Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pieliselle ja Saimaalle ennustetaan tavanomaista suurempia kevättulvia

Jaa

Saimaan ja erityisesti Pielisen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan lähiviikkoina selvästi keskimääräistä tulvahuippua suuremmiksi.

Nurmeksen satama. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Nurmeksen satama. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Saimaan ja erityisesti Pielisen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan lähiviikkoina selvästi keskimääräistä tulvahuippua suuremmiksi. Lumen sulannan jäljiltä maaperä on kosteaa, ja lähiviikolle ennustetut sateet yhdessä aikaisempien sateiden kanssa kasvattavat tulvaennusteita. Sekä Pielisen että Saimaan vedenpinnat ovat noin 50 cm yli ajankohdan keskimääräisen tasonsa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus muistuttaa, että vedenkorkeuksien noustessa on hyvä varmistaa veneiden ja laitureiden ym. rantarakennelmien kiinnitykset.

Vedenkorkeuden Saimaalla ennustetaan nousevan tämänhetkisestä (19.5.) tasostaan kesä-heinäkuuhun mennessä noin 15−30 cm ja Pielisen vedenkorkeuden vastaavasti kesäkuun alkuun mennessä 15−30 cm. Saimaan vedenkorkeus on 14 cm luonnonmukaisen tasonsa alapuolella, sillä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä Vuokseen on viime joulukuusta saakka lisäjuoksutettu luonnonmukaista suurempaa virtaamaa. Pohjois-Karjalan muilla vesistöillä vedenpinnat ovat yleisesti ottaen tavanomaisilla kevättasoillaan.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraa maakunnan vesitilannetta. Vesistöjen vedenkorkeus- ja virtaamaennusteita laatii Tulvakeskus, joka on Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen palvelu. Vesistöennusteiden toteutumiseen vaikuttavat merkittävästi lähiviikkojen sateet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitilanne: Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 218, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvatilanne: Johtava asiantuntija Paula Mononen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 204, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vesistöennusteet: Hydrologi Juho Jakkila, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 215, etunimi.sukunimi@syke.fi

https://www.vesi.fi

Kuvat

Nurmeksen satama. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Nurmeksen satama. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Lieksan kesätulva v. 2012. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lieksan kesätulva v. 2012. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme