Jyväskylän yliopisto

Pelimusiikkiin liittyy muistoja ja elämyksiä

Jaa
Monet tämän päivän aikuiset ovat kasvaneet videopelien pelaamisen parissa. Pelit ovat pelaajille ja heidän läheisilleen musiikillisia ympäristöjä, jotka voivat usein myös luoda ikimuistoisia musiikkielämyksiä.
Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat elämyksellisiksi muistoiksi. (Mostphotos)
Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat elämyksellisiksi muistoiksi. (Mostphotos)

Pelimusiikkia on tutkittu kuitenkin vasta hyvin vähän. Jyväskylän yliopiston Game Music Everyday Memories (GAMEM) -hankkeessa tutkittiin rakkaita pelimusiikin muistoja sekä sitä, kuinka pelimusiikki kiinnittyy mielekkäästi ihmisten kokemuksellisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin prosesseihin.

– Itselleen läheinen pelimusiikki on voimakkaan elämyksellistä ja se toimii monen elämässä itseymmärrystä rakentavana resurssina. Pelimusiikin estetiikka ja usein nostalginen merkityksellisyys perustuvat siihen, että musiikki on tullut ihmisten elämään juuri pelaamisen kautta, hanketta johtanut tutkija Kai Tuuri sanoo.

Kolmivuotisen hankkeen tutkimus perustuu pääosin Suomesta ja Isosta-Britanniasta kerättyyn aineistoon, joka sisältää yli 500 kirjoitettua tarinaa muistoista, sekä laajoja kyselytutkimuksia mieluisasta pelimusiikista. Siihen kiinnittymistä tarkasteltiin suhteessa sekä pelaamisen kokemuksiin että sen ulkopuolisiin arjen käytänteisiin yhdistelemällä lähestymistapoja musiikkipsykologian, pelitutkimuksen ja kielitieteen aloilta.

– Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat toisiinsa toiminnallisesti merkityksellisillä tavoilla. Havaitsimme, että pelimusiikin mieltymykset yhdistyvät johdonmukaisesti tietynlaisiin pelaamisen kokemuksiin, kuten taistelemiseen tai tutkimiseen, pelitutkija Jukka Vahlo kertoo.

Koneen Säätiön rahoittama GAMEM-hanke toteutettiin Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella, yhteistyössä Suomen Akatemian Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön kanssa.

Hankkeen tuloksiin pääsee tutustumaan muun muassa tuoreessa Musiikki-lehden teemanumerossa, joka kokoaa yhteen ajankohtaista suomalaista pelimusiikin tutkimusta. Suomalaisten pelimusiikkimuistojen kirjoitusaineisto on saatavilla Yhteiskuntatieteellisessä tietoarkistossa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Myös vastaava brittiläinen aineisto julkaistaan kevään kuluessa.

Yhteystiedot:

Hankkeen vastuullinen johtaja Kai Tuuri, puh: 050 3404043, s-posti: kai.tuuri@jyu.fi

Tutkijatohtori Jukka Vahlo, puh: 050 9119776, s-posti: jukka.vahlo@utu.fi

Musiikki 4/2022: Pelimusiikin tutkimus Suomessa

https://musiikki.journal.fi/issue/view/8913

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat elämyksellisiksi muistoiksi. (Mostphotos)
Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat elämyksellisiksi muistoiksi. (Mostphotos)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme