Perhevapaauudistus kaipaa näitä korjauksia monimuotoisten perheiden näkökulmasta
- Uudistuksen lähtökohdaksi on otettu se, että synnyttäjän mahdollisuus pitää perhevapaita ei heikkene nykyisestä, vaikka toiselle vanhemmalle tarkoitettua kiintiötä lisätään, toteaa Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.
- Siksi hämmästyttää, että uudistus heikentää vanhempien oikeutta vanhempainvapaisiin joissakin perhetilanteissa ja jopa poistaa vanhempainrahaoikeuden osalta vanhemmista. Nämä heikennykset on peruttava. Perhevapaauudistuksessa on useita kohtia, jotka Monimuotoiset perheet -verkosto toivoo vielä korjattavan. Esitettyjen korjausten jälkeen perhevapaauudistus huomioi entistä yhdenvertaisemmin myös ne lapset, jotka syntyvät monimuotoisiin perheisiin.
- Kyseessä on ennennäkemättömän laaja rakenteellinen uudistus, ja on hienoa, että se on saatu nyt näin pitkälle. Uskon, että kun nämä yksityiskohdat vielä hiotaan kuntoon, uudistuksesta tulee aidosti suuri parannus kaikkien tuoreiden vanhempien tilanteeseen ja etenkin lasten yhdenvertaisuus paranee uudistuksen myötä suuresti, verkoston johtava asiantuntija Anna Moring summaa.
Nämä kohdat on vielä korjattava perhevapaauudistuksesta:
- Kuolleena syntyneen lapsen synnyttäjällä on jatkossakin oltava oikeus 105 vanhempainrahapäivään ja toisella vanhemmalla 18 päivään välittömästi synnytyksestä eteenpäin. Esitetyssä uudistuksessa oikeus olisi 84 / 12 päivään.
- Myös synnyttäjän, joka antaa lapsensa adoptoitavaksi tai jonka lapsi huostaanotetaan ennen 84 vanhempainrahapäivän käyttämistä, tulisi olla oikeutettu nykylain mukaiseen 105 vanhempainrahapäivään.
- Adoptioperheille on jatkossakin kompensoitava vanhempainrahapäivien määrässä sitä, ettei heillä ole oikeutta raskausrahaan. Uudistuksessa tämä kompensaatio poistuisi.
- Etävanhempien asemaa ei saa heikentää nykyisestä. Lapsen juridiselle vanhemmalle on voitava luovuttaa vanhempainrahapäiviä, vaikka tämä ei olisi huoltaja. Nykytilassa etävanhemmalla on oikeus käyttää vanhempainrahapäiviä vanhempien yhteisellä päätöksellä riippumatta siitä, onko hän lapsen huoltaja.
- Lapsen huoltajalle on voitava luovuttaa vanhempainrahapäiviä, vaikka tämä ei olisi vanhempi.
- Lapsen ainoalle vanhemmalle on annettava oikeus luovuttaa kiintiöstään puolisolleen tai lapsen muulle huoltajalle tai toiselle juridiselle vanhemmalle enemmän kuin nyt uudistuksessa esitetyt 63 päivää.
- Sateenkaariperheiden apilaperheitä koskevat ongelmalliset rajaukset on poistettava. Uudistuksen toteutuessa apilaperheen sosiaalisen vanhemman käytössä olevat vanhempainrahapäivät putoaisivat 176:sta 63:een. Apilaperheen isän, joka ei ole huoltaja, vanhempainrahaoikeus poistuisi kokonaan.
- Kaksos- ja kolmosperheissä vanhempainrahapäiviin tulevien lisäpäivien määrää on kasvatettava samassa suhteessa yksösperheiden kanssa.
- Kaksos- ja kolmosperheissä on mahdollistettava vanhempien yhtäaikainen vanhempainrahan käyttö nykyistä pidemmältä ajalta: kaksosten kohdalla 108 päivältä (90+18), kolmosten kohdalla 198 päivältä ja nelosten kohdalla 288 päivältä.
- Perhehoitajille on annettava oikeus kahden vuoden palkattomaan hoitovapaaseen myös silloin, kun perheeseen sijoitettava lapsi on yli 3-vuotias.
- Jos henkilö käyttää osittaista vanhempainrahaa, hän ei voi joutua menettämään kokonaista vanhempainrahapäivää. Puolikkaan päivärahan on oltava yhteydessä puolikkaaseen v vanhempainrahapäivään. Ei kokonaiseen, kuten esityksen mukaan olisi käymässä.
Lisätietoja ja tarkempia taustatietoja Monimuotoiset perheet -verkoston näkökulmasta löytyy verkoston lausunnosta. Perhevapaauudistuksen lausuntokierros päättyy 2.4.2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Järjestöt edustavat eri tavoin normeista poikkeavia perheitä, ja kattavat noin kolmasosan kaikista suomalaisista perheistä. Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä politiikan, palveluiden ja työelämän parissa. Verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Keskustelu SuomiAreenassa: Lapsitoiveiden toteuttaminen 2030, miten lapsiperheellistymistä voidaan tukea politiikalla?18.6.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Miten yhä useamman lapsitoive voisi toteutua? Aiheesta Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. keskustelemassa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), sekä kansanedustajat Matias Mäkynen (sdp) ja Hilkka Kemppi (kesk). Keskustelun järjestävät Monimuotoiset perheet -verkosto ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.
Yhden vanhemman perheiden työllisyys heikkoa – 5 suositusta kunnille26.5.2025 08:21:21 EEST | Tiedote
Kuntien on kehitettävä palveluitaan lapsiperheellisten työllisyyden tukemiseksi, kannustavat Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Kehittämisellä on kiire, sillä yhden vanhemman perheiden työllisyysaste on pysynyt vuodesta toiseen alhaisena.
Educa: Miten koulut tukevat monen kodin lapsia?21.1.2025 12:05:14 EET | Tiedote
Opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa asiantuntijat etsivät keinoja useammassa kodissa elävien lasten tukemiseen koulussa ja kodeissa. Keskustelu aiheesta järjestetään perjantaina 24.1.2025 kello 16.00–16.45 Tieto-lavalla.
Työehtosopimukset syrjivät osaa lapsen vanhemmista12.12.2024 09:39:40 EET | Tiedote
Etävanhemman syrjintä työehtosopimuksissa on tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, kirjoittaa Tiina-Emilia Kaunisto Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) sivuilla julkaistussa kirjoituksessa. Kaunisto on Tanen Miesjaoston asiantuntijajäsen.
Työelämässä voi tukea syntyvyyttä monin keinoin26.11.2024 08:37:24 EET | Tiedote
Tahattomasti lapsettomat tarvitsevat tukea työelämässä, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Verkosto on koonnut työpaikkojen, työmarkkinajärjestöjen ja päättäjien tueksi useita keinoja, joilla voi tukea lapsitoiveiden toteutumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme