Plantskogsvård för en viltvänlig skog
Skogshönsfåglarna hör till de arter i ekonomiskogar som tål många skogsvårdsåtgärder, om de genomförs på rätt sätt. Viltvänligt skogsbruk innebär skötsel av ekonomiskog på ett sådant sätt att skogshönsfåglarna beaktas. Plantskogsvården utgör grunden för en livsmiljö som är lämplig för skogshönsfåglar.
–En bra viltskog erbjuder rikligt med näring och skydd för skogshönsfåglarna.De trivs i blandskog med ett trädbestånd som varierar i storlek och täthet.Idealet är en skog med minst tre olika trädslag och rikligt med undervegetation, viltbuskage och grupper med naturvårdsträd, säger Finlands viltcentrals specialplanerare Marko Svensberg.
Beaktandet av skogshönsfåglarna utgör inget hinder för en lönsam virkesproduktion, tvärtom underlättas bland annat röjningsarbetet i plantskogen.
– Många skogsägare sköter sina plantskogar under försommaren. En markägare som värdesätter skogshönsfåglar styr plantskogen mot en blandskogstyp och låter helt oröjda viltbuskage stå kvar i plantbeståndet. Det lönar sig att låta buskage stå kvar på platser som är svåra att röja, såsom fuktiga sänkor, säger Svensberg.
Viltbuskage ger fåglarna skydd mot rovdjur i luften och på marken.Dessutom skapar de en för viltet viktig variation i växtlighetens täthet och storlek.Behovet av skydd är extra stort på karga växtplatser.Viltbuskage inverkar inte på berättigandet till Kemera-stöd om de utgör under tio procent av den totala ytan.
Den blandskog som sparas vid plantskogsvården möjliggör gynnandet av blandskog vid senare gallringsavverkningar.
–För ungarna som kläcks kring midsommar är blåbärsriset livsviktigt, vilket vid viltvänligt skogsbruk beaktas genom att man gynnar blandskog och använder lätta jordbearbetningsmetoder, säger Svensberg.
Kom ihåg-lista för plantskogsvårdaren
- Spara viltbuskage med en storlek från grupper med några träd till 2 ar
- Spara 4–5 buskage per hektar
- Gran skapar bra skydd i ett buskage
- Gynna blandskog – i en viltvänlig skog finns tall, gran och lövträd.Huvudträdslagets andel är högst 80 %
- Spara buskar, undervegetation och videväxter som är viktiga för pollinerarna
- Låt grupper med naturvårdsträd stå orörda
Finlands viltcentrals kampanj Av kärlek till viltet sporrar skogsägare att bedriva natur- och viltvård.Ungefär hälften av Finlands privatägda marker ägs av jägare och deras familjer.
Mer information om skogsvård som gynnar skogshönsfåglar finns på www.riistametsa.fi
Kontakter
Marko SvensbergSpecialplanerare
Tel:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiLänkar
Om
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Sälskador utmaning för fisket – samarbete med jägare tryggar tillgången på inhemsk fisk25.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Havssälarna orsakar skador för kommersiellt fiske. Yrkesfiskarna strävar efter att anpassa sig till situationen, men de fångstredskap som förstörs av gråsälarna och den förlorade fångsten försämrar tillgången på inhemsk fisk. Timo Saarinen är en av de få jägare som specialiserat sig på säljakt. Jakten riktas i samarbete med yrkesfiskarna till de individer som orsakar betydande skador för fisket.
Hyljevahingot kurittavat kalastusta – yhteistyö metsästäjien kanssa turvaa kotimaisen kalan saantia25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Merihylkeet aiheuttavat vahinkoja kaupalliselle kalastukselle. Kalastajat pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen, mutta hallien rikkomat pyydykset ja menetetty saalis heikentävät kotimaisen kalan saatavuutta. Timo Saarinen on yksi harvoista metsästäjistä, joka on erikoistunut hylkeenpyyntiin. Pyynti kohdistetaan yhteistyössä kalastajien kanssa niihin yksilöihin, jotka aiheuttavat merkittäviä vahinkoja kalastukselle.
Jägare, det är dags att inventera sjöfågelkullarna23.6.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
En morgon eller kväll ute i naturen i juli kan ge värdefull tilläggsinformation om sjöfåglarna. Informationen används bland annat vid beslut om jaktbegränsningar. Nu är det dags att inventera sjöfågelkullarna igen!
Metsästäjä, on aika laskea vesilintupoikueet23.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yksi heinäkuinen aamu tai ilta luonnossa voi tuottaa arvokasta lisätietoa vesilinnuista. Tietoa, jota hyödynnetään muun muassa metsästysrajoituksista päätettäessä. On jälleen aika laskea vesilintupoikueita!
En lös katt eller hund är en fara för djurens ungar i naturen13.5.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Husdjur, katter och hundar som rör sig fritt kan orsaka stor förödelse i naturen. Katten hör inte hemma i naturen – ett husdjur utan tillsyn är ett hot mot häckande fåglar och däggdjurens ungar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum