuksesta vastaa palveluntuottaja, joka voi tehdä yhteistyötä koulun tai oppilaitoksen kanssa,” Rintamäki täydentää.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ostaa ruokapalvelut palveluntuottajilta ja tekee tiivistä yhteistyötä näiden kanssa, esimerkiksi ruokalistojen suunnittelussa. Palveluntuottajia ovat Palvelukeskus Helsinki, Sodexo ja Fazer Amica. Päiväkotien ruokapalvelut tuottaa pääosin Palvelukeskus Helsinki.

Juhla-aterialla kolme ruokalajia

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Palvelukeskus Helsinki tarjoaa päiväkodeissa alkupalana pieniä riisipiirakoita punajuurihummuksen kera. Punajuurihummuksessa kotimainen juures ja itämaiset maut yhdistyvät uudella tavalla. Pääruokana nautitaan tuttuja suomalaisia perinneruokia: riistakäristystä tai karjalanpaistia juures-perunasoseen kanssa. Kasvisruokailijoille on tarjolla soijafilettä rosmariinikastikkeessa. Juhla-aterian kruunaa jälkiruoka, omena-kaurapaistos vaniljakastikkeen kera.

Kouluissa ja oppilaitoksissa Palvelukeskus tarjoaa alkupalana riisipiirakoita ja punajuurihummusta. Pääruokana on uunilohta, quornleikettä (kasvis), tartarkastiketta ja perunoita. Jälkiruokana on marjavanillaa. 

Soxexhon koulu- ja opiskelijaravintoloissa nautitaan alkumaljana Blueberry Dream -juomaa. Pääruokana on uunilohta, quornleikettä (kasvis), tartarkastiketta ja perunoita. Jälkiruokana on mustikkavaahtoa.

Fazer-Amican koulu- ja opiskelijaravintoloissa tarjotaan alkumaljana omena-kanelijuomaa, pääruokana jauhelihapihvejä, kaura-härkäpapupihvejä, lanttusosetta, paahdettuja porkkanoita ja marinoitua punasipulia. Jälkiruokana on mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta.

Kaikkien palveluntarjoajien aterioihin kuuluu myös monipuolinen salaattipöytä.

Ruokaa noin 85 000 lapselle ja nuorelle

Kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat ravitsevaa ruokaa – ja Suomen pääkaupungissa ruokaa tarvitaankin paljon: Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on 25 000 lasta varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa, noin 18 000 opiskelijaa lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa ja noin 42 000 oppilasta perusopetuksessa.

Lisätietoja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluista:

Päiväkodit:
Ruokapalveluvastaava Erja Suokas, puh. 09 310 43246 tai 050 3458164, erja.suokas@hel.fi

Koulut ja oppilaitokset:
Ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki, puh. 09 310 86307 tai 050 5015229, airi.rintamaki@hel.fi.

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Raili Tanhuanpää
puh. 09 310 86239, 050 590 1223, raili.tanhuanpaa@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala varautuu Superin ja Tehyn työtaistelutoimenpiteeseen19.9.2018 16:44Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö (Tehy) ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (Super) ovat julistaneet jäseniään koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vastustaakseen hallituksen esitystä työsuhdeturvan heikentämisestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Myös JHL ilmoittaa toimenpiteistään viikolla 39. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa 26.9. klo 6.00 ja päättyy 28.9. klo 23.59. Työtaistelutoimenpide voi vaikuttaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen palveluihin. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto saattaa näkyä varhaiskasvatuksen palveluissa. Toimiala tiedottaa työtaistelutoimenpiteen mahdollisista vaikutuksista. Lisätietoja: Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi (20.9.) Eeva Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puh. 09 310 58499, eeva.tiihonen@hel.fi (21.9.) Niclas Grönholm, ruotsinkielisten palveluiden johtaja, puh. 09 310 86225, niclas.gronholm@hel.fi Tiina Harju-Kukkula, henkilöstöpäällikkö, puh. 09 310 33939, tiin

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 18.9. kokouksen ennakkotiedote14.9.2018 12:00Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 18.9. Kokouksen esityslista löytyy verkkosivuiltamme: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?year=2018&ls=11&doc=Kasko_2018-09-18_Kklku_11_El Kokouksen päätyttyä julkaisemme päätöstiedotteen lautakunnan verkkosivulla. Lisätietoja kasvatus- ja koulutuslautakunnasta https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi/paatoksenteko/kasvatus-ja-koulutuslautakunta/kasvatus-ja-koulutuslautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme