Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pelasta arvokkaat lähteet Pohjois-Savossa: Onko maillasi ojitettuja lähteitä, joita voi ennallistaa ELY-keskuksen rahoituksella?

Jaa

Pohjois-Savon lähteillä menee huonosti. Viimeisimmän luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin mukaan jopa 99 % eteläisen Suomen lähteistä on ainakin jossain määrin ihmistoiminnan muuttamia. Lähteiden luonnontilaa ovat heikentäneet etenkin ojitukset, metsätaloustoimet ja vedenotto. Pohjois-Savossa on keväällä alkaneen kartoituksen yhteydessä löytynyt muutamia ennallistamiskelpoisia lähteitä, mutta uusia ennallistamiskohteita etsitään koko ajan ja ennallistamistyöhön on saatavilla rahoitusta ELY-keskuksesta. Pohjois-Savossa lienee vähintään useita tuhansia ennallistamistarpeessa olevia lähteitä.

Helmi-elinympäristöohjelma lähteiden apuna 

Pohjois-Savon ELY-keskuksessa on käynnistynyt keväällä 2020 yksityismailla sijaitsevien lähteiden ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Pohjois-Savossa ensimmäisten lähteiden ennallistaminen käynnistyy marraskuussa 2020 UPM Metsän omistamilla kohteilla Keiteleellä ja Pielavedellä. Ennallistamishanke jatkuu vuoden 2021 loppuun. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen kertoo, että ennallistamalla palautetaan lähteet lähemmäs aiempaa luonnontilaa mm. ojia patoamalla ja täyttämällä, kuivuneita lähdepurojen uomia uudelleen vesittämällä ja kiveämällä. Tavoitteena ennallistamisessa on yleensä pohjaveden pinnan vähintäänkin paikallinen nostaminen sekä pohjavesivaikutteisen alueen laajentaminen lähdevedestä riippuvaisen lajiston elinolosuhteiden parantamiseksi, Juutinen kuvailee ennallistamistoimia.  

Lähteiden ennallistamisella on positiivinen vaikutus myös ilmastonmuutoksen vaikutusten hillintään. Ilmastonmuutoksen oletetaan lisäävän kuivuusjaksoja ja toisaalta rankkasateita. Ojien täyttäminen hidastaa veden kulkeutumista alueelta pois ja nostaa myös pohjaveden pinnan korkeutta, kuvailee Juutinen lähteiden ennallistamisen merkitystä vedenhankinnan näkökulmasta.  

ELY-keskus etsii hankkeeseen sopivia lähteitä

Onko sinun maillasi ojitettuja lähteitä, joita voisimme ennallistaa? Parhaiten ennallistettaviksi sopivat voimakkaasti purkautuvat lähteet ja etenkin useiden lähteiden muodostamat kokonaisuudet. Lähteiden ennallistamista ei tehdä vedenottokäytössä olevilla lähteillä. Koska merkittävin lähteiden tilannetta heikentänyt tekijä on ojituksen tai muun tekijän vuoksi laskenut pohjaveden pinta, pyritään ennallistamisella yleensä nostamaan sitä. Pohjaveden pinnan nostolla saattaa olla vaikutuksia ympäröivän metsän tai suon puuston kasvuun, mikä tulee tiedostaa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ELY-keskuksen biologi käy kartoittamassa lähteen lajiston ja arvioimassa ennallistamiskelpoisuuden. Mikäli lähde on ennallistamiseen soveltuva ja maanomistajan kanssa päästään sopimukseen ennallistamismenetelmistä, etenee työ tarkemman ennallistamissuunnittelun ja töiden tilaamisen kautta toteutukseen. ELY-keskuksesta hoidetaan tämä kaikki, kannustaa Juutinen maanomistajia.  

Maanomistajat voivat halutessaan osallistua ennallistamistöihin. Ennallistetuista kohteista on mahdollista perustaa yksityisiä suojelualueita maanomistajan niin toivoessa. Ennallistamisen rahoittaa Ympäristöministeriö/Pohjois-Savon ELY-keskus. 

Yhteydenottoja toivotaan 1.2.2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen riikka.juutinen@ely-keskus.fi

Lisätietoa:
Helmi-ohjelma (ym.fi)

Tietoa lähteiden ennallistamisesta (syke.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, riikka.juutinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 035

Ympäristöylitarkastaja Antti Lammi, Pohjois-Savon ELY-keskus, antti.lammi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 819

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kauppakamarilta tiekartta Pohjois-Savon vientiyritysten määrän tuplaamiseksi -Työhön tukea ELY-keskukselta (Pohjois-Savo)27.11.2020 10:36:11 EETTiedote

Koronakriisin vaikutuksesta vientiyritysten määrä putosi valtakunnallisesti ja kriisi on koskettanut voimakkaasti myös Pohjois-Savon tavara- ja palveluvientiä. Pohjois-Savossa kasvuhakuisuus on ollut muuta maata hieman alhaisempaa, ja tämä on näkynyt myös vientiä harjoittavien yritysten määrässä. Alue tarvitsee johdonmukaisen ja selkeän toimintatavan viennin kasvattamiseksi. Kuopion alueen kauppakamarin tavoitteena on vientiyritysten määrän tuplaaminen Pohjois-Savon alueella vuoteen 2030 mennessä. Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta lähtee valmistelemaan tiekarttaa vientiyritysten määrän lisäämiseksi Pohjois-Savossa. -Me kauppakamarissa haluamme edistää uutta kasvua, kansainvälistymistä ja hyvinvointia. Se syntyy vahvalla alueellisella yhteistyöllä. Olemmekin innoissamme, että saamme yhdessä sidosryhmien kanssa aloittaa tiekarttatyön, jossa kootaan ratkaisut vientiyritysten määrän tuplaamiselle ja kansainvälisen osaamisen alueelliselle lisäämiselle, Kuopion alueen kauppakamari

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.11.202027.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,49. Pinta on nyt noussut 15 cm kuukaudessa ja 56 cm kesän matalimmasta tasosta. Nyt taso on 45 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Juoksutuksesta johtuen Saviveden pinta Leppävirran yläpuolella on kohonnut noin 20 cm tavoitetasoa ylemmäs. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla, mutta juoksutukset erittäin suuria ajankohtaan nähden. Latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahmi ovat taas kerran tulvakorkeuksissa. Meneillään on tämän vuoden kolmas syystulvahuippu. Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös lähellä ajankohdan ylärajoja ja juoksutukset poikkeuksellisen suuria. Myös Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta ei vielä lähellä ylärajaa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 33 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason,

Pohjois-Savon perinnebiotooppien maastokartoituksissa löydettiin uusia arvokkaita hoitoa tarvitsevia kohteita23.11.2020 09:33:43 EETTiedote

Pohjois-Savossa kartoitettiin viime kesän 2020 aikana 160 perinnemaisemakohdetta. Perinnebiotooppien, eli erilaisten niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten maastokartoituksia tehtiin tänä vuonna pääasiassa Rautalammin, Vesannon, Leppävirran, Tuusniemen, Kaavin sekä Kuopion ja Siilinjärven alueilla. Perinnebiotooppien inventointia toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Inventoinnin perusteella valittuja umpeenkasvaneita kohteita tullaan kunnostamaan ja hoitamaan Helmi-ohjelman avulla.

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukea haettiin 1,5 miljoonaa euroa17.11.2020 09:57:36 EETTiedote

Maatalouden investointeihin haettiin Pohjois-Savossa tukea vuoden 2020 viimeisellä tukijaksolla 800 000 euroa enemmän viime vuoteen verrattuna. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen lokakuun puolivälissä päättyneellä hakujaksolla yhteensä 33 kappaletta ja haetun avustuksen määrä oli yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 vastaavalla jaksolla hakemuksia oli 11 kappaletta ja haettu avustus 0,7 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme