Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pelasta arvokkaat lähteet Pohjois-Savossa: Onko maillasi ojitettuja lähteitä, joita voi ennallistaa ELY-keskuksen rahoituksella?

Jaa
Pohjois-Savon lähteillä menee huonosti. Viimeisimmän luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin mukaan jopa 99 % eteläisen Suomen lähteistä on ainakin jossain määrin ihmistoiminnan muuttamia. Lähteiden luonnontilaa ovat heikentäneet etenkin ojitukset, metsätaloustoimet ja vedenotto. Pohjois-Savossa on keväällä alkaneen kartoituksen yhteydessä löytynyt muutamia ennallistamiskelpoisia lähteitä, mutta uusia ennallistamiskohteita etsitään koko ajan ja ennallistamistyöhön on saatavilla rahoitusta ELY-keskuksesta. Pohjois-Savossa lienee vähintään useita tuhansia ennallistamistarpeessa olevia lähteitä.

Helmi-elinympäristöohjelma lähteiden apuna 

Pohjois-Savon ELY-keskuksessa on käynnistynyt keväällä 2020 yksityismailla sijaitsevien lähteiden ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Pohjois-Savossa ensimmäisten lähteiden ennallistaminen käynnistyy marraskuussa 2020 UPM Metsän omistamilla kohteilla Keiteleellä ja Pielavedellä. Ennallistamishanke jatkuu vuoden 2021 loppuun. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen kertoo, että ennallistamalla palautetaan lähteet lähemmäs aiempaa luonnontilaa mm. ojia patoamalla ja täyttämällä, kuivuneita lähdepurojen uomia uudelleen vesittämällä ja kiveämällä. Tavoitteena ennallistamisessa on yleensä pohjaveden pinnan vähintäänkin paikallinen nostaminen sekä pohjavesivaikutteisen alueen laajentaminen lähdevedestä riippuvaisen lajiston elinolosuhteiden parantamiseksi, Juutinen kuvailee ennallistamistoimia.  

Lähteiden ennallistamisella on positiivinen vaikutus myös ilmastonmuutoksen vaikutusten hillintään. Ilmastonmuutoksen oletetaan lisäävän kuivuusjaksoja ja toisaalta rankkasateita. Ojien täyttäminen hidastaa veden kulkeutumista alueelta pois ja nostaa myös pohjaveden pinnan korkeutta, kuvailee Juutinen lähteiden ennallistamisen merkitystä vedenhankinnan näkökulmasta.  

ELY-keskus etsii hankkeeseen sopivia lähteitä

Onko sinun maillasi ojitettuja lähteitä, joita voisimme ennallistaa? Parhaiten ennallistettaviksi sopivat voimakkaasti purkautuvat lähteet ja etenkin useiden lähteiden muodostamat kokonaisuudet. Lähteiden ennallistamista ei tehdä vedenottokäytössä olevilla lähteillä. Koska merkittävin lähteiden tilannetta heikentänyt tekijä on ojituksen tai muun tekijän vuoksi laskenut pohjaveden pinta, pyritään ennallistamisella yleensä nostamaan sitä. Pohjaveden pinnan nostolla saattaa olla vaikutuksia ympäröivän metsän tai suon puuston kasvuun, mikä tulee tiedostaa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ELY-keskuksen biologi käy kartoittamassa lähteen lajiston ja arvioimassa ennallistamiskelpoisuuden. Mikäli lähde on ennallistamiseen soveltuva ja maanomistajan kanssa päästään sopimukseen ennallistamismenetelmistä, etenee työ tarkemman ennallistamissuunnittelun ja töiden tilaamisen kautta toteutukseen. ELY-keskuksesta hoidetaan tämä kaikki, kannustaa Juutinen maanomistajia.  

Maanomistajat voivat halutessaan osallistua ennallistamistöihin. Ennallistetuista kohteista on mahdollista perustaa yksityisiä suojelualueita maanomistajan niin toivoessa. Ennallistamisen rahoittaa Ympäristöministeriö/Pohjois-Savon ELY-keskus. 

Yhteydenottoja toivotaan 1.2.2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen riikka.juutinen@ely-keskus.fi

Lisätietoa:
Helmi-ohjelma (ym.fi)

Tietoa lähteiden ennallistamisesta (syke.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Riikka Juutinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, riikka.juutinen(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 035


Ympäristöylitarkastaja Antti Lammi, Pohjois-Savon ELY-keskus, antti.lammi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 819

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye