Metsäteollisuus ry

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaille 24 tuntia lisää käyntiaikaa juhannuksena; Uudet työehdot eivät paranna kemiallisen metsäteollisuuden kilpailukykyä

Jaa

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden uusista työehdoista on saatu sopu, kun Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto r.y. ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Suomalaisen tuotannon kustannuskilpailukykyä sopimus ei paranna, mutta niin sanotut kiky-tunnit korvataan tehtaiden tuotannon kannalta paremmalla juhannuksen 24 tunnin lisäkäyntiajalla.

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto r.y.:n hyväksymät työehdot eivät paranna suomalaisen paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden kilpailukykyä. Niin sanotut kiky-tunnit kuitenkin korvataan tehtaiden toiminnan ja tuotannon kannalta paremmalla järjestelyllä.

–Saimme kiky-tunteihin aiempaa paremman ratkaisun, kun käyntiaika pitenee 24 tunnilla. Se tuo tehtaille myös hyödyn 24 tunnin lisätuotannosta, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden vuotuisen käyntiajan lisääminen 24 tunnilla toteutetaan lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Seisokkiajan työkustannukset alenevat, sillä lisätunneista ei makseta kausipalkan päälle lisäkorvauksia. Lisäksi sopimus sisältää muita tekstimuutoksia, jotka vaikuttavat tehtaiden tuotannon järjestelyihin ja työvoimakustannuksiin.

Muutokset tuovat askeleen oikeaan suuntaan, mutta ovat suomalaisten tehtaiden kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta riittämättömiä. Työehtojen rakenteellisessa kehittämisessä on lähivuosina edettävä rivakammin, jos haluamme turvata suomalaisen tuotannon tulevaisuuden, Hollmén sanoo.

Metsäteollisuus ry pyrkii edelleen alentamaan paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden seisokkikustannukset muun kotimaisen vientiteollisuuden tasolle, samoin saamaan muun vientiteollisuuden kanssa yhtenevät ehdot ulkopuolisen työvoiman käytölle. Lähivuosina on tärkeää saada aikaan myös työehtosopimuksen työaika- ja palkkausjärjestelmän yksinkertaistaminen.

–On poikkeuksellista, että Paperiliitto ajoi jäsenensä neuvottelukierroksella turhaan lakkoon. Metsäteollisuus ry aloitti sopimustunnustelut jo keväällä ja osapuolilla oli kaikki mahdollisuudet päästä vastaavanlaiseen ratkaisuun työrauhan aikana, Hollmén lisää.

Maanantaina syntyneen sopimuksen palkkaratkaisu 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021. Ensimmäinen 12 sentin yleiskorotus ja 11 sentin paikallinen erä toteutetaan 30. maaliskuuta 2020. Toinen 17 sentin yleiskorotus ja 17 sentin paikallinen erä ovat vuorossa 1. maaliskuuta 2021.

Sopu uusista työehdoista tarkoittaa sitä, että Paperiliiton kolmatta viikkoa kestäneet lakot päättyvät ja tuotanto paperi-, kartonki- ja sellutehtaissa aloitetaan mahdollisimman pian. Myös Metsäteollisuus ry:n Paperiliiton jäseniin kohdistama työsulku 12 tehtaalla päättyy.

Mekaanisen metsäteollisuuden sahoilla ja vaneritehtailla sen sijaan jatkuu kolmatta viikkoa Teollisuusliiton lakko. Metsäteollisuus ry tavoittelee sahoille ja vaneritehtaille kustannuskilpailukykyä parantavia työehtoja.

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687.

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.


Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

______________________________________________________________________

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus kirii kohti fossiilittomia tehtaita - miten päästään lähes nollaan jo vuonna 2035?4.3.2020 08:00:00 EETTiedote

Suomessa toimiva metsäteollisuus voi olla lähellä nollapäästöjä vuonna 2035 ja siitä eteenpäin jopa hiilinegatiivinen. Siirtyminen lähes päästöttömiin tehtaisiin on mahdollista, mutta onnistuminen edellyttää investointeja tukevaa toimintaympäristöä. Metsäteollisuus on pystynyt vähentämään CO2-päästöjään muuta Suomea nopeammin. Kokonaan fossiilittomiksi voidaan päästä investointien, ei rajoitusten kautta.

Sopu mekaanisen metsäteollisuuden sekä puusepänteollisuuden työehdoista; Tehtaiden käyntiaika pysyy ennallaan ja tuotannon joustavuus lisääntyy23.2.2020 14:38:15 EETTiedote

Sahoille ja vaneritehtaille on saatu uudet työehdot, kun Metsäteollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan lauantaina antaman sovintoehdotuksen. Niin sanotut kiky-tunnit korvataan tuotannon kannalta paremmilla työaikaratkaisuilla. Lisäksi uudet työehdot sisältävät muita yritysten toimintamahdollisuuksia parantavia muutoksia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme