Peruspalvelujen arviointi tukee toiminnan kehittämistä – 2021 arviointi julkaistu
Ylijohtaja Terttu Savolainen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta toteaa arviointiraportin esipuheessa, että yhteiskuntamme on jatkuvassa liikkeessä. ”Kuntien peruspalveluihin vaikuttavat väestön ikärakenteen muutos, syntyvyyden lasku, kustannusten kasvu sekä alueellinen eriytyminen. Yllättävät ulkoiset kriisit luovat myös haasteita peruspalvelujen järjestämiseen eri puolilla Suomea. Yhteisenä haasteenamme on, miten kykenemme toimimaan nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä ja ennakoimaan tulevaa.”
Vuotta 2021 koskevassa peruspalvelujen alueellisen saatavuuden arvioinnissa selvitettiin valtakunnallisesti ja alueellisesti määrättyjen palvelujen tilaa opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa, kulttuuripalveluissa, kirjastoissa, nuorisotoimessa, liikuntatoimessa ja pelastustoimessa.
Peruspalvelujen arvioinnissa tuodaan esiin palvelujen järjestämiseen liittyviä käytännön haasteita ja johtopäätöksiä sekä kehittämisehdotuksia. Tällä arviointikierroksella esitetään kymmenittäin toimenpide-ehdotuksia palvelujen laadun ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi.
Raportti julkaistaan kahdeksassa osassa avi.fi/peruspalvelujen-arviointi-verkkosivustolla kokonaisuudessaan suomeksi ja ruotsiksi. Aikaisemmat arvioinnit löytyvät edelleen Patio-järjestelmästä.
Arvioiden sisällöstä julkaistaan tämän kootun valtakunnallisen tiedotteen lisäksi oma tiedote jokaisesta kahdeksasta alla luetelluista arviointikohteesta.
Keskeiset peruspalveluiden arvioinnin tulokset
Esiopetus ja täydentävän varhaiskasvatuksen saaminen
Arviointiraportin mukaan suurin osa, 79 prosenttia, esiopetukseen osallistuvista lapsista osallistui vuonna 2021 esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen. Täydentävän varhaiskasvatuksen toteutumisessa oli kuitenkin aluekohtaisia eroja. Palvelujen järjestämiseen liittyvä huomio kunnille on, että esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus tulisi järjestää lain edellyttämällä tavalla.
Esi- ja perusopetuksen perusopetuslain mukaiset kuljetusjärjestelyt
Arviointiraportin mukaan koulukuljetusoppilaiden määrä on ollut laskussa viime vuosina. Vuonna 2021 kuljetusedun piirissä oli Suomessa noin 110 000 oppilasta. Eniten koulukuljetusoppilaita oli maaseutumaisissa kunnissa, pisimmät koulukuljetusmatkat kuljettiin Lapin alueella. Suurimmalla osalla kunnista oli käytössään vahvistetut koulukuljetusten periaatteet tai suunnitelma, mutta palautteen keräämisen aktiivisuus vaihteli.
Erityisopetuksen tila
Arviointiraportin mukaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden osuus on ollut kasvussa vuodesta 2015 lähtien. Manner-Suomessa erityisen tuen oppilaiden osuus vuonna 2021 oli 9,5 prosenttia perusopetuksen oppilasmäärästä. Kouluilla on haasteita saada pätevää henkilöstöä erityisopetukseen, ja erityisopettajien saatavuuteen sekä pysyvyyteen onkin alettava kiinnittää enemmän huomiota koko Suomessa.
Yleisten kirjastojen henkilöstön riittävyys ja osaaminen sekä kirjastojen johtaminen
Arviointi osoittaa, että yleisillä kirjastoilla on vaikeuksia suorittaa lakisääteiset tehtävänsä, koska henkilöstö ei riitä. Kirjastojen henkilöstön peruskoulutustaso on parantunut, mutta uusia taitoja tarvitaan. Arviointiraportin mukaan kaikilla kirjastojen johtajilla ei ole lainmukaista kelpoisuutta, tietotaitoa tai aikaa kirjaston toiminnan johtamiseen ja kehittämiseen.
Kulttuuripalvelut
Arviointiraportin mukaan vuonna 2021 järjestettiin reilut 23 000 kulttuuritapahtumaa. Kunnat käyttivät kulttuuripalvelujensa järjestämisessä laajasti ulkopuolisia asiantuntijapalveluja, kuten alueellisten vastuumuseoiden palveluja. Koronapandemian aikana digitaaliset palvelut otettiin laajasti käyttöön kulttuuritoiminnassa. Pandemian keskelläkin lähes jokaisessa kunnassa järjestettiin myös tapahtumia, joissa oli musiikin ja esittävän taiteen tarjontaa.
Käyttömaksu- ja käyttövuoropolitiikan vaikutukset liikuntapaikkojen tasa- arvoiseen ja yhdenvertaiseen saavutettavuuteen
Arviointiraportin mukaan noin kahdessa kolmasosassa kunnista oli virallisesti hyväksytyt perusteet sille, miten liikuntapaikkojen käyttövuorot jaetaan. Tilanne on parantunut merkittävästi koko Suomessa. Haasteena on, että liikuntatilojen vuoroja ei ole tarjolla tarpeeksi kysyntään nähden etenkin arki-iltoina. Eniten pulaa on liikuntasaleista ja -halleista.
Kunnallisen nuorisotyön saatavuus
Arviointiraportti toteaa, että koronaviruspandemia vähensi kunnallisen nuorisotyön saatavuutta kahtena viime vuotena, vaikka nuorisotyössä otettiin nopeasti käyttöön digitaaliset toimintamuodot. Perinteisesti nuorisotyötä on tehty nuorten vapaa-ajalla, mutta nykyään sitä tehdään entistä useammin myös muuna aikana, esimerkiksi koulupäivän aikana kouluissa. Nuorisotilojen määrä on vähentynyt, mutta tiloja löytyy kuitenkin edelleen lähes jokaisesta kunnasta.
Pelastustoimen nopean avun saanti
Arviointiraportin mukaan pelastuslaitosten välillä on jonkin verran eroja nopean avun tuottamisessa päivälähdöissä sekä henkilöstövahvuuksien että toimintavalmiusaikojen osalta. Valtakunnallista tarkastelua tarkemmissa tilastoissa havaittiin merkittäviä paikallisia eroja päivälähdöissä.
Mikä on peruspalvelujen arviointi?
Ensimmäinen arviointiraportti valmistui vuonna 1996. Vuodesta 2013 lähtien peruspalvelujen alueellisen saatavuuden arviointi on tehty joka toinen vuosi. Aluehallintovirastot ovat toteuttaneet arvioinnin 23 kertaa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto vastaa arvioinnin koordinoinnista ja prosessin menetelmällisestä kehittämisestä.
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Arviointi tehdään joka toinen vuosi.
Missä tilassa vuonna 2021 olivat maamme pelastustoimi, kulttuuripalvelut, kirjastot, nuorisotoimi, liikunta, opetustoimi ja varhaiskasvatus. Tähän pyrkii valituissa kohteissa vastaamaan vuoden 2021 peruspalvelujen arviointi. Tällä kertaa kirjastotoimen arviointikohde pilotoidaan aluehallintovirastojen tiedolla johtamisen kehitystyössä. Arviointiraportit julkaistiin syyskuussa 2022 aluehallintovirastojen verkkosivuilla.
Aluehallintovirastojen lisäksi mukana työssä ovat olleet, valtiovarainministeriö (VM), opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore ja sisäministeriö (SM).
Linkit tiedotteisiin
Vuotta 2021 koskevan arvioinnin tiedotteet:
- Esiopetus ja täydentävän varhaiskasvatuksen saaminen (avi.fi)
- Esi- ja perusopetuksen perusopetuslain 32 §:n mukaiset kuljetusjärjestelyt (avi.fi)
- Erityisopetuksen tila (avi.fi)
- Yleisten kirjastojen henkilöstön riittävyys ja osaaminen sekä kirjastojen johtaminen (avi.fi)
- Kulttuuripalvelut (avi.fi)
- Käyttömaksu- ja käyttövuoropolitiikan vaikutukset liikuntapaikkojen tasa- arvoiseen ja yhdenvertaiseen saavutettavuuteen (avi.fi)
- Kunnallisen nuorisotyön saatavuus (avi.fi)
- Pelastustoimen nopean avun saanti (avi.fi)
Arviointiraportit
Peruspalvelujen arviointi 2021
Peruspalvelujen arviointi 2019
Peruspalveluiden arviointi pähkinänkuoressa
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Arviointi tehdään joka toinen vuosi.
#peruspalvelut
#AVIarvioi
Lisätietoja:
Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi
Aluehallintovirastojen ylijohtajat 2022
Ainasoja Kaisa, ylijohtaja Lapin aluehallintovirasto, p. 0295 017 345, kaisa.ainasoja@avi.fi
Ekqvist Merja, ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 016 271, merja.ekqvist@avi.fi (Tavoitettavissa 12.9.2022 alkaen.)
Lahti Soile, ylijohtaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 016 964, soile.lahti@avi.fi
Leena Räsänen, ylijohtaja Lounais-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 385 leena.rasanen@avi.fi
Pukkinen Marko, ylijohtaja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 582 marko.pukkinen@avi.fi
Savolainen Terttu, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551 terttu.savolainen@avi.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme