Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhevapaita jaetaan myös monimuotoisissa perheissä

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan perhevapaauudistusta. Tavoitteena on pidentää isien ansiosidonnaista vapaata ja lisätä joustoja vapaiden käytössä. Monimuotoiset perheet -verkosto muistuttaa, että vapaita jaetaan erilaisissa perhetilanteissa, kuten adoptioperheissä, sateenkaariperheissä ja kaksos- ja kolmoslasten perheissä. Uudistuksen yhteydessä on syytä tarkistaa, tunnistaako lainsäädäntö kaikki erilaiset perhesuhteet ja niihin liittyvät erityistarpeet. Myös vanhempien yhtä aikaa pidettävien vapaiden osuutta tulisi kasvattaa.

Noin kolmasosa suomalaisista perheistä on tavalla tai toisella monimuotoisia. Erilaiset perhetilanteet ja perhesuhteet on tärkeää ottaa huomioon tulevassa perhevapaauudistuksessa. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei esimerkiksi tunnista uusperheiden ja sateenkaariperheiden kaikkia vanhemmuuksia. Adoptioäidin päivärahaprosentti on synnyttävää äitiä huomattavasti pienempi ja adoptiovanhemman oikeus hoitovapaaseen biologisia vanhempia lyhyempi.

”Lainsäädännön käsitteistöä on syytä yhdenmukaistaa ja tarkistaa, jotta perhevapaajärjestelmä kohtelisi kaikkia perheitä mahdollisimman yhdenvertaisesti. Samalla perhevapaat tulisi mahdollistaa useammalle kuin kahdelle vanhemmalle,” sanoo Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.

Hallitus on hallitusohjelmassaan linjannut, että ei-synnyttävälle vanhemmalle korvamerkittyä ansiosidonnaista vapaata pidennetään tuntuvasti. Tavoitteena on kannustaa isiä vanhempainvapaalle ja tasata näin hoivavastuuta perheissä. Samalla pyritään mahdollistamaan vapaiden joustavampi käyttö. Monimuotoiset perheet -verkosto kannattaa lisäksi perheiden oikeutta käyttää vanhempainvapaita nykyistä joustavammin yhtä aikaa. Tutkimusten mukaan yhtä aikaa pidetyillä vapailla on myönteinen vaikutus muun muassa äidin terveyteen.

”Perhevapaat tulee olla joustavasti jaettavissa lapsen vanhempien ja muiden lapsen hoidosta vastaavien kesken perheen tarpeiden mukaisesti. Yksi joustavuuden muoto on mahdollisuus käyttää vapaita yhtä aikaa. Tarve yhtäaikaiselle vapaalle voi olla esimerkiksi silloin, kun perheeseen syntyy tai adoptoidaan yhtä aikaa useampi kuin yksi lapsi, jos sisarusten ikäero on huomattavan pieni tai jos perheessä on muuta kuormitusta,” Moring sanoo.

Verkosto toivoo uudistukselta parannuksia myös perhehoitajien asemaan. Perhehoitajalla tulisi olla oikeus kahden vuoden palkattomaan hoitovapaaseen riippumatta perheeseen sijoitettavan lapsen iästä. Hoitovapaalla varmistetaan sekä sijoitetun lapsen että sijaisperheen turvallinen sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen.

Lue Monimuotoisen perheet -verkoston koko lausunto sosiaali- ja terveysministeriön kuulemistilaisuudessa 22.10.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto
Monimuotoiset perheet -verkosto
Hämeentie 29
00500 HELSINKI

http://www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.

Verkosto koordinoi Kaikkien perheiden Suomi -hanketta, jonka tehtävänä on kerätä ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Miltä tulevaisuuden perhe näyttää? Webinaari perheiden ja lisääntymisen tulevaisuudesta.25.9.2020 09:15:00 EESTKutsu

Perheitä on monenlaisia jo nyt. Tämä herättää kysymyksen, miten tulevaisuudessa perheellistytään. Entä miten säädellä tulevaisuuden perhesuhteita? Ei ole olemassa yhtä tapaa elää perheenä, eikä jokaisen suomalaisen perheen keskiössä ole esimerkiksi geneettinen sukulaisuus, sama osoite tai kulttuuritausta. Laskevan syntyvyyden aikakaudella perheenkaltaisia läheissuhteita saattaa myös löytyä uusista, yllättävistä paikoista ja elämäntilanteista. Samalla tahattomaan lapsettomuuteen etsi-tään uusia ratkaisuja, ja lisääntymisteknologiat laajentavat käsityksiämme biologisesta perheestä ja vanhemmaksi tulemisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme