Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pelasta arvokkaat lähteet Pohjois-Savossa: Onko maillasi ojitettuja lähteitä, joita voi ennallistaa ELY-keskuksen rahoituksella?

Jaa

Pohjois-Savon lähteillä menee huonosti. Viimeisimmän luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin mukaan jopa 99 % eteläisen Suomen lähteistä on ainakin jossain määrin ihmistoiminnan muuttamia. Lähteiden luonnontilaa ovat heikentäneet etenkin ojitukset, metsätaloustoimet ja vedenotto. Pohjois-Savossa on keväällä alkaneen kartoituksen yhteydessä löytynyt muutamia ennallistamiskelpoisia lähteitä, mutta uusia ennallistamiskohteita etsitään koko ajan ja ennallistamistyöhön on saatavilla rahoitusta ELY-keskuksesta. Pohjois-Savossa lienee vähintään useita tuhansia ennallistamistarpeessa olevia lähteitä.

Helmi-elinympäristöohjelma lähteiden apuna 

Pohjois-Savon ELY-keskuksessa on käynnistynyt keväällä 2020 yksityismailla sijaitsevien lähteiden ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Pohjois-Savossa ensimmäisten lähteiden ennallistaminen käynnistyy marraskuussa 2020 UPM Metsän omistamilla kohteilla Keiteleellä ja Pielavedellä. Ennallistamishanke jatkuu vuoden 2021 loppuun. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen kertoo, että ennallistamalla palautetaan lähteet lähemmäs aiempaa luonnontilaa mm. ojia patoamalla ja täyttämällä, kuivuneita lähdepurojen uomia uudelleen vesittämällä ja kiveämällä. Tavoitteena ennallistamisessa on yleensä pohjaveden pinnan vähintäänkin paikallinen nostaminen sekä pohjavesivaikutteisen alueen laajentaminen lähdevedestä riippuvaisen lajiston elinolosuhteiden parantamiseksi, Juutinen kuvailee ennallistamistoimia.  

Lähteiden ennallistamisella on positiivinen vaikutus myös ilmastonmuutoksen vaikutusten hillintään. Ilmastonmuutoksen oletetaan lisäävän kuivuusjaksoja ja toisaalta rankkasateita. Ojien täyttäminen hidastaa veden kulkeutumista alueelta pois ja nostaa myös pohjaveden pinnan korkeutta, kuvailee Juutinen lähteiden ennallistamisen merkitystä vedenhankinnan näkökulmasta.  

ELY-keskus etsii hankkeeseen sopivia lähteitä

Onko sinun maillasi ojitettuja lähteitä, joita voisimme ennallistaa? Parhaiten ennallistettaviksi sopivat voimakkaasti purkautuvat lähteet ja etenkin useiden lähteiden muodostamat kokonaisuudet. Lähteiden ennallistamista ei tehdä vedenottokäytössä olevilla lähteillä. Koska merkittävin lähteiden tilannetta heikentänyt tekijä on ojituksen tai muun tekijän vuoksi laskenut pohjaveden pinta, pyritään ennallistamisella yleensä nostamaan sitä. Pohjaveden pinnan nostolla saattaa olla vaikutuksia ympäröivän metsän tai suon puuston kasvuun, mikä tulee tiedostaa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ELY-keskuksen biologi käy kartoittamassa lähteen lajiston ja arvioimassa ennallistamiskelpoisuuden. Mikäli lähde on ennallistamiseen soveltuva ja maanomistajan kanssa päästään sopimukseen ennallistamismenetelmistä, etenee työ tarkemman ennallistamissuunnittelun ja töiden tilaamisen kautta toteutukseen. ELY-keskuksesta hoidetaan tämä kaikki, kannustaa Juutinen maanomistajia.  

Maanomistajat voivat halutessaan osallistua ennallistamistöihin. Ennallistetuista kohteista on mahdollista perustaa yksityisiä suojelualueita maanomistajan niin toivoessa. Ennallistamisen rahoittaa Ympäristöministeriö/Pohjois-Savon ELY-keskus. 

Yhteydenottoja toivotaan 1.2.2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen riikka.juutinen@ely-keskus.fi

Lisätietoa:
Helmi-ohjelma (ym.fi)

Tietoa lähteiden ennallistamisesta (syke.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, riikka.juutinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 035

Ympäristöylitarkastaja Antti Lammi, Pohjois-Savon ELY-keskus, antti.lammi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 819

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta16.7.2021 08:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.6.202124.6.2021 09:28:37 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,31. Pinta on laskenut kevään huipusta jo 25 cm. Nyt taso on 5 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset lopetettiin kolme viikkoa sitten. Kesäkuu on ollut vähäsateinen ja lämmin. Mikäli sama säätyyppi jatkuu, jatkuu myös nopeahko vesipintojen lasku kaikissa vesistöissä. Iisalmen reitillä päästiin kesäajan pinnankorkeuksiin varsin nopeasti. Kesäkuun juoksutukset ovat olleet pieniä. Nyt juhannusviikolla on osunut sadekuuroja myös Iisalmen reitille ja lisääntynyt valunta näkyy myös järvissä. Nilsiän reitiltä ei ole saatu pinnankorkeustietoja viime viikkoina. Juojärvellä vesitilanne on ajankohtaan nähden normaali. Viime päivien sateitten aiheuttama pinnannousu mahtuu hyvin luparajoihin. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 40 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Taso on ajankohtaan nähden korkea. Pinta on kuitenkin laskenut kevään kor

Yhteistyöllä tehoa järvikunnostuksiin24.6.2021 08:56:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys yhdistävät voimavaransa järvikunnostusten tehostamiseksi Pohjois-Savossa. Yhteistyössä tuetaan vesistökunnostusaktiivisuutta Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmakohteissa ja vesiympäristön käyttöä parantavissa kohteissa. Tavoitteena ovat laajavaikutteiset vesistökunnostukset. Yhteistyö mahdollistaa nykyistä tehokkaamman kunnostustarpeen selvittelyn ja kehittämisen hankkeeksi. Yhteistyö on kokeilu ja se alkaa 1.6.2021 ja ulottuu vuoden 2022 loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme