Y-Säätiö

Pitkäaikaisasunnottomuus lisääntyi Suomessa viime vuoden aikana

Jaa
Y-Säätiö vaatii nyt nopeita ja kohdennettuja toimia. Pitkään asunnottomina olleet ihmiset tarvitsevat nykyistä enemmän tukea asumiseensa. Hallitus on sitoutunut siihen, että asunnottomuus on Suomesta kokonaan poistettu vuonna 2027.
Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen vaatii pitkään asunnottomina olleille ihmisille enemmän tukea. Kuva Kirsi Tuura
Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen vaatii pitkään asunnottomina olleille ihmisille enemmän tukea. Kuva Kirsi Tuura

ARAn uusimpien asunnottomuustilastojen mukaan asunnottomuus on vähentynyt Suomessa jo kahdeksan vuotta peräkkäin. Suomi on ainoa EU-maa, missä asunnottomuus laskee.

Hyvä kehitys peittää kuitenkin alleen huolestuttavan trendin. Tilastojen mukaan pitkäaikaisasunnottomien määrä on kasvanut viimeisen vuoden aikana. Tämä katkaisee yli kymmenen vuotta jatkuneen hyvän kehityksen.

”Näyttää siltä, että asunnottomuuden väheneminen on nyt aiempaa selvemmin yhteydessä vuokra-asuntotilanteen ainakin tilapäiseen parantumiseen. Tämä ei kuitenkaan auta niitä ihmisiä, jotka tarvitsisivat asumiseensa tukea. He jäävät edelleen asunnottomiksi”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Y-Säätiö on asunnottomuustoimija ja Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja.

Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa luvataan asunnottomuuden poistaminen Suomesta kokonaan kahden hallituskauden aikana. Jo kahden vuoden päästä asunnottomien ihmisten määrän pitäisi olla pudonnut puoleen vuoden 2019 luvuista.

Uuden valtakunnallisen asunnottomuusohjelman käynnistyminen on ollut verkkaista, eikä sen toimenpiteiden vaikutus juurikaan näy asunnottomuusluvuissa.

”Myönteisestä kehityksestä huolimatta nyt ei ole aika levätä laakereilla. Hallitusohjelman tavoite ei toteudu ilman valtiovallan, kaupunkien ja järjestöjen yhteistyössä toteuttamia määrätietoisia ja uskottavia toimenpiteitä. Liian monelle asunnottomuudesta on tullut pitkäkestoinen koettelemus ja ihmisarvoinen asuminen on vain kaukainen haave”, Kaakinen sanoo.

Erityisen huolestuttava piirre on myös vastustus, jota asunnottomille tarkoitetut asumisyksikköhankkeet kokevat. ”Yksiköt ovat jo nykyiselläänkin harvassa. Nimby-ilmiön kitkemisessä on myös poliittisten päättäjien esimerkillä merkitystä.”

Yhteyshenkilöt

Juha Kaakinen, Y-Säätiön toimitusjohtaja
puh. 020 7020 325
juha.kaakinen@ysaatio.fi

Kuvat

Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen vaatii pitkään asunnottomina olleille ihmisille enemmän tukea. Kuva Kirsi Tuura
Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen vaatii pitkään asunnottomina olleille ihmisille enemmän tukea. Kuva Kirsi Tuura
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A
00530 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 18 000 asuntoa 57 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uraauurtava tutkimus tuottaa tietoa asunnottomuuden poistamisen tueksi20.3.2024 12:40:00 EET | Tiedote

Y-Säätiö ja Turun yliopisto käynnistivät RADAR-tutkimushankkeen, jossa rekisteritietoja hyödyntämällä selvitetään asunnottomuutta kokevien ihmisten palveluiden käyttöä sekä polkuja asunnottomuuteen ja siitä pois. Tutkimuksessa selvitetään myös Asunto ensin -mallin kustannusvaikutuksia, eli miten oman asunnon ja tarvittavan tuen tarjoaminen vaikuttaa asunnottomuudesta aiheutuviin kustannuksiin yhteiskunnalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye