Persoonallisuuden piirteet selittävät eroja iäkkäiden ihmisten fyysisessä aktiivisuudessa ja kävelykyvyssä

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksen tulosten perusteella iäkkäät ihmiset, jotka saivat korkeampia pistemääriä tunnollisuudessa ja ulospäinsuuntautuneisuuden aktiivisuutta ja myönteisyyttä kuvaavissa alapiirteissä, liikkuvat muita enemmän ja pystyvät kävelemään nopeammin. Suurin riskitekijä vähäiselle fyysiselle aktiivisuudelle ja hitaammalle kävelynopeudelle oli impulsiivisuus.
Persoonallisuuden piirteitä voidaan tarkastella viiden piirteen kautta, jotka ovat ulospäinsuuntautuneisuus, neuroottisuus, avoimuus, tunnollisuus ja ystävällisyys. Jokainen piirre muodostuu useammasta alapiirteestä, jotka kuvastavat vielä tarkemmin yksilöiden välisiä persoonallisuuseroja. Esimerkiksi neuroottisuus voi kuvastaa sekä taipumusta ahdistuneisuuteen että impulsiivisuuteen.
- Neuroottisuuden alapiirre impulsiivisuus kuvastaa taipumusta antaa periksi hetkellisille mielihaluille. Esimerkiksi itsekuria ja järjestelmällisyyttä kuvastava tunnollisuus on lähestulkoon vastakohta tälle. Tässä tapauksessa impulsiivisuus ja tunnollisuus voivat selittää eroja säännöllisen liikuntaharrastuksen ylläpitämisessä, mikä heijastuu myös kävelynopeuteen, tutkijatohtori Tiia Kekäläinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta kertoo.
Korkeita pistemääriä avoimuudessa ja ulospäinsuuntautuneisuuden jännityshakuisuutta kuvaavassa alapiirteessä saaneilla ikäihmisillä oli muita parempi kävelykyky, mutta toisaalta he olivat myös taipuvaisia raportoimaan enemmän fyysistä aktiivisuutta kuin mitä liikemittari havaitsi.
- Tämä tulos voi kertoa joko taipumuksesta yliarvioida omaa liikkumisen määrää tai vaihtoehtoisesti sellaisten lajien harrastamisesta, joita liikemittari ei tavoita. Lantiolla pidettävä mittari ei havaitse istuallaan tapahtuvaa aktiivisuutta tai ylävartalon liikkeitä. Lisäksi mittaria ei voinut käyttää vesiliikunnan yhteydessä, Kekäläinen kertoo.
Tutkimuksessa käytettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa kerättyä PASSWORD-tutkimuksen aineistoa 239 tutkittavalta, jotka olivat täyttäneet itsearviointiin pohjautuvan NEO-PI-3 persoonallisuuskyselyn. Osallistujat olivat 70–85-vuotiaita naisia ja miehiä, jotka olivat osallistuneet vuoden mittaiseen joko pelkkää liikuntaharjoittelua tai sekä liikuntaharjoittelua että kognitiivista harjoittelua sisältävään interventioon. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin sekä itsearvioinneilla että seitsemän päivän ajan liikemittarilla. Kävelykykyä arvioitiin maksimaalista kävelynopeutta mittaavalla 10 metrin kävelytestillä ja kestävyyskuntoa mittaavalla kuuden minuutin kävelytestillä.
Tutkimus tehtiin osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa PATHWAY-hanketta.
Alkuperäisjulkaisu
Kekäläinen T., Terracciano A, Sipilä S. & Kokko K. (2020) Personality traits and physical functioning: a cross-sectional multimethod facet-level analysis. European Review of Aging and Physical Activity 17, 20. DOI: 10.1186/s11556-020-00251-9.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen, tiia.m.kekalainen@jyu.fi, +358406522280
Martta Walkerviestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme