Pallaksen pohjavesitilanteesta jatkuvaa tietoa

Soiden ennallistamisen tueksi kehitetään valuma-alueen veden liikkeiden parempaa huomioimista. Uudessa tutkimushankkeessa pohjaveden pinnankorkeutta mitataan jatkuvasti ja yhdistetään soiden hydrologian perustutkimusta, uutta langatonta mittaustekniikkaa sekä 3D-mallinnusta.
PeatCarbon Life -hanke on osa Oulun yliopiston vahvaa vesitutkimusta, jossa tehdään tieteidenvälistä yhteistyötä pohjoisen ympäristön ja vesivarojen parempaa hallintaa varten. ”Tutkijamme keskittyvät etenkin pohjaveden liikkeisiin ja tekevät Pallaksen alueella oleville tutkimuskohteille 3D-pohjavesi-pintavesimalleja. Niitä voidaan hyödyntää ennallistamisen onnistumisen arvioinnissa ja tukea alueellista arviota kasvihuonekaasupäästöistä ennallistamisen jälkeen”, kertoo apulaisprofessori Hannu Marttila.
Ojitetut suot ja turvemaat voivat olla merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Päästöjä voidaan vähentää nostamalla pohjaveden pintaa sopivaksi. Ennallistamisessa ojia muun muassa padotaan, jotta suo palaisi luonnontilaisuuteen. Ojitus rikkoo myös pintavesien ja pohjavesien normaaleja virtausreittejä ja ojaverkostoon purkautuu ravinteikasta, tummaa vettä syvistä turvekerroksista.
Tutkimushankkeessa kytketään hydrologinen mallinnus myös osaksi laajempia ilmastomalleja, joissa arvioidaan ennallistaminen alueellisia vaikutuksia.
”Uutta ja innostavaa tässä yhteistyössä on mahdollisuus yhdistää hydrologinen analyysi Ilmatieteenlaitoksen ja Luonnonvarakeskuksen hankkeessa tekemiin biogeokemiallisiin mittauksiin. Menetelmiä yhdistämällä voimme porukalla tuottaa parempia arvioita soiden ennallistamisen pitkäaikaisvaikutuksista pohjoisissa olosuhteissa, toteaa Oulun yliopiston apulaisprofessori Pertti Ala-aho.
Euroopan komission LIFE Climate Action -ohjelman rahoittama hanke käynnistyi syksyllä ja jatkuu vuoteen 2027 saakka. Mittauksia tehdään ennallistetuilla soilla myös Latviassa, Tanskassa ja Saksassa. Mukana PeatCarbon Life-hankkeessa Oulun yliopistosta on vesi-, energia- ja ympäristötekniikka tutkimusyksikkö sekä kansainvälisiä tutkimusorganisaatioita. Lue lisää Peat Carbon -hankkeesta
Veden kierron muutosten kokonaisvaltainen ymmärtäminen kiireellistä
Vesi kiertää kaikkialla luonnossa ja rakennetussa ympäristössä, joten vedenkierron muutosten ymmärtäminen on tärkeää. ”Pohjoiset vesivarat saattavat olla riippuvaisempia lumien sulamisvedestä kuin olemme ajatelleet”, Ala-aho sanoo. Koska lumen ja sulamisvesien määrä tulee vähenemään ilmastonmuutoksen myötä, on kiireellistä tarkastella, millaisia vaikutuksia tällä on. Paikallisesti on myös syytä tietää, mitä vaikutuksia vesivaroihin tai kasvillisuuteen on esimerkiksi vesistöjen ennallistamisella tai biotalouteen siirtymisellä.
Pallakselle on asennettu paljon muutakin uutta teknologiaa, kuten kaksi kilometriä kaapelia puroon mittaamaan lämpötilaa. Uusimpana avauksena talvihydrologian tutkimukseen Suomen Akatemia (uutinen 13.12.2022) rahoitti Ala-ahon vetämän kolmevuotisen CRYO-RI-hankkeen. ”Saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää lumen, roudan ja jääolosuhteiden uutta mittausteknologiaa ja olemassa olevaa mittausinfraa yhteistyössä myös Suomen ympäristökeskuksen ja Geologian tutkimuskeskuksen kanssa”, Ala-aho kiittelee.
Sekä mittausdatan määrä ja laatu ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, mutta niiden hyödyntäminen ei Ala-ahon mielestä ole pysynyt mukana kehityksessä. ”On tärkeää, että uudet digitaaliset aineistot pääsevät aktiiviseen käyttöön yhteiskunnassa. Korkealaatuiset aineistot, yhdistettynä mallinnuksiin, ovat paras käytettävissä oleva tapa arvioida, miten veden kierto on muuttumassa”, Ala-aho kuvaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Hannu Marttila 0503505605, hannu.marttila@oulu.fi
Tutkijasivu: https://www.oulu.fi/fi/tutkijat/hannu-marttila
Apulaisprofessori Pertti Ala-aho, 050 3500 801, pertti.ala-Aho@oulu.fi
Tutkijasivu: https://www.oulu.fi/fi/tutkijat/pertti-ala-aho
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344 261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme