Pelimusiikkiin liittyy muistoja ja elämyksiä

Pelimusiikkia on tutkittu kuitenkin vasta hyvin vähän. Jyväskylän yliopiston Game Music Everyday Memories (GAMEM) -hankkeessa tutkittiin rakkaita pelimusiikin muistoja sekä sitä, kuinka pelimusiikki kiinnittyy mielekkäästi ihmisten kokemuksellisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin prosesseihin.
– Itselleen läheinen pelimusiikki on voimakkaan elämyksellistä ja se toimii monen elämässä itseymmärrystä rakentavana resurssina. Pelimusiikin estetiikka ja usein nostalginen merkityksellisyys perustuvat siihen, että musiikki on tullut ihmisten elämään juuri pelaamisen kautta, hanketta johtanut tutkija Kai Tuuri sanoo.
Kolmivuotisen hankkeen tutkimus perustuu pääosin Suomesta ja Isosta-Britanniasta kerättyyn aineistoon, joka sisältää yli 500 kirjoitettua tarinaa muistoista, sekä laajoja kyselytutkimuksia mieluisasta pelimusiikista. Siihen kiinnittymistä tarkasteltiin suhteessa sekä pelaamisen kokemuksiin että sen ulkopuolisiin arjen käytänteisiin yhdistelemällä lähestymistapoja musiikkipsykologian, pelitutkimuksen ja kielitieteen aloilta.
– Musiikki ja pelaaminen kietoutuvat toisiinsa toiminnallisesti merkityksellisillä tavoilla. Havaitsimme, että pelimusiikin mieltymykset yhdistyvät johdonmukaisesti tietynlaisiin pelaamisen kokemuksiin, kuten taistelemiseen tai tutkimiseen, pelitutkija Jukka Vahlo kertoo.
Koneen Säätiön rahoittama GAMEM-hanke toteutettiin Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella, yhteistyössä Suomen Akatemian Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön kanssa.
Hankkeen tuloksiin pääsee tutustumaan muun muassa tuoreessa Musiikki-lehden teemanumerossa, joka kokoaa yhteen ajankohtaista suomalaista pelimusiikin tutkimusta. Suomalaisten pelimusiikkimuistojen kirjoitusaineisto on saatavilla Yhteiskuntatieteellisessä tietoarkistossa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Myös vastaava brittiläinen aineisto julkaistaan kevään kuluessa.
Yhteystiedot:
Hankkeen vastuullinen johtaja Kai Tuuri, puh: 050 3404043, s-posti: kai.tuuri@jyu.fi
Tutkijatohtori Jukka Vahlo, puh: 050 9119776, s-posti: jukka.vahlo@utu.fi
Musiikki 4/2022: Pelimusiikin tutkimus Suomessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme