Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Perhepolitiikassa tunnistettava tahattoman lapsettomuuden monimuotoisuus ja vaikutukset

Jaa
Tahaton lapsettomuus koskettaa yhä useampaa suomalaista. 6.-12.5. vietettävällä Simpukka-viikolla muistutetaan, että perhepolitiikalla voidaan edistää perheellistymistä sitä toivoville ja tukea tahattoman lapsettomuuden kokeneita perheitä.
Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys

Joka viides suomalainen kohtaa jossain elämänsä vaiheessa tahattoman lapsettomuuden. Tahaton lapsettomuus koskettaa kymmeniä tuhansia perheitä erilaisissa elämäntilanteissa.

 

–Lapsettomuuden yleisyydestä huolimatta yhteiskunnassa ei edelleenkään tiedosteta, kuinka monimuotoista tahaton lapsettomuus on ja miten se ilmentyy erilaisissa perheissä ja elämäntilanteissa, arvioi Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n puheenjohtaja Minna Wikström.

 

Tahaton lapsettomuus on kipeä ja kuormittava elämäntilanne. Lapsitoiveen tavoittelu vaatii monilta huomattavia resursseja. Simpukan tuoreen kohderyhmäkyselyn perusteella lapsettomuus kuluttaa etenkin psyykkisiä voimavaroja, mutta myös rahaa ja jopa vuosia aikaa.    

 

–Perheiden arjessa ja koko elämänkaarella lapsettomuus voi olla merkittävä hyvinvointiin vaikuttava tekijä siinä missä lasten saaminenkin, Wikström muistuttaa.

 

Simpukka-viikolla 6.-12.5. ja jo 26. kertaa vietettävänä Lapsettomien lauantaina 11.5. tuodaan esiin kuvin ja tarinoin niiden moninaisten perheiden elämää, joissa on koettu tahatonta lapsettomuutta.

 

Tahattoman lapsettomuuden taustalla on monia syitä. Jatkuvasti kohoava ensisynnyttäjien ikä, erilaiset lisääntymisterveyteen vaikuttavat sairaudet, kuten endometrioosi, pcos ja syövät, sekä perheiden monimuotoisuus vaikuttavat perheellistymisen mahdollisuuksiin.

 

Väestöliiton perhebarometrin mukaan yhä useampi kärsii tahattomasta lapsettomuudesta siitä yksinkertaisesta syystä, ettei kumppania ole.

 

–Yksin elävien toiveita perheellistymisestä ja heidän kokemaansa lapsettomuuden surua ei tunnisteta ja huomioida riittävästi, sanoo Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo.

 

Repo muistuttaa, että elämä jatkuu myös ilman lapsia.

 

–Palveluissa ja lainsäädännössä on tunnistettava myös lapsettomat perheet. Lapsettomuuden kokemus kulkee elämän läpi ja kriisi voi uusiutua esimerkiksi silloin, kun ystävät alkavat tulla isovanhemmiksi. Elämä on arvokasta ja hyvää ilman lapsiakin, ja yhteiskunnalliset rakenteet eivät saa olla niitä, jotka vääntävät veistä haavassa.



Neljä toimenpidettä, joilla voidaan parantaa tahattomasti lapsettomien asemaa yhteiskunnassa:

  1. Perheellistymisen mahdollisuuksia edistettävä ja esteitä purettava. Suomen oloissa on mahdollista edistää toimenpiteitä, jotka mahdollistavat lapsitoiveen tavoittelun ja perheen perustamisen niille, jotka sitä toivovat. Myös työn ja perheellistymisen yhteensovittaminen tulee tehdä mahdollisemmaksi.
  2. Ilman lasta elävien perheet huomioitava. Erityisesti julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee huomioida paremmin ne ihmiset ja perheet, joilla ei ole lapsia.
  3. Riittävät resurssit hedelmöityshoitoihin. Suomessa on turvattava hedelmöityshoidot kaikille, jotka niitä tarvitsevat. Hedelmöityshoitojen saatavuus ei saa riippua esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta, asuinpaikasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
  4. Ei-kaupallinen sijaissynnytys sallittava Suomessa. Sijaissynnytykselle täytyy luoda eettisesti kestävät ja turvalliset rakenteet kotimaassa uudistamalla lainsäädäntöä ja luomalla hyvät käytänteet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry


Johanna Repo, toiminnanjohtaja, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676


Minna Wikström, hallituksen puheenjohtaja, minna.wikstrom@simpukka.info, 041 443 3000


Etsitkö haastateltavaa? Ota yhteyttä: Miika Rautiainen, viestinnän suunnittelija, miika.rautiainen@simpukka.info, 045 7876 4464

Kuvat

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.

Vuodesta 2019 toiminut Helminauha-hanke on Simpukka ry:n alaista toimintaa. Helminauhassa tarjotaan tietoa ja tukea lahjasoluhoidoilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistyneille ja lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille. 

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu. Älä jää yksin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Järjestöt: Hedelmöityshoitojen tiukka rajaaminen on syrjivää ja heikentää syntyvyyttä17.4.2024 13:09:47 EEST | Tiedote

Julkisen puolen hedelmöityshoitojen resurssit eivät tue riittävästi lapsitoiveen toteutumista. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Sateenkaariperheet ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto ehdottavat resurssien lisäämisen lisäksi syntyvyyden tukemiseksi kolmea asiaa: palveluseteli yhdenmukaisen hedelmöityshoitoihin pääsyn mahdollistamiseksi, hedelmällisyysneuvonta ja sijaissynnytyslainsäädäntö.

Aprillipila raskaudesta loukkaa tahattomasti lapsettomia: “Tuntuu kuin veitsen iskulta vatsaan”26.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Somessa julkaistu raskaustestin kuva ja teksti onnellisesta uutisesta paljastuukin aprillipilaksi. Tahattomasti lapsettomia saattaa aprillipila raskaudesta loukata. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on näkymätön ja kipeä kriisi, jonka kohtaa joka viides hedelmällisessä iässä oleva. Kokemukseen liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, häpeää ja vihaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye