Vihreät - De Gröna

Pekka Haavisto ulkopoliittisesta tilanteesta: “Vaikka moni asia muuttuu Suomen Nato-jäsenyyden myötä, kaikki ei muutu.”

Jaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto puhui Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 26.11. Haavisto korosti Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa. Hän puhui myös Suomen ulkopolitiikan perusteista aikanaan Naton jäsenenä sekä muistutti, että maailmalta on kuulunut vuoden aikana myös positiivisia uutisia diplomatian saralta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut nyt jo yhdeksättä kuukautta.

“Viime päivinä olemme todistaneet Ukrainan energiahuoltoon kohdistunutta Venäjän hävitysvimmaa. Siviilit ja siviiliyhteiskunnan toiminnot ovat hyökkäyksen kohteena. Myös Suomi tukee sotarikosten selvittämistä mm. Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kautta”, Haavisto sanoo.  

Haavisto kommentoi myös Suomen Nato-jäsenyysprosessia. 

- Turkin ja Unkarin prosessit vievät vielä oman aikansa, mutta näiden maiden ratifiointien eteen tehdään töitä joka päivä. 

- On muuten jonkinlainen paradoksi, että ne kaksi maata, joihin meillä on vahva erityissuhde – Unkari kielisukulaismaana ja Turkki snellmanilaisen ”Valkoliljojen maan” suurena ihailijana – ovat nyt viimeisinä ratifioimassa Suomen Nato-jäsenyyttä, Haavisto sanoo. 

Haavisto muistuttaa, että Nato-jäsenyys ei tule muuttamaan Suomen ulkopolitiikan perusteita. 

- Vaikka moni asia muuttuu Suomen Nato-jäsenyyden myötä, kaikki ei muutu. Suomen ulkopolitiikka on edelleen ihmisoikeusperustaista, korostamme edelleen kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän tärkeyttä sekä kansainvälisen oikeuden noudattamista. Euroopan unioni, johon myös iso osa Naton jäsenistä kuuluu, säilyy jatkossakin Suomen ulkopolitiikan tärkeimpänä viitekehyksenä ja vaikutuskanavana, Haavisto sanoo. 

Haavisto nosti esiin myös positiivisia, tulevaisuudenuskoa vahvistavia kehityskulkuja puheessaan haastavassa nykyisessä maailmantilanteessa.

- Mutta on tärkeä sanoa, että Ukrainan vaikeasta tilanteesta huolimatta jotkin neuvottelukanavat ovat auki – diplomatialla on paikkansa. YK:n ja Turkin mahdollistama viljasopimus on saanut jatkoa. Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA tekee joka päivä töitä ydinturvallisuuden eteen. Ja vankien vaihtoakin on tapahtunut. Neuvottelukontakteja siis on.

Hän jatkoi nostamalla esiin rauhansopimuksia myös muualta maailmasta.

 - Jemenissä on tänä vuonna ollut tulitauko, jonka jatkumista nyt toivotaan. Etiopiassa on päästy alustavaan sopimukseen pääkaupungin ja Tigrayn alueen edustajien kanssa, Haavisto toteaa. 

Koko puhe luettavissa osoitteessa: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/ulkoministeri-pekka-haaviston-puhe-vihreiden-puoluevaltuuston-kokouksessa-26-11-2022/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: ”Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat kaikkein kovimmin niiden maiden ihmisiin, jotka ovat vaikuttaneet siihen vähiten”11.1.2023 14:22:32 EET | Tiedote

Ryhmäpuheessaan keskustelussa valtioneuvoston selonteosta kansallisesta ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmasta vuoteen 2030 Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu korosti entistä suurempaa tarvetta sopeutua ilmastonmuutokseen pandemian jälkeen. Hallitsematon muutos uhkaa yhteiskuntien vakautta ja turvallisuutta monin tavoin, ja tulevien vuosikymmenien kuluessa vaikutukset voimistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme