Päivitetty juurihoidon Käypä hoito -suositus kehottaa hakeutumaan hoitoon ajoissa
Kahdella kolmasosalla suomalaisista on vähintään yksi juurihoidettu hammas, ja juurihoidon tarvetta joka neljännellä aikuisella. Yleisin syy hampaan ytimen eli pulpan tulehtumiselle on hampaan reikiintyminen. Juurihoidon avulla estetään tulehduksen leviämisen muualle elimistöön. Tutkimusten mukaan suurin osa potilaista valitsee oman hampaan säilyttämisen ja juurihoidon mieluummin kuin hampaan poiston.
Juurihoidossa hampaan tulehtunut ydin poistetaan, juurikanavat puhdistetaan, hammas täytetään juurentäyttömateriaalilla ja sen päälle rakennetaan kruunuosa. Ennen juurihoidon aloitusta arvioidaan, voidaanko juurihoito tehdä potilaalle ja kyseiseen hampaaseen. Hoitopäätökseen vaikuttavat koko suun tilanne ja omahoidon taso sekä potilaan yleisterveys ja hoitomyöntyvyys. Kun jokainen työvaihe on tehty laadukkaasti, juurihoidetut hampaat kestävät yleensä hyvin.
Parhaiten hampaan reikiintymistä ja ytimen tulehtumista voidaan ehkäistä hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla. Jos potilas hakeutuu hoitoon ajoissa, on vaikea-asteistenkin reikien ja tulehdusten hoitoon entistä laajempi keinovalikoima. Näillä keinoilla voidaan myös usein välttyä juurihoidolta.
– Uudessa suosituksessa on selkeästi aikaisempaa enemmän hoitokeinoja, joilla pyritään pitämään hammasydin elävänä perinteisen juurihoidon sijaan. Tieto hammasytimen elävänä säilyttämisestä on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen viiden vuoden aikana, ja sitä myötä hoitokäytänteetkin ovat muuttuneet jopa radikaalisti, sanoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, professori Leo Tjäderhane.
Kipua voidaan hallita
Moni liittää juurihoitoon mielikuvan kivusta, ja toimenpide saattaa herättää jopa hoitopelkoa. Kyselytutkimuksen mukaan kipu juurihoidon yhteydessä osoittautui kuitenkin pelättyä vähäisemmäksi, mikä vähensi pelkoa tulevia juurihoitoja kohtaan.
Päivitetyssä suosituksessa on perehdytty entistä laajemmin kivun hallintaan, puudutusaineen valintaan ja puutumisongelmiin.
– Kun perinteiseen juurihoitoon päädytään, on hammas lähes aina hoidettavissa kivuttomasti ja luotettavasti siten, että hampaan poisto voidaan välttää. Juurihoito on paljon mainettaan parempi, muistuttaa Leo Tjäderhane.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian asettama työryhmä on päivittänyt hampaan juurihoidon Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Tutustu päivitettyyn suositukseen.
Lisätietoja:
HLT, juurihoidon erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari, paivi.siukosaari (at) helsinki.fi, p. 040 588 3329
Professori, Käypä hoito -työryhmän pj. Leo Tjäderhane, leo.tjaderhane (at) helsinki.fi, p. 050 311 8028
HLT, EHL, Käypä hoito -toimittaja Marja Pöllänen, marja.pollanen (at) duodecim.fi, p. 040 723 5818
Osoitelähde: STT Info ja Terveystoimittajat ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiTietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi apurahoja 40 tutkimusprojektille17.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 214 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Tänä vuonna suurimmilla apurahoilla tuettiin lasten hammashoidon tutkimusprojekteja ja tutkimusta, jossa selvitetään botuliinitoksiinin käyttöä TMD-potilaiden kivunhoidossa.
Laajojen hammaspaikkojen uusimiskierteeseen apua keraamisista paikoista?15.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Suomessa tehdään lähes 3 miljoonaa paikkaa vuodessa. Valtaosa paikoista valmistetaan tällä hetkellä yhdistelmämuoveista, jotka kestävät keskimäärin hieman yli viisi vuotta. Osalla potilaista laajat poskihammasvauriot voitaisiin korjata keraamisella paikalla, joka toimii usein vielä kymmenen vuoden jälkeenkin.
Apollonia-palkinto materiaalitutkija Pekka Vallitulle10.11.2022 17:30:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna biomateriaalitutkimuksen uranuurtajalle, professori Pekka Vallitulle. Palkinto on tunnustus pitkästä, laaja-alaisesta ja arvostetusta tutkijanurasta. Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 10.11.2022.
Hammashoitoon valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä10.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama asiantuntijaryhmä on laatimassa Hyvä käytäntö -konsensussuositusta, joka selkeyttäisi suunterveyden tutkimus- ja hoitovälejä valtakunnallisesti. Sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alussa. Tavoitteena on, että potilaat saavat hyvää hoitoa ja että suun terveydenhoidon palveluja käytetään tehokkaasti.
Suunterveyspalvelut tulisi kohdentaa eniten tarvitseville vaikuttavuuden parantamiseksi10.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Suun terveydenhuollon vaikuttavuutta voitaisiin parantaa kohdentamalla palveluja niitä eniten tarvitseville. Vaikuttavuudesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, mikä palvelee sekä potilaita että yhteiskuntaa, mutta etenkin väestötason vaikuttavuudesta tiedetään vielä vähän. Suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuus yksinään on kuitenkin rajallista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme