HUS

Paxlovid-koronaviruslääkkeen saanti helpottunut HUS-alueella

Jaa

HUS otti käyttöön Paxlovid-koronaviruslääkkeen heinäkuun 2022 alusta. Lokakuun puolivälistä lähtien HUS-alueen asukkaat ovat voineet saada Paxlovid-lääkemääräyksen HUSin tiettyjen erikoisalojen lisäksi myös Pihlajalinnan keskitetystä puhelinpalvelusta.

Lisätietoa Paxlovid-kohderyhmistä ja Pihlajalinnan puhelinpalvelun yhteystiedot löytyvät HUSin verkkosivuilta.

Paxlovid on avohoidossa käytettävä suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän vuoksi. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on määritellyt Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. Voit saada lääkettä, jos olet täyttänyt 18 vuotta ja sinulla on laboratoriossa tai kotona tehty koronavirustesti positiivinen (varaa testiaika koronabotti.hus.fi -palvelusta). Lisäksi sinulla on todettu mikä tahansa koronavirustaudin oire tai oireita (katso oireet täältä) ja kuulut johonkin STM:n määrittelemistä kohderyhmistä. Ehtona on myös, että ensimmäisen oireen alusta on kulunut korkeintaan 5 vuorokautta.

Lääkitys voidaan aloittaa myös positiivisen kotitestin perusteella, mutta henkilö ohjataan tällaisessa tapauksessa vielä laboratorioon testiin.

Ennen Paxlovidin aloitusta tarkistetaan mahdolliset lääkehoidon vähäiset vasta-aiheet. Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa, jonka vuoksi muu lääkityksesi tarkistetaan hoidon toteutusta varten. Hoidon kesto on 5 vuorokautta ja lääkitys on maksuton.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS mottagning för kärlavvikelser har förbättrat behandlingen och diagnostiken av kärlavvikelser så att den är likvärdig i hela Finland2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

I HUS grundades för 20 år sedan ett expertnätverk för behandling och diagnostik av kärlavvikelser i enlighet med modellen för internationella referenssjukhus. Sedan dess har man målmedvetet utvecklat expertisen i synnerhet när det gäller behandlingen av svåra och sällsynta blodkärlavvikelser. Den evidensbaserade vården har utvecklats också genom eget forskningsarbete.

HUSin suonianomaliayksikkö on parantanut suonipoikkeavuuksien hoitoa ja diagnostiikkaa yhdenvertaiseksi koko Suomessa2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

HUSiin perustettiin 20 vuotta sitten kansainvälisten referenssisairaaloiden mallin mukainen asiantuntijaverkosto suonipoikkeavuuksien hoitoon ja diagnostiikkaan. Tästä lähtien erikoisosaamista etenkin vaikealaatuisten ja harvinaisten verisuonianomalioiden hoidossa on määrätietoisesti kehitetty. Näyttöön perustuvaa hoitoa on kehitetty myös omalla tutkimustyöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme