Jyväskylän yliopisto

Pimeä verkko houkuttelee yhä useampia – taustalla koronaskeptisyyttä, yksinäisyyttä ja muuta netin ongelmakäyttöä

Jaa

Kiinnostus pimeää verkkoa kohtaan on tutkimusten perusteella lisääntynyt koronapandemian aikana. Vaikka sen käyttö on laillista ja monet käyttävät Tor-selainta sen tarjoaman yksityisyydensuojan vuoksi, pimeässä verkossa on lukuisia riskejä ja harhaanjohtavaa informaatiota.

Pimeän verkon käyttäjiä on vaikea jäljittää. 
Kuva Mostphotos Doug Olson.
Pimeän verkon käyttäjiä on vaikea jäljittää. Kuva Mostphotos Doug Olson.

Anonyymi pimeä verkko kuten Tor-verkko tarjoaa käyttäjilleen korkean anonymiteetin ja käyttäjiä on vaikea jäljittää, mikä mahdollistaa myös rikollisen toiminnan ja kyseenalaisen informaation levittämisen. Koronapandemian aikana erityistä huolta on herättänyt väärennettyjen koronatodistusten kaupustelu sekä erilaisten salaliittoteorioiden leviäminen pimeän verkon alustoilla.

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa tutkittiin pimeän verkon käyttöä koronapandemian tietolähteenä ja käyttöön yhteydessä olevia tekijöitä. Kyselyaineisto kerättiin huhtikuussa 2021, ja kyselyyn vastasi yhteensä 3000 18–75-vuotiasta vastaajaa Suomesta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta.

Tutkimuksessa havaittiin, että pimeän verkon käyttö koronatietolähteenä oli yleisempää Iso-Britanniassa ja Ruotsissa kuin Suomessa. Koronaskeptisyys kuten negatiivinen suhtautuminen koronarajoituksiin selitti kaikissa maissa pimeän verkon käyttöä. Suomessa matala luottamus instituutioihin oli yhteydessä pimeän verkon käyttöön, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa sen sijaan korostui koronarokotevastaisuus.

– Pimeän verkon alustat voivat toimia houkuttelevana tietolähteenä erityisesti ihmisille, jotka eivät luota virallisten tahojen tuottamaan tietoon tai määräyksiin. Pimeässä verkossa sisältöä ei myöskään säädellä samalla tavalla kuin perinteisissä medioissa, tutkijatohtori Anu Sirola kertoo.

Myös pandemian aikainen lisääntynyt sosiaalisen median käyttö oli yhteydessä pimeän verkon käyttöön koronatietolähteenä kaikissa maissa. Yksittäisten aktiivisten käyttäjien myötä harhaanjohtavaa sisältöä kuten salaliittoteorioita voi levitä pimeästä verkosta laajemmille yleisöille. Erityisesti valheellinen tieto leviää verkossa nopeasti.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että pandemian aikainen aktiivinen nettirahapelaaminen ja yksinäisyys olivat yhteydessä pimeän verkon käyttöön kaikissa kolmessa maassa. Vaikka Internet on pandemian ja sosiaalisen eristäytymisen aikana tarjonnut mahdollisuuksia ajanviettoon ja yhteydenpitoon, myös netin ongelmallinen käyttö ja erilaiset psykososiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet pandemian aikana erityisesti haavoittuvassa asemassa olevilla ihmisillä.

– Ongelmat kumuloituvat helposti verkossa, ja pimeä verkko sisältää paljon riskejä erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville käyttäjille. Pandemian aikana omaksutuilla haitallisilla toimintamalleilla voi olla pitkäkestoisia seurauksia, Sirola toteaa.

Pimeän verkon käyttäjät ovat usein aktiivisia ja taitavia Internetin käyttäjiä. Käyttäjäryhmistä erottuivat selvästi nuoret aikuiset, mutta tarkempia tutkimuksia tarvitaan esimerkiksi käyttömotiiveista.

– Pimeän verkon käyttö vaatii kehittyneempiä tietoteknisiä taitoja kuin perinteinen sosiaalisen median käyttö, eikä kukaan päädy pimeään verkkoon sattumalta. Siksi on tärkeä ymmärtää, millaiset tekijät ajavat käyttäjiä pimeään verkkoon ja millaisiin tarkoituksiin sitä käytetään, Sirola kiteyttää.

Tutkimus on osa DigiConsumers-hanketta, joka on saanut rahoitusta Strategisen tutkimuksen neuvostolta ja Suomen Akatemian COVID-19 -lisärahoituksesta.

Tutkimusjulkaisu:

Anu Sirola, Julia Nuckols, Jussi Nyrhinen & Terhi-Anna Wilska (2022): The use of the Dark Web as a COVID-19 information source: A three-country study. Technology in Society (70), 102012. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2022.102012

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Anu Sirola, anu.r.s.sirola@jyu.fi, 050 347 4820

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pimeän verkon käyttäjiä on vaikea jäljittää. 
Kuva Mostphotos Doug Olson.
Pimeän verkon käyttäjiä on vaikea jäljittää. Kuva Mostphotos Doug Olson.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kuntoliikkujakin hyötyy, kun harjoittelua säädetään palautumistilan perusteella18.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin perinteistä kestävyysharjoitusohjelmaa ja yksilöllisesti palautumistilan perusteella mukautuvaa ohjelmaa. Kummassakin ryhmässä osallistujat paransivat kestävyyssuorituskykyään 12 viikon harjoitusjakson seurauksena, mutta mukautuva ryhmä paransi kymmenen kilometrin juoksuaikaansa enemmän. Mukautuvan ryhmän sisällä oli myös vähemmän yksilöitä, joiden kestävyyssuorituskyvyssä ei havaittu merkittäviä muutoksia.

Väitös: Varhaiskasvatuspalveluiden yksityistämiseen liittyy eriarvoistavia tekijöitä18.8.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen on ollut muutoksessa. Entistä suuremman osan palveluista tuottaa yksityinen palveluntuottaja ja samalla perheiden valinnan mahdollisuuksia on pyritty lisäämään erilaisten rahallisten tukien avulla. Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaitaan, että lisääntyvään yksityiseen palveluntuotantoon liittyy lapsia ja perheitä eriarvoistavia elementtejä.

Ikääntyvän naisen lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa uuden genomityökalun avulla17.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Ikääntyvien naisten lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa hyödyntäen uutta genomityökalua, joka kuvaa yksilön perinnöllistä alttiutta tiettyyn ominaisuuteen tai tautiin. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että paremmalle käden puristusvoimalle altistavien perintötekijöiden summa oli yhteydessä parempaan mitattuun lihasvoimaan, liikkumiskykyyn ja päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen suomalaisilla ikääntyvillä naisilla.

Väitös 19.8.: Huippu-urheiluun liittyvät kulttuuriset olettamukset ohjaavat urheilulukiolaisten urasuunnittelua (Nikander)16.8.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

Nuoren urheilijan valintoja ohjaa kilpaurheilun logiikka sekä kulttuuriset narratiivit, jotka esittävät omistautumisen vain urheilulle tienä menestykseen. Nämä olettamukset saattavat estää nuoria urheilijoita sitoutumasta tärkeisiin uramuodostukseen liittyviin tehtäviin urheilun ulkopuolella, kertoo nuoria urheilijoita väitöskirjassaan tarkastellut LitM Aku Nikander. Nikanderin psykologian väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 19.8

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme