Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pk-yritysten suhdannenäkymät synkentyneet Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Jaa
Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Keväällä 2023 Pohjanmaan ELY-keskusalueella Pk-yritysbarometriin vastanneiden yritysten näkymät ovat synkentyneet viime syksyn tuloksiin nähden, sillä yritykset arvioivat suhdannenäkymien heikkenevän merkittävästi (saldoluku -13) lähimmän vuoden aikana.
Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta.
Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta.

Suhdannenäkymät eivät ole pakkasen puolella kautta linjan, vaan yritysten arviot eri osa-alueista vaihtelevat. Useimmissa osioissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritysten näkymät ovat koko maan keskiarvoa valoisampia. Henkilökunnan määrän arvioidaan hieman lisääntyvän vuoden kuluessa. Odotukset liikevaihdon kehityksestä pienenevät hieman, sen sijaan kannattavuus tulee yritysten arvioiden mukaan heikentymään merkittävästi. Yritykset ovat myös optimistisia innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehityksen suhteen, vaikka investointien arvon ennakoidaankin pienentyvän reilusti.  

Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta. Kasvuhakuisia tai voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä oli vastaajista yhteensä 37 prosenttia. Kuitenkin aiempaa useampi, yli viidesosa vastaajista aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta. Kone-, laite- ja rahoitusinvestoinnit ovat edelleen ylivoimaisesti merkittävin rahoituksen käyttötarkoitus, mutta syksyyn verrattuna suosiotaan ovat nostaneet myös yrityksen kehittämishankkeisiin, ml. henkilöstön osaamisen kehittämiseen liittyvät rahoitustarpeet sekä käyttöpääoma yrityksen kasvuun tai kansainvälistymiseen. 

Työvoimapulan lisäksi toimintaa hankaloittaa sähkön hinnan voimakas kasvu 

Työvoiman saatavuus on yhä kasvun esteenä yli 60 prosentilla vastaajista, mikä on suurempi osuus kuin koko maassa keskimäärin. Yritykset kokevat myös uudenlaisia työllistämisen esteitä. Työllistämisen esteissä päätään ovat nostaneet kysynnän riittämättömyys tai epävakaisuus sekä palkkataso ja työn sivukulut, vaikkakin merkittävimmät syyt ovat edelleen työvoiman saatavuus ja se, ettei ole tarvetta työllistää. Työvoiman saatavuuden haasteisiin vastataan useimmiten kehittämällä henkilöstön osaamista, hyödyntämällä aiempaa enemmän alihankkija- ja toimittajaverkostoja sekä harkitsemalla uuden työvoiman hankkimista koulutus- tai oppisopimuksen avulla.  

Sähkön voimakkaalla hinnannousulla on ollut kielteisiä vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan tai tuotantoon yli kolmasosalla vastaajista. Sähkön hinnannousu on heikentänyt yritysten kannattavuutta, korottanut lopputuotteiden hintoja ja heikentänyt kysyntää. Myös investoinnit ja investointiaikeet ovat vähentyneet joillain vastaajilla. Aktiivisia sähkön säästämistoimenpiteitä on toteutettu hieman alle puolessa vastaajayrityksistä. Suosituimpia säästötoimenpiteitä ovat olleet lämpötilan säätäminen ja valaistuksen vähentäminen.   

Kyselyyn vastasi Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat) reilut 200 yritystä. Vastaajayritysten toimialat jakautuivat seuraavasti: palvelut 56 %, kauppa 15 %, rakentaminen 13 %, teollisuus 17 %.  

Kysymyksen saldoluku saadaan vähentämällä painottaen myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus. Saldoluku voi vaihdella +100:n ja -100:n välillä. Positiivinen lukema tarkoittaa optimistista ja negatiivinen pessimististä näkemystä taloudesta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi, puh. 050 551 3995
Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, puh. 0500 561 145
Finnveran aluepäällikkö Päivi Kinnunen, puh. 029 460 2631
Pohjanmaan ELY-keskus, työelämä ja osaaminen -yksikön päällikkö, Hanna Auronen, puh. 0295 028 539

Kuvat

Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta.
Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt februari: Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var fortfarande den lägsta i Fastlandsfinland (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av februari sammanlagt 7 280 arbetslösa arbetssökande. Det är 297 (+ 4,3 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i februari 65 fler än i januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den lägsta i Fastlandsfinland, 6,4 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,7 %. I februari fanns det 3 825 (- 53,8 %) färre nya lediga arbetsplatser än för ett år sedan. Under februari fanns det totalt 11 743 lediga arbetsplatser, vilket var 2 291 (- 16,3 %) platser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 222 personer (-10,3 %) jämfört med situationen förra året. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus helmikuu: Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta edelleen Manner-Suomen alhaisin (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 7 280 työtöntä työnhakijaa. Se on 297 (+ 4,3 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli helmikuussa 65 enemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,4 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,7 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena helmikuussa 3 825 (- 53,8 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Helmikuun aikana avoinna oli yhteensä 11 743 työpaikkaa, mikä oli 2 291 (- 16,3 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 222 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 10,3 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Paikkoja auki, etsitään tekijät -ELY-kiertue esittelee Työvoimatiekartta-hankkeen alueelliset tulokset (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)10.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Pohjanmaan ELY-keskus ovat kutsuneet Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan toimijat koolle keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen alueellisista tuloksista. Paikallinen media on myös lämpimästi tervetullut tilaisuuteen. Mediaa pyydetään ilmoittautumaan ennakolta. Ilmoittautumisen yhteydessä myös haastattelupyynnöt.

Sysselsättningsöversikt januari: Arbetslösheten ökar en aning men ännu finns det gott om nya lediga arbetsplatser (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 7 215 arbetslösa arbetssökande. Det är 136 (+ 1,9 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 209 fler än i december. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den lägsta i Fastlandsfinland, 6,4 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,8 %. I januari fanns det 1 955 (+ 32,9 %) fler nya lediga arbetsplatser än för ett år sedan. Under januari fanns det totalt 10 889 lediga arbetsplatser, vilket var 404 (+ 3,9 %) platser fler än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 268 personer (-12,2 %) jämfört med situationen förra året. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus tammikuu: Työttömyys kasvaa hiljalleen, mutta uusia avoimia työpaikkoja on jälleen runsaasti tarjolla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 7 215 työtöntä työnhakijaa. Se on 136 (+ 1,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli tammikuussa 209 enemmän kuin joulukuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,4 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,8 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena tammikuussa 1 955 (+ 32,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tammikuun aikana avoinna oli yhteensä 10 889 työpaikkaa, mikä oli 404 (+ 3,9 %) työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 268 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 12,2 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme