Suomen ympäristökeskus

Palveluja kiertotaloustyöhön – Kiertotalous-Suomi aloittaa toimintansa

Jaa

Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Kiertotalous-Suomea on kehitetty yhdessä sidosryhmien kanssa keväästä 2022 asti. Lanseeraustilaisuudessa 27.9. esiteltiin kiertotalouden tilannekatsaus, verkkopalvelu ja osaamisverkoston tarjoamat palveluaihiot.

Kiertotalous-Suomi on yksi kansallisen kiertotalousohjelman toimenpiteistä. Motiva Oy ja Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoivat verkoston toimintaa ja sitä rahoittaa ympäristöministeriö.

”Ilmastonmuutos ei odota. Luontokato edellyttää toimia. Nyt ollaan kokoamassa parasta suomalaista osaamista, jotta löydämme yhdessä kiertotaloudesta ratkaisuja isoihin haasteisiin. Meillä ministeriöissä on toive, että kiertotalouden osaamisverkosto tulee olemaan keskeinen toimija tulevien vuosien kiertotaloushankkeiden ja -toimien käynnistämisessä ja kiihdyttämisessä”, toteaa ympäristöneuvos Taina Nikula ympäristöministeriöstä.

Palveluja suomalaisen kiertotaloustyön vahvistamiseksi

Kiertotalous-Suomi tulee tarjoamaan erilaisia palveluja niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille. Näillä tuetaan työtä kiertotalouden edistämiseksi, tuodaan eri tahoja yhteen sekä jaetaan tietoa, hyviä käytäntöjä ja osaamista. Osaamisverkosto kokoaa olemassa olevat toimintamallit ja edistää kiertotalouden toimijoiden yhteistyötä.

Kiertotalous-Suomen verkkopalvelu tarjoaa tietoa kiertotalouden konkreettisista teoista, hyödyistä, ratkaisuista ja mahdollisuuksista. Verkkopalvelussa on omat osiot myös rahoituslähteistä ja kiertotalouden lainsäädännöstä. Verkkopalvelu helpottaa tiedon löytämistä keskeisistä kiertotalouden teemoista ja sitä kehitetään jatkuvasti yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Kiertotalous-Suomi tekee myös verkkopalveluyhteistyötä eri sivustojen kanssa. Tällä hetkellä sivustoon on linkitetty kumppanisivustoina Materiaalitori, Teolliset symbioosit ja Circular Design.

“Vaikuttaa siltä, että KiSu-osaamisverkostolle on todella tarvetta, sillä toimijat ovat osallistuneet innokkaasti valmisteluun, ja olemme jo saaneet paljon konkreettisia yhteistyöehdotuksia. Lanseerauksen jälkeen ryhdymme vaiheittain yhteiskehittämään ja käynnistämään konkreettisia palveluita ja toimintaa”, kertoo johtava asiantuntija Paula Eskola Motivasta.

Kiertotalouden tilannekatsaus näyttää suuntaa

Kiertotalous-Suomen verkkopalvelussa on julkaistu tilannekatsaus kiertotalouden tilaan Suomessa. Katsaukseen on koottu tietoa kiertotalouden mahdollisuuksista ja haasteista sekä keinoista ja työvälineistä. Katsauksessa keskitytään asioihin, joihin osaamisverkostossa on mahdollista vaikuttaa.

Tilannekatsauksessa nostetaan esiin suunnitelmallisuuden tärkeys ja yhteistyön merkitys kiertotalouden aidon edistämisen kannalta. Koordinoidulla ja suunnitelmallisella yhteistyöllä kiertotaloutta edistävien tekijöiden vaikutusta voidaan kasvattaa ja jarruttavien tekijöiden vaikutusta heikentää. Näin voidaan edistää positiivisesti siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa.

Kiertotalouden tilannekatsaus on ajassa elävä kokonaisuus, jota päivitetään tulevaisuudessa ja laajennetaan tarpeen mukaan.

”Siirtyminen kiertotalouteen on keskeinen osa kestävyysmurrosta ja alalla tapahtuu nyt todella paljon. Olemme innoissamme mahdollisuudesta olla levittämässä eri puolilla karttunutta kiertotalousosaamista ja tietoa”, sanoo johtaja Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta.

Kiertotalous-Suomi rakennetaan yhteistyössä

Kiertotalous-Suomea on kehitetty yhdessä eri toimijoiden kanssa keväästä 2022 alkaen. Yhteiskehittäminen, yhdessä tekeminen ja verkostoituminen ovat keskeisiä periaatteita osaamisverkoston toiminnassa. Kehittäminen jatkuu eri toimijoiden tarpeita, toiveita ja maailman tilannetta huomioiden.

Kiertotalous-Suomen lanseeraustilaisuus pidettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa tiistaina 27.9.2022, klo 9.00–12.30

Tutustu Kiertotalous-Suomen verkkopalveluun: www.kiertotaloussuomi.fi

Kiertotalouden tilannekatsaus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Suomen ympäristökeskus, SYKE: kestävän kiertotalouden strategisen ohjelman johtaja Petrus Kautto, petrus.kautto@syke.fi, puh. 029 525 1272

Motiva Oy: johtava asiantuntija Paula Eskola, paula.eskola@motiva.fi, puh. 040 555 2961

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Övervakningsresorna i augusti 2022: Syreproblemen består i Finska viken1.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

I augusti utredde Finlands miljöcentral situationen för Finlands havsområden. De djupa bottnarna i Finska viken var syrefria och syreläget på kustens djupa bottnar hade försämrats, vilket också återspeglades i förhöjda halter fosfatfosfor och ett minskat antal bottendjur. Skärgårdshavets syre- och bottendjurssituation var klart bättre än i Finska viken. Algmängderna i Finska viken verkar ha minskat trots den årliga förekomsten av blågrönalger.

Elokuun 2022 seurantamatkat: Suomenlahden happiongelmat eivät ole väistyneet1.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskus selvitti elokuussa Suomen merialueiden tilaa. Suomenlahden syvät pohjat olivat hapettomia ja rannikon syvien pohjien happitilanne oli heikentynyt, mikä heijastui myös kohonneina fosfaattifosforin pitoisuuksina ja vähentyneenä pohjaeläinten määränä. Saaristomeren happi- ja pohjaeläintilanne oli selvästi parempi kuin Suomenlahdella. Suomenlahden levämäärät näyttävät vähentyneen jokavuotisesta sinilevien esiintymisestä huolimatta.

SYKE Policy Brief: Enhanced utilization of wastewater nutrients1.12.2022 07:50:00 EET | Press release

Changes are needed in water management solutions. New technologies in the treatment of wastewater and sewage sludge would enable more efficient and more contaminant-free nutrient recovery, which would enable their utilisation in food production and industry. This would also reduce environmental impact, according to the SYKE Policy Brief released today. The publication is directed at decision-makers at the municipal and national levels.

SYKE Policy Brief: Jätevesien ravinteet hyötykäyttöön1.12.2022 07:50:00 EET | Tiedote

Vesihuoltoratkaisuja on muutettava. Uusilla jätevesien ja jätevesilietteen käsittelyn tekniikoilla ravinteet saataisiin talteen nykyistä tehokkaammin ja puhtaampina, ja ne pystyttäisiin hyödyntämään ruuan tuotannossa ja teollisuudessa. Myös ympäristöhaitat vähenisivät, todetaan tänään ilmestyneessä SYKE Policy Brief -julkaisussa. Julkaisu on suunnattu kaupunkien, kuntien ja valtakunnan tason päätöksentekijöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme