Pelimusiikkiin liittyy muistoja ja elämyksiä

Pelimusiikkia on tutkittu kuitenkin vasta hyvin vähän. Jyväskylän yliopiston Game Music Everyday Memories (GAMEM) -hankkeessa tutkittiin rakkaita pelimusiikin muistoja sekä sitä, kuinka pelimusiikki kiinnittyy mielekkäästi ihmisten kokemuksellisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin prosesseihin.
– Itselleen läheinen pelimusiikki on voimakkaan elämyksellistä ja se toimii monen elämässä itseymmärrystä rakentavana resurssina. Pelimusiikin estetiikka ja usein nostalginen merkityksellisyys perustuvat siihen, että musiikki on tullut ihmisten elämään juuri pelaamisen kautta, hanketta johtanut tutkija Kai Tuuri sanoo.
Kolmivuotisen hankkeen tutkimus perustuu pääosin Suomesta ja Isosta-Britanniasta kerättyyn aineistoon, joka sisältää yli 500 kirjoitettua tarinaa muistoista, sekä laajoja kyselytutkimuksia mieluisasta pelimusiikista. Siihen kiinnittymistä tarkasteltiin suhteessa sekä pelaamisen kokemuksiin että sen ulkopuolisiin arjen käytänteisiin yhdistelemällä lähestymistapoja musiikkipsykologian, pelitutkimuksen ja kielitieteen aloilta.
– Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat toisiinsa toiminnallisesti merkityksellisillä tavoilla. Havaitsimme, että pelimusiikin mieltymykset yhdistyvät johdonmukaisesti tietynlaisiin pelaamisen kokemuksiin, kuten taistelemiseen tai tutkimiseen, pelitutkija Jukka Vahlo kertoo.
Koneen Säätiön rahoittama GAMEM-hanke toteutettiin Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella, yhteistyössä Suomen Akatemian Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön kanssa.
Hankkeen tuloksiin pääsee tutustumaan muun muassa tuoreessa Musiikki-lehden teemanumerossa, joka kokoaa yhteen ajankohtaista suomalaista pelimusiikin tutkimusta. Suomalaisten pelimusiikkimuistojen kirjoitusaineisto on saatavilla Yhteiskuntatieteellisessä tietoarkistossa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Myös vastaava brittiläinen aineisto julkaistaan kevään kuluessa.
Yhteystiedot:
Hankkeen vastuullinen johtaja Kai Tuuri, puh: 050 3404043, s-posti: kai.tuuri@jyu.fi
Tutkijatohtori Jukka Vahlo, puh: 050 9119776, s-posti: jukka.vahlo@utu.fi
Musiikki 4/2022: Pelimusiikin tutkimus Suomessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Pandemia ei pysäyttänyt nuoria – tuore väitöstutkimus paljastaa sopeutumiskyvyn ja oma-aloitteisuuden13.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Koronapandemia haastoi nuorten aikuisten elämänkulkua, mutta tuore väitöstutkimus osoittaa, etteivät he olleet tilanteessa kokonaan voimattomia. YTM Julia Nuckols tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan miten nuoret Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa reagoivat pandemian aiheuttamiin ammatillisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.
Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.
Liikunta ja kuidut muokkaavat suolistomikrobiston toimintaa – edistävät maksan ja koko kehon terveyttä12.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Yhteiselo ihmisen ja mikrobien välillä näkyy erityisesti suolistossa, jossa bakteerien tuottamat aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat koko kehon terveyteen. Väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten suolistomikrobisto reagoi liikuntaan ja ravitsemukseen sekä miten nämä muutokset voivat lievittää metabolista rasvamaksatautia. Tutkimus osoitti, että sekä fyysinen aktiivisuus että prebioottikuitujen lisääminen ruokavalioon muokkaavat mikrobiston aineenvaihduntaa, mikä voi parantaa metabolista terveyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme