Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Perhepolitiikassa tunnistettava tahattoman lapsettomuuden monimuotoisuus ja vaikutukset

Jaa

Tahaton lapsettomuus koskettaa yhä useampaa suomalaista. 6.-12.5. vietettävällä Simpukka-viikolla muistutetaan, että perhepolitiikalla voidaan edistää perheellistymistä sitä toivoville ja tukea tahattoman lapsettomuuden kokeneita perheitä.

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys

Joka viides suomalainen kohtaa jossain elämänsä vaiheessa tahattoman lapsettomuuden. Tahaton lapsettomuus koskettaa kymmeniä tuhansia perheitä erilaisissa elämäntilanteissa.

 

–Lapsettomuuden yleisyydestä huolimatta yhteiskunnassa ei edelleenkään tiedosteta, kuinka monimuotoista tahaton lapsettomuus on ja miten se ilmentyy erilaisissa perheissä ja elämäntilanteissa, arvioi Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n puheenjohtaja Minna Wikström.

 

Tahaton lapsettomuus on kipeä ja kuormittava elämäntilanne. Lapsitoiveen tavoittelu vaatii monilta huomattavia resursseja. Simpukan tuoreen kohderyhmäkyselyn perusteella lapsettomuus kuluttaa etenkin psyykkisiä voimavaroja, mutta myös rahaa ja jopa vuosia aikaa.    

 

–Perheiden arjessa ja koko elämänkaarella lapsettomuus voi olla merkittävä hyvinvointiin vaikuttava tekijä siinä missä lasten saaminenkin, Wikström muistuttaa.

 

Simpukka-viikolla 6.-12.5. ja jo 26. kertaa vietettävänä Lapsettomien lauantaina 11.5. tuodaan esiin kuvin ja tarinoin niiden moninaisten perheiden elämää, joissa on koettu tahatonta lapsettomuutta.

 

Tahattoman lapsettomuuden taustalla on monia syitä. Jatkuvasti kohoava ensisynnyttäjien ikä, erilaiset lisääntymisterveyteen vaikuttavat sairaudet, kuten endometrioosi, pcos ja syövät, sekä perheiden monimuotoisuus vaikuttavat perheellistymisen mahdollisuuksiin.

 

Väestöliiton perhebarometrin mukaan yhä useampi kärsii tahattomasta lapsettomuudesta siitä yksinkertaisesta syystä, ettei kumppania ole.

 

–Yksin elävien toiveita perheellistymisestä ja heidän kokemaansa lapsettomuuden surua ei tunnisteta ja huomioida riittävästi, sanoo Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo.

 

Repo muistuttaa, että elämä jatkuu myös ilman lapsia.

 

–Palveluissa ja lainsäädännössä on tunnistettava myös lapsettomat perheet. Lapsettomuuden kokemus kulkee elämän läpi ja kriisi voi uusiutua esimerkiksi silloin, kun ystävät alkavat tulla isovanhemmiksi. Elämä on arvokasta ja hyvää ilman lapsiakin, ja yhteiskunnalliset rakenteet eivät saa olla niitä, jotka vääntävät veistä haavassa.Neljä toimenpidettä, joilla voidaan parantaa tahattomasti lapsettomien asemaa yhteiskunnassa:

  1. Perheellistymisen mahdollisuuksia edistettävä ja esteitä purettava. Suomen oloissa on mahdollista edistää toimenpiteitä, jotka mahdollistavat lapsitoiveen tavoittelun ja perheen perustamisen niille, jotka sitä toivovat. Myös työn ja perheellistymisen yhteensovittaminen tulee tehdä mahdollisemmaksi.
  2. Ilman lasta elävien perheet huomioitava. Erityisesti julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee huomioida paremmin ne ihmiset ja perheet, joilla ei ole lapsia.
  3. Riittävät resurssit hedelmöityshoitoihin. Suomessa on turvattava hedelmöityshoidot kaikille, jotka niitä tarvitsevat. Hedelmöityshoitojen saatavuus ei saa riippua esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta, asuinpaikasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
  4. Ei-kaupallinen sijaissynnytys sallittava Suomessa. Sijaissynnytykselle täytyy luoda eettisesti kestävät ja turvalliset rakenteet kotimaassa uudistamalla lainsäädäntöä ja luomalla hyvät käytänteet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Johanna Repo, toiminnanjohtaja, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676

Minna Wikström, hallituksen puheenjohtaja, minna.wikstrom@simpukka.info, 041 443 3000

Etsitkö haastateltavaa? Ota yhteyttä: Miika Rautiainen, viestinnän suunnittelija, miika.rautiainen@simpukka.info, 045 7876 4464

Kuvat

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Kuva: Simpukka-yhdistys
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry: Psykososiaalisen tuen on oltava osa lapsettomuushoitoja25.4.2022 11:58:02 EEST | Tiedote

Simpukka ry:n kyselyn mukaan lapsettomuushoidoissa käyneistä 77 prosenttia ei ole saanut riittävästi psykososiaalista tukea. Tahaton lapsettomuus ja lapsettomuushoidot kuormittavat kehoa ja mieltä. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuiselämän suurimmista kriiseistä. Kokemuksesta selviämisessä psykososiaalinen tuki on ensiarvoisen tärkeää. Tahattoman lapsettomuuden kampanjaviikko Simpukka-viikko 2.–8.5.2022 muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvää.

Simpukan Helmi -tunnustus myönnettiin keskenmenotietoisuustyöstä Pauliina Orrensuolle8.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 Simpukan Helmi -tunnustus on myönnetty Pauliina Orrensuolle. Hän on tuonut aktiivisesti esiin keskenmenojen hoidon epäkohtia ja vaikuttanut samalla keskenmenoja kokeneisiin, ammattilaisiin ja suureen yleisöön. Simpukka myöntää Simpukan Helmi -tunnustuksen henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme