Lapinjärven kunta

Pelkkä kuuleminen ei riitä, on myös kuunneltava

Jaa

Lapinjärven kunta Uudellamaalla on ottanut tavoitteekseen olla Suomen ensimmäinen ihmislähtöinen kunta. Vuoteen 2020 mennessä Lapinjärvi kehittää ja tuottaa kaikki palvelut yhdessä niiden käyttäjien kanssa aidoista tarpeista lähtien. Kunnanjohtaja Tiina Heikan mukaan tulevaisuuden kuntaorganisaatio on osallistava, ihmislähtöinen, ja siellä kuntalaisia oikeasti kuunnellaan.

Lapinjärven kunnan strategia.
Lapinjärven kunnan strategia.

Lapinjärven kunta osallistaa asukkaita uudella tavalla

- Kuntalaiset eivät ole pakollinen paha, vaan tärkein osa kunnan toimintaa ja kehittämistä. Kunta on kuntalaisia varten, painottaa kunnanjohtaja Tiina Heikka.

Kunnanjohtaja Tiina Heikan mukaan tulevaisuuden kuntaorganisaatio on osallistava ja ihmislähtöinen.

- Kuntalaisia on oikeasti kuunneltava, pelkkä lain edellyttämä kuuleminen ei riitä, sanoo Tiina Heikka.

Lapinjärven kunnassa on aloitettu ihmislähtöiset ohjausryhmät, jotka käynnistelevät parhaillaan toimintaansa. Verkostomaiset ohjausryhmät tuovat ihmislähtöisyyttä kuntaorganisaatioon.

- Jokaisella toimialalla on oma ohjausryhmänsä eli verkosto, johon pyydetään mukaan asioista kiinnostuneita henkilöitä. Itselläni on esimerkiksi oma verkosto elinkeinotoimintaa ja kehittämistä varten. Siinä on minulla mukana yrittäjiä, luottamushenkilöitä ja muita aktiivisia kuntalaisia, Heikka toteaa.

- Aiemmin osallistimme kuntalaisia ja keräsimme kehitysehdotuksia muun muassa unelmatyöpajoissa ja perinteisin kyselyin. Näitä tulemme jatkamaan. Se ei kuitenkaan riitä meille. Näemme ihmislähtöiset ohjausryhmät mahdollisuutena kuulla kuntalaisia ja saada kuntalaiset mukaan toimintaan jo varhaisissa suunnitteluvaiheissa, kunnanjohtaja Heikka kertoo.

Tänä vuonna Lapinjärven kunta myös kouluttaa henkilöstöä kuuntelemaan kuntalaisia ja kehitysehdotuksia asiakaskohtaamisissa.

- Työntekijämme ovat yhteisön kuulevia korvia. He kuulevat sivulauseessa paljon hyviä asiakkaiden kehittämisehdotuksia ja haluamme saada nämä huomioiduiksi palveluiden tuottamisessa, kunnanjohtaja Heikka sanoo.

- Kunnat eivät voi tehdä kehittämistä yksin vaan tarvitsevat verkostoja, kuten yrityksiä ja yhdistyksiä, Tiina Heikka linjaa.

Uutta Lapinjärvellä – ihmislähtöinen teknisen toimen ohjausryhmä aloitti toimintansa

Kunnan tavoitetta silmälläpitäen, Lapinjärvellä koottiin teknisen toimen ohjausryhmä, joka käynnistelee parhaillaan toimintaansa ja on pitänyt ensimmäisen kokouksensa helmikuussa 2018. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Benny Engård, kunnanhallituksen edustajana ohjausryhmään nimetty Ulla Onnila sekä tekninen johtaja Maria Luoma-aho keskustelivat tiistaina 13.2. teemoista, joita ihmislähtöisen teknisen toimen ohjausryhmä voisi käsitellä. Keskustelua käytiin myös ryhmän toimintatavoista.

Todettiin, että teknisen toimen kenttä on varsin laaja ja käsiteltäviä asioita on hyvin monenlaisia. Kaikille avoimia yleisötilaisuuksia ajankohtaisiin kysymyksiin liittyen pidettiin hyvänä, mutta todettiin että ohjausryhmään olisi hyvä saada myös vakiojäseniä. Käsiteltävistä asioista esiin nousivat muun muassa jätevesikysymykset ja Kirkonkylän tie- sekä asemakaavaratkaisut muistiystävälliseen taajamaan liittyen. Muistiystävällisen taajaman rakentuminen liittyy kiinteästi Lapinjärvitalo-hankkeeseen, jossa kunta yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa suunnittelee ja toteuttaa innovatiivisen pientaloratkaisun ikääntyneille.

Ohjausryhmän kokouksessa keskusteltiin myös kuntalaisten mielipiteiden keräämisestä ennen seuraavan talousarvion laadintaa, jotta mahdolliset kuntalaisten toiveet osataan ottaa huomioon investointeja ja toimintaa suunniteltaessa.

Lisätietoja aiheesta antaa

Kunnanjohtaja Tiina Heikka, puh. 044-720 8686

Tekninen johtaja Maria Luoma-Aho, puh. 044-720 8652

Kertomuksia ihmislähtöisen Lapinjärven kehittämisestä: www.ihkulapinjarvi.blogspot.fi
Lue Lapinjärven kunnan kotisivut: www.lapinjarvi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapinjärven kunnan strategia.
Lapinjärven kunnan strategia.
Lataa
Lapinjärvellä on osallistettu lapsia muun muassa taidepajojen kautta. Tässä näkemystä unelmien Lapinjärvestä.
Lapinjärvellä on osallistettu lapsia muun muassa taidepajojen kautta. Tässä näkemystä unelmien Lapinjärvestä.
Lataa
Lapinjärven kunnan kotisivuilla voi vastata viikoittain vaihtuvaan kysymykseen ja antaa palautetta kunnan palveluista.
Lapinjärven kunnan kotisivuilla voi vastata viikoittain vaihtuvaan kysymykseen ja antaa palautetta kunnan palveluista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Lapinjärven kunnan Eskola-hanke etenee: Mobiilikoulu luo uusia mahdollisuuksia perusopetuksen järjestämiseen etäisyyksien päästä9.8.2018 14:50Tiedote

Lapinjärven kunnan Eskola-hanke käynnistyy syksyllä 2018, kun ensimmäinen luokallinen oppilaita aloittaa koulunkäyntinsä Kannuksen kaupungin alueella sijaitsevassa Eskolan opetuspisteessä. Kannuksen kaupunki ja Lapinjärvi ovat sopineet kokeilusta, joka kestää enintään kolme lukuvuotta. Oppilaat tulevat Kannuksen kaupungin, Sievin kunnan ja Kalajoen kaupungin alueelta.

IHKU-SEMINAARI - Lapinjärven Ihmislähtöinen kunta- seminaarissa kuullaan edelläkävijäkunnan kokeiluhankkeista6.8.2018 08:00Tiedote

Itäisellä Uudellamaalla sijaitseva 2700 asukkaan Lapinjärvi tunnetaan pienestä koostaan huolimatta rohkeasti kokeilevana kuntana. IHKU-asiantuntijaseminaarissa tarkastellaan moninaisten hankkeiden edistymistä ja maalaiskunnan tulevaisuutta kokeilukulttuurin kautta. Seminaari järjestetään 30.8. klo 9-16.30 Wasargårdin seurantalolla Järventaustantie 22, Lapinjärvi.

Kertomus Lapinjärveltä, missä perimätieto ja rituaalit ovat liittynet vahvasti paikallisväestön elämään26.7.2018 09:00Tiedote

Elämme vuotta 1920, jolloin metsät olivat soisia sekä polkurikkaita. Raittiusliikkeet ovat viemässä Suomea kohti totaalista raittiutta. Kieltolaki alkoholipitoisten aineiden valmistuksesta, maahantuonnista, myynnistä, kuljetuksesta ja varastossapidosta (29/1917) oli astunut voimaan 1.6.1919. Ainoastaan aineet lääkinnällisiin, tieteellisiin ja teknisiin tarkoituksiin olivat sallittuja, kuten myös viinin tarjoaminen ehtoollisella kirkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme