Parisuhteet tarvitsevat tukea: Yli puolet pariskunnista on harkinnut eroa lasten ollessa pieniä
Yli puolet pienten lasten vanhemmista on miettinyt eroa jossain kohtaa nykyistä parisuhdettaan. Erityisesti pienten lasten vanhempia kuormittavat vähäinen yhteinen aika ja yksinäisyys. Kolmasosa kokee myös jääneensä ilman tarvitsemaansa tukea parisuhdepulmiinsa. Tiedot käyvät ilmi Ensi- ja turvakotien liiton, Parisuhdekeskus Kataja ry:n ja Väestöliiton tekemästä kyselystä alle kouluikäisten lasten vanhemmille.
56 prosenttia pienten lasten vanhemmista kertoo harkinneensa eroa, selviää järjestöjen tuottamasta kyselystä. Useimmin eroa on pohdittu vauvavuoden jälkeen. Taustalla on erityisesti ajankäyttöongelmat ja niihin liittyvä tyytymättömyys. Varsinkin vähäinen yhteinen aika haastaa parisuhteita. Lisäksi moni kokee, ettei aikaa riitä omalle hyvinvoinnille. Sitoutuneisuus parisuhteeseen ja yhteiset lapset ovat suurimpia tekijöitä, jotka saavat parit pysymään yhdessä.
”Nämä eivät ole uusia ilmiöitä, mutta edelleen ajankohtaisia huolimatta siitä, kuinka yleisiä tiedämme niiden olevan. Julkinen järjestelmä ei kykene yksin vastaamaan perheiden avuntarpeeseen, vaan järjestöjen ja perhepalveluiden yhteistyötä tarvitaan”, Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Laura Huuskonen sanoo.
Kyselyyn vastanneista neljännes oli eronnut lasten ollessa pieniä. Eropäätökseen vaikuttivat esimerkiksi kommunikaatiovaikeudet, tunneyhteyden, läheisyyden ja seksin puute sekä henkinen ja fyysinen väkivalta.
Kolmasosa kokee jääneensä ilman apua parisuhdeongelmissaan
Eroa pohtiessaan kyselyyn vastanneet ovat hyödyntäneet muun muassa pari- ja yksilöterapiaa, perhetyötä ja vertaistukea. Kuitenkin vain 7 prosenttia vastaajista koki, että parisuhteen ongelmiin on helppo hakea apua. Jopa kolmannes vastaajista oli jäänyt vaille kaipaamaansa tukea parisuhteeseen.
”Palvelut näyttävät edelleen olevan vaikeasti saavutettavia tai niistä ei ole riittävästi tietoa. Parisuhdepuheen ylläpitäminen ja vanhempien rohkaiseminen tuen pariin on kaikkien perheitä kohtaavien ammattilaisten vastuulla. Parisuhteen voinnista ja tuen tarpeesta eron jälkeen tulisi kysyä palveluissa, joissa perheitä kohdataan; paitsi neuvolassa, myös muualla terveydenhuollossa, perheneuvolassa, perheiden kohtaamispaikoissa ja päiväkodeissakin”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen.
Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia koki, että perhepalveluissa on tärkeää ottaa parisuhteen vointi puheeksi. 63 prosenttia sanoo, että parisuhteiden hyvinvoinnista pitäisi puhua enemmän. Kyselystä käy ilmi, että parisuhteen voinnista kysytään erityisen paljon neuvolassa, mutta muissa palveluissa selkeästi vähemmän.
Kysely toteutettiin verkkokyselynä kevään ja syksyn 2021 aikana. Kyselyyn vastasi 225 alle kouluikäisten lasten vanhempaa.
Valtakunnallinen parisuhdeviikko 8.-14.11. nostaa esille hyvinvoivan ja turvallisen parisuhteen merkitystä perheen ja yksilön hyvinvoinnille. Ensi- ja turvakotien liitto, Väestöliitto ja Parisuhdekeskus Kataja tarjoavat matalan kynnyksen toimintoja kaikenlaisten parisuhteiden, eron pohdinnan, eron ja uusperheiden tueksi. Tukea on saatavilla helposti verkossa.
apuaeroon.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ensi- ja turvakotien liitto, asiantuntija Tanja Koskinen, Ero lapsiperheessä -työ, 0407632332
Parisuhdekeskus Kataja, asiantuntija Laura Huuskonen, 0503095434
Väestöliitto, asiantuntija Minna Jaakkola, 040 661 4086
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vaunulenkki vauvoille -kampanjalla autetaan Ukrainan sodasta paenneita vauvoja ja lapsia4.5.2022 14:08:22 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitto aloittaa uudenlaisen kampanjan, jossa kerätään kävellen varoja Ukrainasta paenneille lapsille. Lahjoitusvaroilla kustannetaan vaippoja, tuttipulloja ja muita välttämättömiä tarvikkeita sekä tukea vanhemmuuteen sotaa paenneille perheille.
Ensi- ja turvakotien liitto: Järjestöjen tarjoama apu tulee turvata25.4.2022 14:22:49 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitosta haki viime vuonna apua lähes 24 000 henkilöä. Määrä on pysynyt ennätyksellisen korkeana koko korona-ajan. Erityisesti apua haetaan lähisuhdeväkivallan ja perheen jaksamisen ongelmien vuoksi. Liitto on huolissaan järjestöjen auttamistyön jatkumisesta hyvinvointialueilla ja toimintaedellytysten säilymisestä kunnissa tulevaisuudessa.
Nuoret toivovat sote-palvelujen ammattilaisilta pysyvyyttä ja mielenterveyden osaamista25.4.2022 09:10:01 EEST | Tiedote
Nuorten avun hakemista helpottavat saavutettavuus, luottamuksellinen suhde sekä mahdollisuus tavata työntekijää säännöllisesti. Lähes 3 000 nuorta vastasi Ensi- ja turvakotien liiton, Barnavårdsföreningenin, Kasperin ja YVPL:n hyvinvointikyselyyn.
Yhteistyövanhemmuuden käsikirja on julkaistu nyt myös ruotsiksi22.4.2022 09:44:15 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton tuottamasta Yhteistyövanhemmuuden käsikirjasta on julkaistu ruotsinkielinen versio yhdessä Barnavårdsföreningenin kanssa. Käännös mahdollistaa yhä paremman tuen tarjoamisen eroaville perheille myös ruotsiksi.
Monikulttuuriset perheet tarvitsevat erossa tukea - palveluiden saatavuudessa puutteita21.3.2022 13:14:42 EET | Tiedote
Monikulttuuriset perheet tarvitsevat usein erityistä tukea erossa. Ei ole selvää, kenelle lapset kuuluvat eroon jälkeen ja yhteishuoltajuus voi olla vieras tai hankala asia. Vanhempien välisen yhteistyön mahdollistumiseen tarvitaan aktiivisempia tukitoimia yhteiskunnalta ja ammattilaisilta, selviää Ensi- ja turvakotien liiton ja Kaapatut lapset ry:n tekemässä kyselyssä monikulttuuristen perheiden erokokemuksista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme