Viisi TähteäViisi Tähteä

Palace on yhä paras ravintola – Brutaalibistro on Suomen oma ravintolatrendi

Jaa

Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.

Ravintola Palacen keittiöhenkilökunta kokkasi Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannem kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Ravintola Palacen keittiöhenkilökunta kokkasi Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannem kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Palace oli paras myös Paras Ruoka -kategoriassa.

Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona.

Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat FREX-perunat ja -kananmunat (Skabam Oy), Quandoo Finland ja Wihurin Metro-tukku.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista yhä useampi on Helsingin ulkopuolelta

Äänestyksessä seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Grön, Bardot ja Vinkkeli. Turkulainen Kaskis nousi kahdeksanneksi. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Finnjävel Salonki & Sali ja Olo.

Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on jälleen Aanaar Inarista (27.) Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana ovensa keväällä sulkenut Ostroferia Oulusta (38.), Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43.) ja Tapio Posiolta (45.). Itä-Suomi palasi mukaan listalle, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin 44:nneksi.

Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.

Helsingin uudet kokeelliset ravintolat nousivat tukevasti 50 parhaan listalle

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle
ovat nouseet ns. bistronomiaa edustavat ravintolat.

"Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

"Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta
palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.

Ammattilaisten ammattilainen on alan puurtaja ja visionääri Tommi Tuominen

Kolmannen kerran ääniä annettiin vuoden ravintolavaikuttajalle eli Ammattilaisten ammattilaiselle (kumppanina Helsingin Messukeskus). Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.

Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Tuominen nousi selvästi äänestäjien suosikiksi.

Lisäksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalla nousivat esille eri sarjat.

Paras Ruoka: Palace, Helsinki (kumppanina Frex-perunat ja -kananmunat)
Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki (Quandoo Finland)
Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki (Wihurin Metro-tukku)
Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Klassikko: Savoy
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen (Messukeskus)

Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä mm. ravintola- ja ruokatoimittajat.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Ravintolakohtaiset kommentit jokaisesta sijoille 1–50 sijoittuneesta ravitsemisliikkeestä on luettavissa VIiden Tähden verkkosivuilla  www.viisitahtea.com.

Viisi Tähteä -verkkomedia julkistaa myös sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat. Ne ovat nähtävissä Viiden Tähden verkkosivuilla olevassa koosteartikkelissa. 

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
5 Grön, Helsinki
6 Bardot, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Kaskis, Turku
9 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
10 Olo, Helsinki

11 Kuurna, Helsinki
12 Inari, Helsinki
13 Muru, Helsinki
14 Demo, Helsinki
15 Nolla, Helsinki
16 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
17 Bona Fide, Helsinki
18 Mami, Turku
19 Mat Distrikt, Helsinki
20 Ora, Helsinki

21 C, Tampere
22 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
23 Smör, Turku
24 Brasa, Helsinki
25 Nokka, Helsinki
26 Ego, Helsinki
27 Aanaar, Inari
28 Kakolanruusu, Turku
29 Kajo, Tampere

30 Wino, Helsinki
31 Wellamo, Helsinki
32 Ravinteli Huber, Tampere
33 Bistro O Mat Tapiola, Espoo
34 Fiasco?, Helsinki
35 Kosmos, Helsinki
36 Pastis, Helsinki
37 The Bull & The Firm, Helsinki
38 Ostroferia, Oulu
39 Hejm, Vaasa
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

41 SicaPelle, Porvoo
42 Emo, Helsinki
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
44 Hotelli Punkaharju, Savonlinna
45 Tapio, Posio
46 Tintå, Turku
47 Vår, Porvoo
48 Bistro O Mat Kirkkonummi
49 Latitude 25, Helsinki
50 NOOA, Turku

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2004-2022

2022 Palace, Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeropekka Rislakki, päätoimittaja, Viisi Tähteä, +358 400 436 825, eeropekka@viisitahtea.com

Heikki Kähkönen, toimituspäällikkö, Viisi Tähteä, +358 50 353 8885, heikki@viisitahtea.com

Kuvat

Ravintola Palacen keittiöhenkilökunta kokkasi Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannem kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Ravintola Palacen keittiöhenkilökunta kokkasi Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannem kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Heikki Kähkönen.
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lataa
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Keittiöpäällikkö Eero Vottonen johtaa Ravintola Palacea. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Michelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.
Michelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lataa
Michelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.
Michelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lataa
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Helsingin Etelärannassa sijaitseva Palace valittiin Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.
Lataa
Palacella oli syytä juhlaan tulosten julkistamisen jälkeen.  Kuva: Andres Teiss.
Palacella oli syytä juhlaan tulosten julkistamisen jälkeen. Kuva: Andres Teiss.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme