Profinder

Pk-yritykset selviävät koronakriisistä odotettua paremmin

Jaa

Profinder toteutti Suomen laajimman selvityksen poikkeustilan vaikutuksista pk-yritysten liiketoimintaan. Tulokset ovat optimistisia verrattuna viime aikojen julkiseen keskusteluun: 43 % pk-yrityksistä uskoo toimintansa kasvavan tai jatkuvan normaalina koronasta huolimatta.

Suomen johtava asiakasdatan toimittaja Profinder toteutti tutkimuksen, jossa selvitettiin alle 250 henkeä työllistävien yritysten tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä koronapandemian aikana. Tutkimukseen vastasi huhtikuun aikana 2500 pk-yritysten edustajaa. Kyseessä on otoskooltaan suurin pk-yrittäjien kohderyhmään kansallisesti toteutettu kysely tähän mennessä.

Tutkimuksen vastauksista selvisi, että vaikka pk-yrittäjien enemmistö kertoo liiketoimintansa supistuvan, suuri osa yrityksistä pystyy jatkamaan kannattavaa liiketoimintaa. 43 % pk-yrityksistä uskoo toimintansa kasvavan tai jatkuvan normaalina koronasta huolimatta ja jopa 16 % uskoo liiketoimintansa kasvavan seuraavien kuukausien aikana.

Vastaukset kuvaavat pk-sektorin suurta mukautumiskykyä verrattuna esimerkiksi isoihin, yli 250 henkilöä työllistäviin yrityksiin. Tutkimus tuo myös esiin yksinyrittäjien ja sivutoimisten yrittäjien alttiuden lopettaa tai tauottaa liiketoimintansa verrattuna yrityksiin, joissa on yli 10 työntekijää.

Koronaselvityksessä pienet ja keskisuuret yritykset arvioivat poikkeustilan vaikuttavan yritystoimintaan ensisijaisesti liiketoiminnan hetkellisellä supistumisella. Supistuminen oli suurinta majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla, jossa yli puolet toimijoista kertoi liiketoimintansa supistuvan yli 80 %.

Irtisanomiset ja lomautukset myös oletettua pienempiä

Vastauksissa ilmeni, että pk-yritykset reagoivat kriisiin ensisijaisesti mukauttamalla liiketoimintaansa hetkelliseen kysynnän laskuun. 70 % yrityksistä ei suunnittele lomautusta ja harva, ainoastaan 7 %, aikoo turvautua irtisanomisiin. Pk-yritykset arvioivat lomautusten koskevan 7,7 % ja irtisanomisten 4,7 % eri toimialojen työntekijöistä. Alle 5 % vastaajista uskoo joutuvansa lopettamaan liiketoimintansa kriisin seurauksena.

Tilastokeskuksen mukaan pk-yritykset työllistivät vuonna 2018 noin miljoona työntekijää. Näistä työntekijöistä lomautettaisiin siis arviolta 75 000 ja irtisanottaisiin 46 000 henkilöä.

”Vaikka lomautus- ja irtisanomismäärät kuulostavat hurjilta, on todella positiivista, että suuri osa pk-yrityksistä aikoo selvitä koronakriisistä ilman niitä. Se luo toivoa yritysten ja Suomen kilpailukyvyn säilymiseen maailmanlaajuisesta koronakriisistä huolimatta”, Profinderin VP Sales and Operations Olli Suvanto toteaa.

Vain alle puolet pk-yrityksistä kertoo hakevansa tukea koronakriisistä selviämiseen. Pk- yritykset arvioivat tarvitsevansa keskimäärin 75 000 euroa tukea. Rahoitusta tarvitsevia yrityksiä on eniten majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa keskimääräinen tuen tarve on 50000 euroa. Euromäärällisesti suurimmat tukitarpeet ovat kuitenkin suuren varasto-omaisuuden toimialoilla, kuten teollisuudessa ja maataloudessa.

Lisätietoja:

Olli Suvanto

VP Sales and Operations olli.suvanto@profinder.fi

+358 40 822 8662

Koko tutkimuksen voit lukea osoitteesta https://profinder.fi/lataa-profinderin-koronaselvitys

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Profinder
Profinder
Aleksanterinkatu 52
00100 HELSINKI

https://profinder.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Profinder

Kuntavaalianalyysi: perussuomalaisten kannatus puolueista tasaisinta - keskusta ja vihreät vastakohta17.6.2021 12:02:05 EEST | Uutinen

Kuntavaalien tuloksessa näkyy voimakkaasti koulutustason merkitys puolueille. Kunkin puolueen kannatusalueella on oma koulutusprofiilinsa. Äänestysprosentin laskiessa korkeimmin koulutettujen alueiden äänestäjät määräävät entistä enemmän vaalien tuloksen. Perussuomalaiset on selvästi tasaisinta alueellista kannatusta nauttiva puolue. Keskusta ja vihreät ovat tässä mielessä perussuomalaisten vastakohtia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme