Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Patolan metsästä löydetty liito-oravan reviiri – kaasuputkilinjan raivaukseen aikalisä

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristötarkastajat kävivät tällä viikolla tarkastamassa Patolan metsästä ilmoitetun liito-oravan papanahavainnon ja löysivät alueelta liito-oravan reviirin. Uuden reviirin löytyminen tarkoittaa, että Patolan metsän halki suunnitellun kaasuputkilinjan raivaustyöt eivät ala suunnitellusti maaliskuun alussa.

Reviirin tarkka määrittäminen runsaslumiseen aikaan ei ole mahdollista, joten metsäalueella tehdään kattava liito-oravainventointi kevään aikana – lumitilanteen salliessa vielä maaliskuussa. Patolan metsän liito-oravatilanne kartoitettiin edellisen kerran keväällä 2018. Tällöin metsässä ei havaittu liito-oravan jätöksiä.

Maakaasun siirtoputken suunniteltua sijaintia tarkistetaan liito-oravainventoinnin perusteella. Liito-oravan reviirin lisäksi reunaehtoja putken linjaukselle metsässä asettavat myös muut arvokkaat luontokohteet, kuten Patolan neva, sekä ensimmäisen maailmansodan aikaisen puolustusaseman ja parakkialueen suojellut jäänteet. Linjausta tarkastellaan yhdessä jäänteiden suojelusta vastaavien viranomaisten kanssa.

Kaasuputkea siirretään asuntorakentamisen ja Raide-Jokerin takia

Patolan metsän halki suunniteltu uusi maakaasun siirtoputki korvaa Käskynhaltijantien varressa kulkevan kaasuputken. Nykyinen putki joudutaan poistamaan käytöstä, koska Käskynhaltijantien varteen on tulossa uusia kerrostaloja ja Raide-Jokeri-pikaraitiotie.

Tarkoituksena oli muuttaa putken rakentamisen jälkeen rakennustöihin käytetty työmaatie ulkoiluraitiksi, joka tarjoaisi kulkureitin koko metsäalueen läpi. Suorempaa raittia metsän poikki on toivottu kaupungilta jo aiemmin, ja reittivaihtoehtoja tutkittiin jo vuonna 2012. Jos putken linjaus muuttuu uusien selvitysten takia merkittävästi, työmaatien muuttaminen ulkoiluraitiksi arvioidaan uudelleen.

Putken rakentaminen edellyttää työturvallisuuden ja työkoneiden vaatiman tilan takia noin 12 metriä leveää työaluetta. Kun rakennustyöt ovat valmiit, putkilinjalle jää puuton vyöhyke maakaasuasetuksen mukaisesti. Puuton vyöhyke maisemoidaan myöhemmin laadittavan suunnitelman mukaisesti. Muilta osin työmaa-alue kunnostetaan kaupungin luonnonhoidon periaatteiden mukaisesti mahdollisimman luonnonmukaiseksi metsäksi.

Putki kulkee Henrik Sohlbergin puiston ja Itsenäisyydenpuiston läpi

Patolan metsän itäpuolella kaasuputkelle on suunniteltu linjaus Henrik Sohlbergin puiston ja Itsenäisyydenpuiston läpi. Linjaus on suunniteltu mukailemaan nykyisiä raitteja, jotta rakentamisen vaikutukset puistoissa jäisivät mahdollisimman pieniksi. Puistoista joudutaan kaatamaan joitakin puita rakennustöiden takia.

Putken asennustyöt Patolan metsässä ja puistossa on tarkoitus aloittaa ensi syksynä, ja ne valmistuisivat kesällä 2020.   

Tuusulanväylän länsipuolella uutta putkea rakennetaan Suursuonpuiston, Suursuonlaidan, Pirjontien ja Pirkkolantien reunaan sekä Maunulanpuistoon. Maunulassa ja Pirkkolassa kaasuputki täytyy siirtää, jotta uudet asuinrakennukset ja Raide-Jokeri voidaan rakentaa. Myös päiväkoti Suursuon uudisrakennuksen käyttöönotto edellyttää putken siirtämistä.

Maunulassa ja Pirkkolassa siirretään myös kaukolämmön, vesihuollon, tietoliikenteen ja sähkönsiirron putkia ja johtoja.

Putkilinjan raivaustöistä vastaa Helsingin kaupunki. Kaupunki on tilannut kaasuputken siirtotyöt Gasumilta. Kaupunginhallitus päätti asiasta syyskuussa 2018. Lisätietoja putki- ja johtosiirroista saa kaupungin verkkosivuilta osoitteesta hel.fi/johtosiirrot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaasuputken siirto:
Silja Hurskainen
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 040 565 4592
silja.hurskainen@hel.fi

Liito-oravainventointi:
Tuomas Lahti
ympäristötarkastaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 040 843 1410
tuomas.lahti@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme