Päivitetty ohje koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn – moniammatillisen yhteistyön merkitys suuri
Itä-Suomen aluehallintovirasto on päivittänyt vuonna 2018 julkaistua koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn liittyvää ohjetta.
Julkaisu on tarkoitettu ohjeelliseksi ja se on laadittu kuntien viranomaisten sekä sisäilmaryhmien jäsenten, mutta myös tilojen käyttäjien ja heidän edustajiensa hyödynnettäväksi.
Julkaisussa on käsitelty koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen ja vastuisiin liittyvää lainsäädäntöä, eri tahojen roolia sekä kuvattu esimerkinomaisesti sisäilmasto-ongelman käsittelyprosessia koulurakennuksessa. Onnistunut sisäilmasto-ongelmien käsittelyprosessi ja hallinta edellyttävät aktiivista otetta ja vuoropuhelua eri tahojen yhteistyönä, avointa viestintää sekä riittäviä lähtötietoja. Moniammatillisen yhteistyön merkitys on suuri.
Keskeisimmät lainsäädännön muutokset koskevat sosiaalihuoltoa ja lastensuojelua
Kouluympäristössä epäiltyjen ja havaittujen sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn liittyvässä lainsäädännössä tapahtuneet keskeisimmät muutokset koskevat sosiaalihuollon ja lastensuojelun lainsäädäntöä. Terveydensuojelun ja työsuojelun lainsäädäntöön ennustetaan tulevan muutoksia, joiden tavoitteena on eri viranomaisten välisten toimivaltarajojen sekä menettelyjen aiempaa parempi yhteensovittaminen.
Kouluterveydenhuolto sekä muu oppilas- ja opiskelijahuolto merkittävässä roolissa
Julkaisun päivityksessä on korostettu aiempaa enemmän kouluterveydenhuollon sekä muun oppilas- ja opiskelijahuollon rooleja. Etenkin koulukuraattorien ja koulupsykologien merkitystä sisäilmastotyössä on avattu ja perusteltu aiempaa enemmän.
Sisäilmastotyön aktivointi kehittämisen tavoitteena
Itä-Suomen aluehallintovirastossa valmistellaan julkaisun käyttöönoton edistämistä osana viraston alueellista sisäilmastotyötä. Sisäilmastotyötä on viime vuosina ryhdytty aluehallintovirastossa aktiivisemmin ja suunnitelmallisemmin kehittämään sekä toimeenpanemaan. Julkaisun päivittäminen ajan tasalle on osa tätä työtä.
Moniammatillinen yhteistyö myös julkaisun lähtökohtana
Koulujen sisäilmasto-ongelmien käsittelyä koskeva julkaisu on laadittu Itä-Suomen aluehallintovirastossa laaja-alaisena yhteistyönä. Julkaisun laatimiseen ovat osallistuneet peruspalvelut, oikeusturva ja luvat-, työsuojelun sekä opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueet. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueelta työryhmässä oli edustettuina ympäristöterveyden-, sosiaali- sekä terveydenhuollon toimialat.
Toivomme, että julkaisu on hyödyllinen työkalu eri toimijoille sisäilmasto-ongelmien onnistuneeseen käsittelyyn.
Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisu 124: Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittely (pdf)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä (ajalla 27.1.2022–31.1.2022), p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Nuorten työssäoppimisen turvallisuus pääosin hyvällä tolalla29.3.2023 07:26:56 EEST | Tiedote
Suomessa on eri työpaikoilla runsaslukuinen määrä opiskelijoita työssä oppimassa. Myös vaarallisissa töissä. Työsuojeluviranomaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana opastaneet ja valvoneet tehostetusti oppilaitoksia työturvallisuudessa. ”Olemme pyrkineet tukemaan erityisesti sitä, että työssäoppimisessa hallittaisiin työtapaturmien torjunta, fyysinen kuormitus sekä kemiallisten- ja biologisten tekijöiden riskit”, sanoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.
Pohjois-Suomen valmiustoimikunta tilannekuvan ja riskiarvioiden äärellä28.3.2023 16:05:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 28.3.2023 käsittelemään juuri valmistuneet alueelliset riskiarviot ja kokoamaan alustusten pohjalta ajankohtaisen tilannekuvakatsauksen.
Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta28.3.2023 11:57:44 EEST | Tiedote
Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 33/23 alkaa keskiviikkona 29.3.2023 Kuopiossa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta
En arbetsplats, många arbetsgivare och information som inte förmedlas – arbetssäkerheten lider24.3.2023 08:17:19 EET | Tiedote
"Siffrorna visar att arbetarskyddsansvaret på många gemensamma arbetsplatser inte är särskilt bra skött. En central akilleshäl är samarbetet mellan olika aktörer på den gemensamma arbetsplatsen och informationsgången om lagenligt arbetarskyddsansvar", bedömer inspektör Laura Mäkilä.
Yksi työpaikka, monta työnantajaa, eikä tieto kulje – työturvallisuus kärsii24.3.2023 08:13:35 EET | Tiedote
”Valvontahavaintomme osoittavat, että yhteisten työpaikkojen työsuojeluvastuut eivät ole hoidettu useilla työpaikoilla kovin kaksisesti. Keskeinen akilleenkantapää on yhteisen työpaikan eri toimijoiden keskinäinen yhteistyö ja tiedonkulku työsuojeluvastuista”, arvioi tarkastaja Laura Mäkilä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme