Suomen Palopäällystöliitto ry

Pelastusalan henkisen huollon edistäminen laajenee sopimuspalokuntiin – tavoitteena on sekä vakituisille työntekijöille että sopimushenkilöstölle psykologisesti turvallisempi pelastusala

Jaa

Suomen Palopäällystöliiton tuleva MentalFireFit 2 -hanke jalkauttaa mielenterveyden puolesta tehtyä työtä myös sopimuspalokuntiin. Osana vuoden 2022 aikana toteutettavaa kokonaisuutta järjestetään esimerkiksi tiettävästi maailman ensimmäinen sopimuspalokuntalaisille suunnattu posttraumatyöpaja.

MentalFireFit 2 -hanke tähtää pelastusalan puhumisen kulttuurin edistämiseen – jotta yksikään auttaja ei jäisi yksin. Kuva: Teemu Heikkilä
MentalFireFit 2 -hanke tähtää pelastusalan puhumisen kulttuurin edistämiseen – jotta yksikään auttaja ei jäisi yksin. Kuva: Teemu Heikkilä

Nyt se on varmaa: Suomen Palopäällystöliitto jatkaa mielenterveysteemojen edistämistä pelastusalalla myös tulevana vuonna – MentalFireFit 2 -hankkeelle on myönnetty rahoitus vuodelle 2022.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta psyykkiseen suorituskykyyn vaikuttavista tapahtumista, kehittää ja tarjota erilaisia keinoja kuormittavista tapahtumista palautumiseen sekä parantaa pelastusalan työntekijöiden ja vapaaehtoisten psykologista turvallisuutta. Hankkeen rahoittaa Palosuojelurahasto.

– MentalFireFit 2 keskittyy aiempaa laajemmin koko pelastusalaan, sillä se jalkauttaa henkisen huollon edistämisen keinoja myös sopimuspalokuntiin. Tarkoituksena on rakentaa pelastusalalle toimiva jälkipurkujärjestelmä, joka ottaa huomioon myös sopimuspalokunnat, kuvailee projektipäällikkö Saku Sutelainen.

Vuoden 2022 aikana toteutettava hanke on jatkoa kuluvan vuoden loppuun kestävälle MentalFireFit-hankkeelle ja sitä edeltäneelle Henkinen työsuojelu ja jälkipurku pelastustoimessa -hankkeelle, joka toteutettiin vuosina 2018–2019. Aiemmissa hankkeissa tehdyn työn jatkamiselle on tärkeä peruste:

– Pitkän ajan tähtäin on juurruttaa ymmärrys psyykkisestä suorituskyvystä pelastusalalle, lisätä alan sisäistä reflektointia ja edistää puhumisen kulttuuria. Näillä keinoilla pidämme osaltamme huolta siitä, että pelastusalalla on jatkossakin motivoitunutta henkilöstöä edistämässä yhteiskunnan turvallisuutta.

Uuden hankkeen lisäksi myös pelastusalan posttraumatyöpajat saavat jatkoa ensi vuonna. MentalFireFit 2 -hankeen avulla posttraumatyöpajakokemus voidaan tarjota vakituisen henkilöstön lisäksi sopimuspalokuntalaisille. Pilotointi on maailman mittakaavassa tiettävästi ensimmäinen laatuaan.

Posttraumatyöpajoissa osallistujien kokonaisvaltaista psyykkistä kuormitusta pyritään vähentämään esimerkiksi vertaistuen avulla. Lisäksi kolme päivää kestävissä työpajoissa lisätään tietoisuutta ensilinjan auttajien kuormitustekijöistä ja etsitään työkaluja kuormittavista tilanteista selviytymiseen.

– Sopimuspalokuntalaiset joutuvat usein työskentelemään fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavissa tehtävissä – toisinaan jopa potilaat tai heidän omaisensa tuntien – joten sopimuspalokuntalaisille suunnatun posttraumatyöpajatoiminnan tarve on merkittävä.

Mielenterveyden eteen tehtävän työn tärkeydestä muistuttaa myös sunnuntaina 10.10. vietettävä maailman mielenterveyspäivä. Suomen Palopäällystöliitto kannustaakin jokaista työyhteisöä ja organisaatiota tarttumaan mielenterveyden ylläpidon ja huoltamisen merkitykseen – sekä tulevana sunnuntaina että vuoden jokaisena päivänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

MentalFireFit 2 -hanke tähtää pelastusalan puhumisen kulttuurin edistämiseen – jotta yksikään auttaja ei jäisi yksin. Kuva: Teemu Heikkilä
MentalFireFit 2 -hanke tähtää pelastusalan puhumisen kulttuurin edistämiseen – jotta yksikään auttaja ei jäisi yksin. Kuva: Teemu Heikkilä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Opetusalan turvallisuuspalkinto 2022 on myönnetty Seinäjoen koulutuskuntayhtymälle25.4.2022 14:15:37 EEST | Tiedote

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu palkittiin järjestelmällisestä turvallisuustyöstä, joka korostaa jokaisen omaa vastuuta työskentely- ja oppimisympäristön turvallisuuden edistämisessä. Turvallisuuspalkinto luovutettiin hallintojohtaja Keijo Tauriaiselle ja turvallisuuskoordinaattori Martti Mäki-Jouppilalle maanantaina 25.4.2022 Opetusalan turvallisuusfoorumissa. Samassa yhteydessä palkittiin Järvenpään opetusjohtaja Arja Korhonen Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla.

Kutsu: Iskunkestävä Suomi varautuu -seminaarissa 30.3. esillä muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne28.3.2022 13:26:02 EEST | Kutsu

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostattanut keskustelun, miten Suomi on huolehtinut omasta kansallisesta varautumisestaan. Suomen Palopäällystöliitto kokoaa pelastus- ja turvallisuusalan osaajat ajankohtaisseminaariin 30.3.2022 kuulemaan ja keskustelemaan, miten siviiliviranomaiset ja muu yhteiskunta huolehtii tehtävistään yhteiskunnallisten häiriötilanteiden tai jopa aseellisen hyökkäyksen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme