Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Peruskivi muurattiin juhlallisesti Rikosseuraamuslaitoksen Jyväskylän kampuksella

Jaa

Rikosseuraamuslaitoksen Jyväskylän kampuksen peruskivi muurattiin tänään Jyväskylän Tourulassa. Kampuksella tulee kesällä 2020 toimimaan avovankila ja yhdyskuntaseuraamustoimisto. Aiemmin yksiköt toimivat kahdessa eri paikassa Laukaassa ja Jyväskylän keskustassa. Toimintojen yhdistämisellä samoihin tiloihin halutaan tehostaa ja järkevöittää toimintoja. Kampus koostuu kolmesta rakennuksesta: asumisyksiköstä, ikkunapajasta ja palvelurakennuksesta.

Kampuksella rangaistustaan suorittavat vangit ovat valmistautumassa vapautumiseen. Heidät on arvioitu avolaitokseen soveltuviksi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että he noudattavat järjestyssääntöä ja sitoutuvat päihteettömyyteen. Kampuksella on 60 vankipaikkaa, joista 20 on naisille ja 40 miehille.

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaita ovat yhdyskuntapalvelua, valvontarangaistusta, nuorisorangaistusta sekä ehdollisen ja ehdonalaisen vapauden valvontaa suorittavat. Lisäksi kampuksella asioi yhdyskuntaseuraamuksiin liittyviä lausuntoasiakkaita ja siviilistä vankilaan sijoiteltavia.

”Yksi yhteinen, tilaratkaisuiltaan ja sijainniltaan toimiva ja nykyaikainen toimitila tehostaa ja järkevöittää toimintojamme. Kampus antaa sekä vangeille että yhdyskuntaseuraamusasiakkaille mahdollisuuden hyödyntää henkilöstömme osaamista. Asiakkaiden ja vankien kuntoutumisen kannalta keskeiset yhteistyökumppanit ovat lähellä”, kertoo Laukaan vankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen.

Toiminnot siirtyvät Tourulaan kesällä 2020

Kampushanke toteutetaan kustannusneutraalisti soveltaen uutta Rikosseuraamuslaitoksen vankilakonseptia. Hankkeesta syntyvät kustannukset katetaan Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston ja Laukaan vankilan toimintamenosäästöillä. Uudessa kampuksessa toimitilojen määrä vähenee nykyisestä. Samalla vältetään nykyisten Laukaan kiinteistöjen vaatimat mittavat peruskorjausinvestoinnit.

10 miljoonan euron hanke työllistää rakennusvaiheessa 150 henkilötyövuoden verran ja valmiilla kampuksella työskentelee noin 45 henkeä. Asumisyksikköön tulee tilat 60 hengelle. Yhteensä kolmeen erilliseen rakennukseen tulee noin 3000 neliötä tilaa. Tontti sijaitsee Ramoninkadulla Tourujoen ja moottoritien liittymän läheisyydessä. Toiminnot siirtyvät Tourulaan kesällä 2020.

Hankkeessa kolme sopijaosapuolta

Jykia Oy omistaa kampuksen tontin ja rakennuttaa uudisrakennuksen. Senaatti-kiinteistöt vuokraa rakennuksen ja Rikosseuraamuslaitos on loppukäyttäjä. Kohteen projektinjohtourakoitsija on NCC Building Nordics. Jyväskylän kaupunki on omalta osaltaan edistänyt hankkeen toteutumista kaavoituksella.

”Olemme kulkeneet pitkän tien tässä hankkeessa. Monta mutkaa on ollut matkassa, mutta usko hankkeen toteutumiseen on säilynyt”, Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen summaa.

”Jykialla on uuden toimintatapamme mukaisesti myös exit neuvoteltuna. Kiinteistön myynti tapahtuu muutaman vuoden päästä”, Takanen kertoo.

Peruskiveen muurattiin asiakirjasylinteri

Peruskiven muuraustilaisuudessa tänään puhujina olivat muun muassa Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen. Peruskiveen upotettiin perinteisesti päivän Keskisuomalainen, kolikot, hankesuunnitelma ja kampuksen työtoiminnan tuote.  

Lisätietoja:
Seija Takanen, toimitusjohtaja, Jykia
p. 040 519 5732
seija.takanen@jykia.fi

Tuula Tarvainen, johtaja, Laukaan vankila ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimisto
p. 050 383 2858
tuula.tarvainen@om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Bakom ändringarna i arbetstider för anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten ligger ändringarna i arbetstidslagen, diskussionen med förbunden fortsätter28.11.2019 17:03:12 EETTiedote

Fängelsepersonalens fackförbund Vankilavirkailijain liitto (VVL) meddelade i dag att facket är missnöjt med de beslut som Brottspåföljdsmyndighetens ledning fattat bl.a. i fråga om fängelsepersonalens arbetstider. Det har beslutats att arbetstiderna och beredskapen i fängelserna ska ändras i enlighet med ändringarna i den reviderade arbetstidslagen, som träder i kraft vid ingången av 2020.

Grundstenen för Brottspåföljdsmyndighetens campus i Jyväskylä lades vid högtidlig ceremoni1.8.2019 14:58:56 EESTTiedote

Grundstenen för Brottspåföljdsmyndighetens campus i stadsdelen Tourula lades idag. Campuset ska stå klar sommaren 2020 och inrymma en öppen anstalt och en byrå för samhällspåföljder. Dessa enheter är sedan tidigare verksamma på två olika orter, i Laukas och i centrala Jyväskylä. Genom sammanslagningen vill man både effektivisera och rationalisera verksamheterna. På campuset ska uppföras tre fristående byggnader: en boendeenhet, en fönsterverkstad och en servicebyggnad.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme