Perinteitä, skandaaleja ja riemua: 100. promootion kunniaksi julkaistava tietokirja kokoaa ainutlaatuisen akateemisen perinteen historian yksiin kansiin

Akateemisen elämän helmi on promootio, jossa maisterit ja tohtorit saavat arvonmerkkinsä arvokkain seremonioin. Suomessa vuodesta 1643 promootioihin on kuulunut tiedettä ja ylentymistä akateemiseen arvoasemaan, mutta myös runoutta, musiikkia, riemua, tanssia ja skandaaleja. Promootiot myös heijastavat ajankohtaisia yhteiskuntakysymyksiä.
Promootiojuhla on monelle yksi elämän suurista kohokohdista. Promootioiden arvokkuutta lisää se, että niitä järjestetään melko harvoin, joskus viiden tai jopa kymmenen vuoden välein tiedekunnasta riippuen. Tänä päivänä promootioilla on erityinen merkitys yliopiston näkyvyydelle ja tiedekuntien kansainvälisille suhteille ulkomaisten kunniatohtoreiden kautta.
Ajassaan muuttuva ja uudistuva promootioperinne on ollut elinvoimainen ja jatkunut katkeamattomana Suomessa jo 380 vuoden ajan – paljon kauemmin kuin mitä Suomi on ollut itsenäinen valtio. Vuonna 2017 maistereiden promovoiminen hyväksyttiinkin Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.
“Promootion vahvuus on tänä päivänä paitsi sen pitkissä ja syvissä juurissa myös siinä laajuudessa, jolla se on läsnä koko Suomen yliopistoissa. Promootio on itsessään instituutio, joka on omaperäinen ja moniulotteinen, mutta samalla yhdistävä ja avoin pyrkimyksellä ottaa koko yhteisö mukaan”, toteaa Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämeri kirjan esipuheessa.
Historiateos julkaistaan riemuvuonna 2023, jolloin on Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan 100. promootio.
Tero Halonen (s. 1973) on filosofian tohtori, historiantutkija ja tietokirjailija, jonka erikoisalaan kuuluvat yliopisto-, kaupunki- ja kulttuurihistoria. Halonen oli Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan vuoden 2000 promootion gratisti ja vuoden 2010 promootiotoimikunnan jäsen.
Pdf-vedokset ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi
Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi
Yhteyshenkilöt
Adèle CouavouxViestintäpäällikkö
Tietokirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Otavan ja Kariston kuvakirjasyksy on täynnä isoja ja pieniä tunteita, uuden oppimista ja unelma-ammatteja13.10.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Syksyn uutuuskirjoista löytyy suloisia tarinoita kaikenlaisiin iltasatuhetkiin.
Camilla Läckberg palaa Fjällbackaan – uusi psykologinen trilleri Itkijänainen paljastaa menneisyyden synkät salaisuudet10.10.2025 11:21:33 EEST | Tiedote
Huippusuositun Fjällbacka-dekkarisarjan kiihkeästi odotettu 12. osa lunastaa kaikki odotukset!
Odotus on ohi – Cormoran Strike palaa Robert Galbraithin uudessa romaanissa Merkitty mies10.10.2025 09:22:00 EEST | Tiedote
Robert Galbraithin lukijoille on luvassa todellinen herkku – yli 900 sivua intensiivistä jännitystä.
Joko tunnet Dandy Peppusen? Nyt on supersuositun mestarietsivän isän seikkailujen vuoro!9.10.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Dandy Peppusen nuoruusvuodet on japanilaisen Mestarietsivä Peppunen -kirjasarjan spin-off. Sen päähenkilö on lapsiperheiden suosikkietsivä Peppusen isä, jonka kirjoissa seurataan hänen nuoruudenseikkailujaan aloittelevana arkeologina.
Kunpa pian olisi jo joululoma, ja saisi yölläkin lukea!7.10.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Pipareiden leipomisen ja valojen virittelyn lisäksi joulutunnelmaan pääsee sukeltamalla joulukirjojen sivuille. Nyt jouluihmisiä hellitään, sillä pian ilmestyy monipuolinen kattaus kirjoja cozy crimestä lämpöisiin tarinoihin, ja kuumempien kertomusten ystäville tarjoillaan tänä vuonna kanelin ja kardemumman lisäksi aimo annos chiliä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme