Pohjois-Savon ELY-keskus

Peltotukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa 15.6 jälkeen

Jaa

Pohjois-Savossa aloitetaan maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat päätukihaun päättymisen (15.6.2021) jälkeen. Tukea hakee Pohjois-Savossa noin 3400 tilaa ja perusvalvonta tehdään noin 130 tilalla.

Peltomaisema. kuvaaja: Jouni Huusko
Peltomaisema. kuvaaja: Jouni Huusko

Korona on tuonut muutoksia tarkastuskäynteihin 

Koronavirusepidemian vuoksi valvontoja on tehty mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksillä sekä muilla vaihtoehtoisilla menetelmillä kontaktien välttämiseksi” kertoo valvontapäällikkö Pauli Lehtonen pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Eläinvalvontoja on voitu tehdä tiloilla kevään aikana normaalisti, mutta tarkastuskäynneillä on pyritty noudattamaan turvavälejä ja käyttämään kasvomaskia muun suojavarustuksen lisäksi. EU:n komissio on tullut epidemiatilanteessa vastaan vähentämällä vuoden 2021 valvontavelvoitteet viidestä prosentista kolmeen prosenttiin viime vuoden tapaan, Lehtonen summaa.

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan vierailuja tilakeskuksissa ja viljelijöiden elinpiirissä pyritään edelleen välttämään. Pääosa tarkastettavista asiakirjoista voidaan tarkastaa talviaikana ja sähköisin menettelyin. Ainoastaan lohkojen hallintaan liittyvät vuokrasopimukset, ympäristötukeen liittyvä viljelysuunnitelma ja joitain siementen vakuustodistuksia pitää tarkastaa jo tarkastuskäynnin yhteydessä.

Koska lähikontakteja pyritään välttämään, tänäkään vuonna peltovalvontakäynnille ei suositella osallistumaan turvallisuussyistä. Jos tuenhakija haluaa olla läsnä valvonnalla, on hänen kuljettava omalla kulkuvälineellä peltokierroksella. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Viljelijöiltä toivotaan ymmärrystä, koska näin menettelemällä se voi olla tarkastuksen ajankäytön kannalta edullisinta. 

Muistutus tilapäisesti viljelemättömistä aloista

Tilapäisesti viljelemättömäksi alaksi voit ilmoittaa maatalouskäytössä olevia peltoalueita tai luonnonlaitumia ja -niittyjä, jotka ovat viljelemättä esimerkiksi tulvan tai muun viljelyn estävän syyn, kuten lantapatterin, säilörehuauman tai rehupaalien vuoksi sekä viljelytekniset päistealueet, joille et kylvä nurmea. ”Lohkon on kuitenkin oltava viljelykelpoinen; pensoittunutta lohkoa ei hyväksytä, vaan se todetaan valvonnassa pysyvästi viljelemättömäksi ja passivoidaan. Tämä tulkinta tiukentuu komission tarkastuksesta tulleen palautteen myötä” toteaa tarkastaja Anni Markkanen. ”Maatalousmaan on oltava maatalouskäytössä ja pusikoitunut alue ei täytä tätä kriteeriä, siellä ei ole silloin tehty maataloustuotantoon liittyviä toimenpiteitä.”

Pohjois-Savossa maataloustukea maksettiin vuonna 2020 noin 130 miljoonaa euroa, josta perus- ja viherryttämistukena 24,1 miljoonaa euroa, sekä maidolle ja lihan tuotannolle 30,6 miljoonaa euroa. Pohjoisista olosuhteista johtuvaa luonnonhaittakorvausta maksettiin 33,2 miljoonaa euroa ja luonnonmukaisen tuotannon tukea 3,9 miljoonaa euroa. Loppuosa kertyy ympäristötukeen liittyvistä sopimustuesta sekä rakennetuista.  

Luomutarkastuksista osa voidaan tehdä vielä etätarkastuksina 

Ruokavirasto on linjannut, että luomutuotannon vuosittaisia tarkastuksia voidaan tehdä tällä tietoa kesäkuun loppuun asti etäyhteyksin vähäriskisille toimijoille.

Lisätietoja 

Ruokaviraston viljelijäuutiskirje 8.6.2020 (Ruokavirasto.fi)

Ruokaviraston viljelijäkirje 1/2021 - Luonnonmukaisen maataloustuotannon valvonta 2021 (Ruokavirasto.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus

Pauli Lehtonen, valvontapäällikkö
pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi
puh. 0295 026 593

Kuvat

Peltomaisema. kuvaaja: Jouni Huusko
Peltomaisema. kuvaaja: Jouni Huusko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta16.7.2021 08:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme