Perhevapaita jaetaan myös monimuotoisissa perheissä
Noin kolmasosa suomalaisista perheistä on tavalla tai toisella monimuotoisia. Erilaiset perhetilanteet ja perhesuhteet on tärkeää ottaa huomioon tulevassa perhevapaauudistuksessa. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei esimerkiksi tunnista uusperheiden ja sateenkaariperheiden kaikkia vanhemmuuksia. Adoptioäidin päivärahaprosentti on synnyttävää äitiä huomattavasti pienempi ja adoptiovanhemman oikeus hoitovapaaseen biologisia vanhempia lyhyempi.
”Lainsäädännön käsitteistöä on syytä yhdenmukaistaa ja tarkistaa, jotta perhevapaajärjestelmä kohtelisi kaikkia perheitä mahdollisimman yhdenvertaisesti. Samalla perhevapaat tulisi mahdollistaa useammalle kuin kahdelle vanhemmalle,” sanoo Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.
Hallitus on hallitusohjelmassaan linjannut, että ei-synnyttävälle vanhemmalle korvamerkittyä ansiosidonnaista vapaata pidennetään tuntuvasti. Tavoitteena on kannustaa isiä vanhempainvapaalle ja tasata näin hoivavastuuta perheissä. Samalla pyritään mahdollistamaan vapaiden joustavampi käyttö. Monimuotoiset perheet -verkosto kannattaa lisäksi perheiden oikeutta käyttää vanhempainvapaita nykyistä joustavammin yhtä aikaa. Tutkimusten mukaan yhtä aikaa pidetyillä vapailla on myönteinen vaikutus muun muassa äidin terveyteen.
”Perhevapaat tulee olla joustavasti jaettavissa lapsen vanhempien ja muiden lapsen hoidosta vastaavien kesken perheen tarpeiden mukaisesti. Yksi joustavuuden muoto on mahdollisuus käyttää vapaita yhtä aikaa. Tarve yhtäaikaiselle vapaalle voi olla esimerkiksi silloin, kun perheeseen syntyy tai adoptoidaan yhtä aikaa useampi kuin yksi lapsi, jos sisarusten ikäero on huomattavan pieni tai jos perheessä on muuta kuormitusta,” Moring sanoo.
Verkosto toivoo uudistukselta parannuksia myös perhehoitajien asemaan. Perhehoitajalla tulisi olla oikeus kahden vuoden palkattomaan hoitovapaaseen riippumatta perheeseen sijoitettavan lapsen iästä. Hoitovapaalla varmistetaan sekä sijoitetun lapsen että sijaisperheen turvallinen sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen.
Lue Monimuotoisen perheet -verkoston koko lausunto sosiaali- ja terveysministeriön kuulemistilaisuudessa 22.10.2019.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston Kaikkien perheiden Suomi -hankkeen johtava asiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Verkosto koordinoi Kaikkien perheiden Suomi -hanketta, jonka tehtävänä on kerätä ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Keskustelu SuomiAreenassa: Lapsitoiveiden toteuttaminen 2030, miten lapsiperheellistymistä voidaan tukea politiikalla?18.6.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Miten yhä useamman lapsitoive voisi toteutua? Aiheesta Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. keskustelemassa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), sekä kansanedustajat Matias Mäkynen (sdp) ja Hilkka Kemppi (kesk). Keskustelun järjestävät Monimuotoiset perheet -verkosto ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.
Yhden vanhemman perheiden työllisyys heikkoa – 5 suositusta kunnille26.5.2025 08:21:21 EEST | Tiedote
Kuntien on kehitettävä palveluitaan lapsiperheellisten työllisyyden tukemiseksi, kannustavat Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Kehittämisellä on kiire, sillä yhden vanhemman perheiden työllisyysaste on pysynyt vuodesta toiseen alhaisena.
Educa: Miten koulut tukevat monen kodin lapsia?21.1.2025 12:05:14 EET | Tiedote
Opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa asiantuntijat etsivät keinoja useammassa kodissa elävien lasten tukemiseen koulussa ja kodeissa. Keskustelu aiheesta järjestetään perjantaina 24.1.2025 kello 16.00–16.45 Tieto-lavalla.
Työehtosopimukset syrjivät osaa lapsen vanhemmista12.12.2024 09:39:40 EET | Tiedote
Etävanhemman syrjintä työehtosopimuksissa on tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, kirjoittaa Tiina-Emilia Kaunisto Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) sivuilla julkaistussa kirjoituksessa. Kaunisto on Tanen Miesjaoston asiantuntijajäsen.
Työelämässä voi tukea syntyvyyttä monin keinoin26.11.2024 08:37:24 EET | Tiedote
Tahattomasti lapsettomat tarvitsevat tukea työelämässä, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Verkosto on koonnut työpaikkojen, työmarkkinajärjestöjen ja päättäjien tueksi useita keinoja, joilla voi tukea lapsitoiveiden toteutumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme