Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon – näin ohjeistat vuokralaista talvikunnossapidossa

Parveke ei ole kaatopaikka
Vuokralaisen on lain mukaan hoidettava vuokra-asuntoa huolellisesti. Jos vuokrattuun kohteeseen kuuluu oma parveke, vuokralainen vastaa myös sen puhtaanapidosta, vaikka asiasta ei olisi erikseen kirjattu ehtoa vuokrasopimukseen. Mikään ei luonnollisesti estä avaamasta vuokralaisen velvollisuuksia sopimukseen tietoisuuden varmistamiseksi.
”Vuokralaisen vastuulla on esimerkiksi lumen tai lehtien poistaminen parvekkeelta ja niin ikään sadevesikaivon pitäminen puhtaana, jotta vesi pääsee poistumaan vapaasti”, listaa Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo.
Parveke on muutoinkin syytä pitää yleisilmeeltään siistinä, minkä vuoksi sitä ei tulisi käyttää esimerkiksi roskapussien pitkäaikaisena säilytyspaikkana mahdollisten hajuhaittojen vuoksi.
Lumenpudotus on vaaranpaikka
Aarnivuon neuvon mukaisesti parvekkeen puhtaanapitoa koskevat ohjeet kannattaa kirjata muiden siivousohjeiden tapaan esimerkiksi kodinkansioon. Lisäksi vuokralaista on hyvä muistuttaa talven tullessa lumen ja jään poistamisesta parvekkeelta, jotta sulavesistä ei aiheudu vahinkoa talon rakenteille tai naapureille. Etenkin asuntoa vastaavan seinän ja parvekkeen oven edusta on pidettävä vapaana lumesta. Jään poistamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei samalla vaurioiteta parveketta.
Taloyhtiössä erityisen tärkeää on huomioida kiinteistön alueella oleskelevien turvallisuus, minkä vuoksi esimerkiksi lumenpudotus on aina tehtävä valvotusti. Koska vastuu kiinteistön turvallisuudesta on kiinteistönomistajalla, taloyhtiöt saattavat joissakin tilanteissa hoitaa myös parvekelumien pudotuksia keskitetysti. Jos esimerkiksi avoparvekkeelle on tippunut katolta poikkeuksellisen paljon lunta taloyhtiön lumenpudotuksen yhteydessä, vuokralaisen kannattaa ilmoittaa siitä vuokranantajalle, joka voi puolestaan välittää tiedon taloyhtiön isännöitsijälle.
Tarkastus voi olla tuhannen taalan paikka
Vuokranantajalla on lakiin perustuva oikeus päästä asuntoon sen kunnon tai hoidon valvomiseksi, kunhan käynnin ajankohdasta sovitaan etukäteen. Vaikka mitään säännöllisiä käyntejä ei vuokrasuhteen aikana normaalisti edellytetä, tarvetta niille kannattaa punnita aika ajoin.
"Yksikin tarkastuskäynti vuodessa voi paljastaa vahingon vaaran, jolloin myös lompakko kiittää”, Aarnivuo huomauttaa.
Myös vuokranantajan oman oikeusturvan kannalta on tärkeä tarkastaa asunnon kunto vähintään vuokralaisten vaihtuessa. Näin voidaan pyrkiä ehkäisemään riitoja siitä, milloin vahinko on syntynyt ja kuka siitä on vastuussa. Jotta tarkastus tulee tehtyä riittävän huolellisesti ja siitä jää kirjallinen jälki, voi apuna käyttää esimerkiksi alkutarkastuslomaketta.
”Myöskään hyvälaatuisten valokuvien ottamista ei kannata unohtaa”, Aarnivuo muistuttaa.
Suomen Vuokranantajat ry tarjoaa jäsenilleen sopimus- ja asiakirjamallipohjia, joista löydät muun muassa alku- ja lopputarkastusraportin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokranantaja – muista ainakin nämä vähennykset veroilmoituksessa9.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta johtuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja siten maksettavia veroja. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa rahanarvoisista vähennyksistä.
Vuokramarkkinakatsaus: Epävarmuuden kasvu lisännyt kiinnostusta vuokra-asumista kohtaan22.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä vahvistui viime vuoden loppua kohden pandemian väistyessä ja taloudellisen epävarmuuden kasvaessa. Tämä näkyi sekä vuokrien nousun vauhdittumisena että vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentymisenä.
Joustot vuokrasopimuksessa voivat olla kilpailuvaltti8.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
On yleisesti tiedossa, että vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä. Joskus uuden vuokralaisen etsintä saattaa kuitenkin ajoittua myös sesongin ulkopuolelle tai vaikkapa tilanteisiin, joissa taloyhtiön iso remontti tekee tuloaan. Vuokranantajan ei tällöinkään kannata laittaa hanskoja naulaan vaan kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla ja pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.
Vuokrien nousu oli loppuvuonna nopeinta Tampereella ja Vantaalla19.1.2023 09:12:14 EET | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä loka-joulukuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,9 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.
Hallinto-oikeus linjasi: asuntoa voi tarjota vuokralle myös lyhytaikaisesti13.1.2023 13:58:01 EET | Tiedote
Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2023 tärkeän ratkaisun kalustettujen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Ratkaisussaan hallinto-oikeus totesi, että koska majoitustoiminta on ollut taloyhtiön kokoon nähden pienimuotoista eikä toiminnasta ei ole aiheutunut häiriöitä, kaupungin rakennusvalvonta on voinut katsoa sen olleen sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa huoneistossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme