Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Päivitetty juurihoidon Käypä hoito -suositus kehottaa hakeutumaan hoitoon ajoissa

Jaa
Päivitetty hampaan juurihoidon Käypä hoito -suositus korostaa juurihoidon ehkäisyn tärkeyttä. Jos potilas hakeutuu hammaslääkäriin ajoissa, syvätkin reiät voidaan hoitaa usein ennen juurihoidon tarvetta ja säilyttää hammas elävänä. Kun juurihoitoa tarvitaan, tarjoaa suosituspäivitys entistä enemmän työkaluja kivun hallintaan.

Kahdella kolmasosalla suomalaisista on vähintään yksi juurihoidettu hammas, ja juurihoidon tarvetta joka neljännellä aikuisella. Yleisin syy hampaan ytimen eli pulpan tulehtumiselle on hampaan reikiintyminen. Juurihoidon avulla estetään tulehduksen leviämisen muualle elimistöön. Tutkimusten mukaan suurin osa potilaista valitsee oman hampaan säilyttämisen ja juurihoidon mieluummin kuin hampaan poiston.

Juurihoidossa hampaan tulehtunut ydin poistetaan, juurikanavat puhdistetaan, hammas täytetään juurentäyttömateriaalilla ja sen päälle rakennetaan kruunuosa. Ennen juurihoidon aloitusta arvioidaan, voidaanko juurihoito tehdä potilaalle ja kyseiseen hampaaseen. Hoitopäätökseen vaikuttavat koko suun tilanne ja omahoidon taso sekä potilaan yleisterveys ja hoitomyöntyvyys. Kun jokainen työvaihe on tehty laadukkaasti, juurihoidetut hampaat kestävät yleensä hyvin.

Parhaiten hampaan reikiintymistä ja ytimen tulehtumista voidaan ehkäistä hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla. Jos potilas hakeutuu hoitoon ajoissa, on vaikea-asteistenkin reikien ja tulehdusten hoitoon entistä laajempi keinovalikoima. Näillä keinoilla voidaan myös usein välttyä juurihoidolta.

– Uudessa suosituksessa on selkeästi aikaisempaa enemmän hoitokeinoja, joilla pyritään pitämään hammasydin elävänä perinteisen juurihoidon sijaan. Tieto hammasytimen elävänä säilyttämisestä on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen viiden vuoden aikana, ja sitä myötä hoitokäytänteetkin ovat muuttuneet jopa radikaalisti, sanoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, professori Leo Tjäderhane.

Kipua voidaan hallita

Moni liittää juurihoitoon mielikuvan kivusta, ja toimenpide saattaa herättää jopa hoitopelkoa. Kyselytutkimuksen mukaan kipu juurihoidon yhteydessä osoittautui kuitenkin pelättyä vähäisemmäksi, mikä vähensi pelkoa tulevia juurihoitoja kohtaan.

Päivitetyssä suosituksessa on perehdytty entistä laajemmin kivun hallintaan, puudutusaineen valintaan ja puutumisongelmiin.

– Kun perinteiseen juurihoitoon päädytään, on hammas lähes aina hoidettavissa kivuttomasti ja luotettavasti siten, että hampaan poisto voidaan välttää. Juurihoito on paljon mainettaan parempi, muistuttaa Leo Tjäderhane.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian asettama työryhmä on päivittänyt hampaan juurihoidon Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Tutustu päivitettyyn suositukseen.

Lisätietoja:

HLT, juurihoidon erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari, paivi.siukosaari (at) helsinki.fi, p. 040 588 3329
Professori, Käypä hoito -työryhmän pj. Leo Tjäderhane, leo.tjaderhane (at) helsinki.fi, p. 050 311 8028
HLT, EHL, Käypä hoito -toimittaja Marja Pöllänen, marja.pollanen (at) duodecim.fi, p. 040 723 5818

Osoitelähde: STT Info ja Terveystoimittajat ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi apurahoja 40 tutkimusprojektille17.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 214 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Tänä vuonna suurimmilla apurahoilla tuettiin lasten hammashoidon tutkimusprojekteja ja tutkimusta, jossa selvitetään botuliinitoksiinin käyttöä TMD-potilaiden kivunhoidossa.

Hammashoitoon valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä10.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama asiantuntijaryhmä on laatimassa Hyvä käytäntö -konsensussuositusta, joka selkeyttäisi suunterveyden tutkimus- ja hoitovälejä valtakunnallisesti. Sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alussa. Tavoitteena on, että potilaat saavat hyvää hoitoa ja että suun terveydenhoidon palveluja käytetään tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme