Lapin ELY-keskus

Peltovalvonnat käyntiin Lapissa

Jaa

ELY-keskuksen valvontaväki aloittaa peltotukien valvonnan maatiloilla. Tänä vuonna valvontakäyntejä tehdään noin 55 lappilaisella maatilalla. Valvonta koskettaa hieman alle neljää prosenttia tuenhakijoista.

Kuva: Maaseutuverkosto, Yrjö Tuunanen.
Kuva: Maaseutuverkosto, Yrjö Tuunanen.

Peltotukien valvonnan yhteydessä tarkastetaan useita eri asioita. Peltoalaperusteiset tuet perustuvat pinta-alaan, joten tilalla tarkistetaan, että kasvulohkot on merkitty kartalle oikein. Tuenhakijalla on oltava myös vuokrasopimus tai muu oikeus lohkojen hallintaan. Näiden lisäksi tarkastetaan muun muassa kasvulohkojen viljelykasvit, viljelysuunnitelma ja tukiehtojen noudattaminen.

Tarkastaja soittaa viljelijälle ja ilmoittaa valvontakäynnin ajankohdasta muutamaa päivää ennen. Mikäli tuenhakijaa ei tavoiteta puhelimitse, ilmoitetaan asiasta tekstiviestillä tai sähköpostilla. Puhelussa viljelijälle kerrotaan valvonnasta, sen tarkoituksesta sekä tarkistettavista asioista ja asiakirjoista. Ilmoituksen jälkeen viljelijän kannattaa tarkistaa, että tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla.
- Tämän ohjelmakauden viimeinen vuosi mennään tutuilla asioilla niin tiloille kuin valvojille. Ensi vuodeksi opiskellaan sitten kaikki yhdessä uutta, kun syksyllä uuden ohjelmakauden tukiasiat alkavat varmistua, valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari Lapin ELY-keskuksesta kertoo. 

Valvontakäynnin jälkeen valvontatulokset tallennetaan järjestelmään ja tilalle lähetetään yhteenveto, jossa kerrotaan lohkokohtaisesti valvonnan tulokset ja mahdolliset tilalla havaitut tukiehtopuutteet. Lopulliset valvontatulokset viljelijät saavat loppumaksujen yhteydessä lähetettävällä tukipäätöksellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari
puh. 0295 037 071

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Maaseutuverkosto, Yrjö Tuunanen.
Kuva: Maaseutuverkosto, Yrjö Tuunanen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme