HUS

Päivystysapu 116 117 auttaa, kun oma terveysasema on kiinni

Jaa

Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu on käytössä jo suurimmassa osassa Uuttamaata. Maksuttomaan numeroon 116 117 soitetaan ennen hakeutumista Haartmanin, Malmin, Peijaksen, Hyvinkään ja Porvoon sairaaloiden päivystyksiin. Numerosta voi myös kysyä neuvoja ja hoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin silloin, kun oma terveysasema on kiinni.

Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat Päivystysapuun soittavan henkilön hoidon tarpeen puhelimessa ja ohjaavat hänet oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita itsehoitoon.  Palvelu neuvoo ja ohjaa myös lasten asioissa. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden, vuoden kaikkina päivinä. Soittaminen on maksutonta.

Päivystysapu on Uudellamaalla käytössä Askolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla. Koko HUS-alue on palvelun piirissä vuoden 2019 alussa.

Päivystykseen Päivystysavun kautta

Tavoitteena on, että vuoden 2019 alusta kaikkiin HUSin päivystyksiin hakeudutaan joko soittamalla Päivystysapuun tai hätätilanteessa 112:een. 

- Haluamme tehdä päivystyspalveluista sujuvia asukkaille. Tavoitteena ei ole estää ihmisiä hakeutumasta päivystyksiin, vaan löytää soittajalle tarkoituksenmukaisin hoitopaikka, kertoo Päivystysapu 116 117 Uusimaa -hanketta vetävä ylilääkäri Leena Soininen HUS Akuutista. Soittaja voidaan ohjata päivystyspoliklinikan lisäksi omalle terveysasemalleen tai hänelle voidaan antaa ohjeita itsehoitoon. Tarvittaessa soittajalle etsitään apua myös sosiaalipalveluiden piiristä.

Päivystysavulla on käytössä ruuhkamittari, josta näkee HUSin päivystysten ajantasaisen potilastilanteen. Vuoden 2019 alusta soittajalle voidaan tarjota mahdollisuutta hakeutua toiselle päivystyspoliklinikalle, mikäli lähin päivystyspoliklinikka on ruuhkautunut. Näin päivystysten potilasmääriä pystytään tasaamaan ja odotusaikoja lyhentämään.

Puheluihin vastaavat kokeneet hoitajat

Uudenmaan puheluihin vastaavat kokeneet sairaan- ja terveydenhoitajat Hyvinkään ja Porvoon sairaaloiden päivystyksissä. Helsinkiläisten puheluihin vastataan Helsingin kaupungin terveysneuvonnassa. Vuoden 2019 alussa avautuu uusi toimipiste Lohjan sairaalan päivystyksen yhteyteen.

Hätätilanteissa 112, kiireettömät asiat terveysasemalla

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Tilanteita, joissa tulee soittaa välittömästi hätänumeroon ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet ja kouristelu.

Kiireettömissä asioissa   ei   tule   soittaa Päivystysavun numeroon, vaan ne hoidetaan omalla terveysasemalla.   Tällaisia   ovat esimerkiksi reseptien uusintapyynnöt tai laboratorio- ja röntgentutkimusten vastaukset ilman oireiden äkillistä pahenemista.

 Valtakunnalliseksi palveluksi 2020

Kansallista Päivystysapu-hanketta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä SoteDigi Oy:n kanssa. Tavoitteena on saada Päivystysapu-palvelu käyttöön koko Manner-Suomessa vuoden 2020 alkuun mennessä. Numero 116 117 on jo käytössä myös Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Jokainen sairaanhoitopiiri järjestää itse palvelun.

Yhteyshenkilöt

Taru Tukiainen: taru.tukiainen@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme