Paperittomien aseman parantuminen edellyttää sen tunnistamista myös sosiaalialan työssä

Suomalaisessa palvelu- ja viranomaistyössä paperittomat ihmiset ja perheet sekä heidän yhteiskunnallinen asemansa alettiin tunnistaa vuoden 2015 jälkeen. Paperittomien oikeudellinen asema on silti hankala. Diakin uusi julkaisu tarkastelee vallan ulottuvuuksia sosiaalialan työssä paperittomien parissa.
Paperittomiksi kutsutaan heitä, jotka asuvat valtiossa ilman täyttä laillista oleskeluoikeutta ja joiden oleskelua eivät kyseisen valtion viranomaiset virallisesti hyväksy. Suomessa paperittomaksi voi päätyä, kun on esimerkiksi saanut kielteisen oleskelulupaa koskevan päätöksen.
Julkaisussa esitellään tutkimus, joka tarkastelee sosiaalialan työn valta-asetelmia suhteessa paperittomiin asiakkaisiin. Tutkimuksessa tarkastellaan sosiaalialan työtä Steven Lukesin kolmidimensionaalista vallan teoriaa hyödyntäen. Keskeisin tutkimustulos liittyy Lukesin valtateorian mukaisesti piilossa olevien rakenteiden tunnistamiseen.
Tutkimuksessa tarkastellaan sosiaalialan työtä Steven Lukesin kolmidimensionaalista vallan teoriaa hyödyntäen. Keskeisin tutkimustulos liittyy Lukesin valtateorian mukaisesti piilossa olevien rakenteiden tunnistamiseen
- Aihetta lähestytään keskittymällä sosiaalialan työntekijöiden työmenetelmiin sekä niiden valitsemisprosesseihin vaikuttaviin valtakysymyksiin. Tutkimuksessa käsiteltäviä sosiaalialan työmenetelmiä tai sosiaalialalla tehtäviä paperittomien asiakkaiden elämään vaikuttavia päätöksiä tai päätöksettä jättämisiä ei ole vielä tähän mennessä Suomessa tutkittu, kertovat tutkimuksen tekijät Maija Kalm-Akubardia ja Marja Katisko.
Aihetta on tärkeä tutkia, koska sosiaalialan työntekijät joutuvat esimerkiksi kunnan ristiriitaisten ohjeistuksien mukaan tekemään päätöksensä paperittomille asiakkaille myönnetyistä palveluista tai taloudellisesta tuesta. Päätökset voivat olla myös vastoin ihmisoikeuksia ja perustuslakia.
- Vallan ulottuvuuksien eri tasot näyttäytyvät ristiriitaisina toiveina noudattaa päätöksiä, vaikka päätökset sekä ohjeistukset tuntuisivatkin riittämättömiltä ja aiheuttaisivat hankaluuksia toimia ammattietiikan mukaisesti.
Paperittomien hankalan oikeudellisen aseman vuoksi kohtaamiset, päätöksien tekemättä jättämiset sekä konfliktitilanteet voivat sosiaalialan työssä jäädä osittain tai kokonaan tiedostamatta, saati dokumentoimatta.
- Tieto toimintakäytännöistä ja kokemuksista näyttää tulevan sosiaalialan työntekijöille toiminnan ulkopuolelta epäselvästi ja jopa hieman hämärästikin. Asia on huolestuttavaa tilanteessa, jossa erilaisten globaalien kriisien seurauksena globaali muuttoliike ja pakolaisuuden eri muodot yhä entisestään kasvavat.
Tutkimus osoittaa, että sosiaalialan rakenteellisen vallan eri tasojen tunnistaminen on tärkeää. Sosiaalialan koulutuksen, ammattikäytäntöjen kehittämisen ja tutkimuksen kannalta on oleellista ammatillisen toimijuuden reflektointi kohti globaalia, kestävää sosiaalialan työtä.
Julkaisu
Katisko, M & Kalm-Akubardia, M (2021). Vallan ulottuvuudet sosiaalialan työssä paperittomien parissa. (Diak Puheenvuoro 38). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-382-7
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme