Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Paljon uusia vesistökunnostushankkeita pohjalaismaakunnissa (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Pohjalaismaakunnissa on vuonna 2022 jälleen käynnistymässä runsaasti uusia vesistökunnostushankkeita. Yhteensä on myönnetty tai ollaan myöntämässä rahoitusta yli kolmellekymmenelle hankkeelle virtavesien, järvien ja rannikkovesien tilan parantamiseksi yhteensä noin miljoonan euron edestä.

Evijärven niittoalue dronella kuvattuna.
Evijärven niittoalue dronella kuvattuna.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella on kesäkuun loppuun mennessä myönnetty ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön määrärahoista avustuksia vesistöhankkeille noin miljoona euroa. Avustus on keskimäärin noin 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, joten pohjalaismaakunnissa tullaan käyttämään tänä vuonna alkaviin vesistöjen kunnostushankkeisiin ja muihin vesistöhankkeisiin noin kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi muutaman avustushakemuksen osalta käsittely on vielä kesken ja ELY-keskus odottaa hakijoilta tarkistuksia hakemuksiin.

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta sekä vesien- ja merenhoidon edistämisrahasta on tähän mennessä myönnetty avustusta 24 hankkeelle yhteensä yli 700 000 euroa. Selvästi suurin avustus (300 000 euroa) on myönnetty Mustasaaren kunnalle Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesikäsittelyyn ja Sepänkylän-Kappelinmäen pohjavesialueen suojeluun. Pohjavesialue on tärkeä vedenhankinnan kannalta ja hankkeen avulla edistetään pohjavesien suojelua. Seuraavaksi suurimmat avustukset tästä määrärahasta ovat myönnetty Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n vetämälle Vedet kuntoon ja tutuksi -jatkohankkeelle (VETO2, 133 000 euroa) ja Evijärven kunnostuksen jatkohankkeelle (55 000 euroa). VETO2-hankkeen tavoitteena on mm edistää vesistökunnostusneuvontaa ja valumavesien käsittelyn suunnittelua.

Maa- ja metsätalousministeriön kautta tulevasta vesi- ja kalatalouden edistämisrahasta on myönnetty avustusta kolmelle hankkeelle yhteensä 200 000 euroa. Suurin avustus kohdistuu Teuvanjoen tulvasuojelun suunnitteluun ja sortuvan sivu-uoman korjaamiseen (110 000 euroa). Muita avustuskohteita ovat Vetelin Haapajärven riista- ja virkistyskäytön parantaminen sekä Pitkämön leirintäalueen ja Jyllinkosken välisen vesireitin avaaminen Kurikassa. Päätöksiä odottavat vielä mm. Lappajärven Kärnänsalmen kunnostus ja Jalasjärven kunnostuksen suunnittelu.

Pohjalaismaakunnissa on tänä vuonna vesistöhankkeita käynnistymässä tasaisesti kaikissa maakunnissa ja rahoitettavien hankkeiden joukossa on myös rannikkovesikohteita. Rannikkovesien kunnostustoimenpiteet voivat olla haasteellisia toteuttaa, joten näiden toimenpiteiden toteutuksista ja vaikutuksista saadaan arvokasta uutta tietoa. Rannikkovesien kunnostusten tueksi käynnistettiin Rannikko-Pohjanmaan vesistökunnostusverkosto vuoden 2022 alussa. Verkoston tarkoituksena on jakaa tietoa, tehostaa rannikon vesistökunnostuksia ja edesauttaa käytännön kunnostustoimien toteutumista.Suurin osa hankkeista kohdistuu mataliin rehevöityneisiin järviin, mutta myös virtavesikunnostuksia avustetaan. Lähes kaikissa hankkeissa on myös kiinnitetty huomiota valuma-alueelta tulevaan kuormitukseen, joka edistää vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttamista. Vesistöjen kunnostustoimet toimivat tärkeänä osana toimenpiteitä parantaa pohjalaismaakuntien pintavesien tilaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
• Etelä-Pohjanmaa: vesienhoidon asiantuntija Hanna Välimaa, puh. 0295 027 383
• Pohjanmaa: vesienhoidon asiantuntija Helena Puro, puh. 0295 027 029
• Keski-Pohjanmaa: vesitalousasiantuntija Marko Aalto, puh. 0295 028 971
• Vesistöjen kunnostusryhmän päällikkö Vincent Westberg, puh. 0295 027 956
• Tulvasuojelu- ja kuivatusryhmän päällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Kuvat

Evijärven niittoalue dronella kuvattuna.
Evijärven niittoalue dronella kuvattuna.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme