Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritykset ovat investoineet kuluneen vuoden aikana kilpailukyvyn ja digitalisaation parantamiseen sekä osaamisen kehittämiseen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Koronapandemia ei ole väistynyt, mutta investoinnit ovat kiinnostaneet yrityksiä. Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan yleiset suhdanneluvut ovat rohkaisevia ja yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen aiempaa toiveikkaammin. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työllisyystilanne on maan parhaita, ja uusia työpaikkoja on kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Maaseudun yritykset ovat hyötyneet yritystuista ja maaseudun väliaikaisista tuista

Tänä vuonna on myönnetty maaseudun yritystukea maaseutuohjelmasta 2014–2020 ja siirtymäkauden 2021–2022 varoista yhteensä 2,8 miljoonaa euroa kesäkuuhun mennessä. Suurin osa varoista on myönnetty maaseutuyritysten investointeihin kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseen. Elintarvikeyritykset ja tuotannolliset yritykset, erityisesti metallialalla, ovat olleet merkittävimmät tuensaajat. Lisäksi on tuettu uusiutuvaa energiaa ja kiertotaloutta edistäviä hankkeita. Siirtymäkauden vuoksi rahoitustilanne on ollut haastava ja kaikkia rahoituskelpoisia hankkeita ei ole voitu tukea.

Pohjanmaan ELY-keskus on rahoittanut kuluneen vuoden aikana 12:sta uutta kehittämishanketta. Hankkeet ovat liittyneet kiertotalouteen, turkisalan rakennemuutokseen, digitalisaation edistämiseen ja maatalousyrittäjien osaamisen lisäämiseen.

Maatilat ovat edelleen hakeneet investointitukea kuluneen vuoden aikana ahkerasti mm. lypsykarjatalouteen, kasvihuoneisiin ja sikatalouteen. Kappalemääräisesti suurin osa hakemuksista kohdistui salaojituksiin, työympäristön ja ympäristön kehittämiseen. Myönteisiä päätöksiä on tehty 171 kpl ja avustusta on myönnetty 7,6 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 8,1 miljoonaa euroa. Nuoren viljelijän aloitustukea on myönnetty 18 viljelijälle. Viime vuonna aloitustukea myönnettiin kokonaisuudessaan 23 viljelijälle. Pohjanmaan ELY-keskuksesta toivotaan, että kiinnostus tilanpidon aloittamiseen on kasvussa.

Koronaviruspandemiasta kärsineet alkutuotannon yritykset ovat voineet hakea maaseudun alkutuotannon väliaikaista tukea koko vuoden ajan. Kesäkuuhun mennessä on tehty 448 myönteistä päätöstä. Tukea on myönnetty yhteensä n. 11 miljoonaa euroa. Maaseudun yritysten väliaikaista tukea on myönnetty kesäkuuhun mennessä hiukan yli 100 000 euroa alueen yrityksille.  

Kasvihuoneviljelijät investoivat, mutta kiinnostus luomutuotantoon on pysynyt ennallaan

Kesäkuuhun mennessä Neuvo2020 -ennakkoilmoituksia on tullut 816 kpl. Maksatuksia on voinut suorittaa koko ajan, ja kesäkuun loppuun mennessä tuen myönnetty määrä on noin 300 000 euroa. Neuvo2020 -palveluiden käyttö ja tarve ovat lisääntyneet. Neuvonnan avulla voi hyödyntää asiantuntijoiden käyttöä maatilan eri osa-alueiden kehittämiseen ja saada tukea uusille ideoille.

Kasvihuonetuen myöntäminen sujui myös tänä vuonna poikkeuksellisesti koronan vuoksi, ja tuki myönnettiin kokonaisuudessaan jo kesäkuun aikana. Pohjanmaan ELY-keskusalueella tukea myönnettiin kaiken kaikkiaan n. 10,3 milj. verran. Tilojen määrä on hiukan laskenut, mutta vastaavasti olemassa olevien tilojen koko on kasvanut. Kasvihuoneviljelijät investoivat aktiivisesti, ja se näkyy myös maatilojen investointitukien myöntöpuolella.

Keväällä maksettiin ympäristösopimuksien ja luomutuotantokorvauksien loppuosa 2020 tukien osalta sekä luomukotieläintuotannon korvaukset kokonaisuudessaan. Tukihaussa, joka avattiin huhtikuun lopussa, oli mahdollista hakea uusia 5-vuotisia ympäristösopimuksia luonnon monimuotoisuuden ja maiseman ylläpidosta. Hakemuksia tuli yhteensä 14 kpl Pohjanmaan ELY-keskusalueelle.

Kevään tukihaussa oli myös mahdollista hakea uusia 5-vuotisia sitoumuksia luonnonmukaisesta tuotannosta. Uusia sitoumuksia haettiin, mutta lähes yhtä moni aikaisempi luomutuottaja luopui sitoumuksistaan. Luomutuotannon piirissä oleva peltoala kuitenkin kasvoi jonkin verran, kun voimassa oleviin sitoumuksiin liitettiin uusia lohkoja.

Työvoiman tarve on kasvussa elpymisen myötä

Vuoden 2021 aikana työllisyystilanne on kehittynyt odotettua nopeammin parempaan suuntaan. Työttömyys on pienentynyt ja uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla huomattavasti viime vuosia enemmän. Samaan aikaan pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin nousussa. Hyvin monilla aloilla on pulaa osaavasta työvoimasta, ja työvoiman tarjonnan ja kysynnän kohtaannossa on haasteita.

Kohtaannon haasteisiin vastataan TE-palveluilla. Osaamisen kehittäminen on tärkeässä roolissa ja Pohjanmaan ELY-keskus on hankkinut työvoimakoulutuksia monille eri aloille, työmarkkinoiden tarpeiden mukaisesti. Erityisesti yritysten kanssa yhteistyössä järjestettävien RekryKoulutusten kysyntä on ollut vilkasta. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla TE-palveluihin on sidottu rahaa käytettäväksi 13,9 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikten för augusti månad: Arbetslösheten inom området för NTM-centralen i Österbotten minskade i augusti till samma nivå som före coronapandemin (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns det i slutet av augusti sammanlagt 7 390 arbetslösa arbetssökande. Det är 3 104 färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti 2 216 färre än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den näst lägsta i Fastlandsfinland (6,5 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,7 %. Jämfört med juli månad minskade arbetslöshetsgraden med 2,0 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 1,6 procentenheter. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Elokuun työllisyyskatsaus: Työttömyys laski elokuussa koronaa edeltäneelle tasolle Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa yhteensä 7390 työtöntä työnhakijaa. Se on 3104 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli elokuussa 2216 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-Suomen toiseksi alhaisin (6,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,7 %. Heinäkuuhun verrattuna työttömyysaste vähentyi 2,0 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja 1,6 prosenttiyksikköä koko maassa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Bristen på experter inom området för NTM-centralen försöker man underlätta genom internationell arbetskraft – rekryteringar görs i samarbete (Österbotten, Mellersta Österbotten)16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

I Österbotten och i Mellersta Österbotten har man redan identifierat brist på experter inom olika branscher och i olika yrken. Inom området för NTM-centralen i Österbotten främjas sysselsättningen bland internationella experter över kommun- och organisationsgränser. Företag och internationella experter möts på det virtuella rekryteringsevenemanget Talent Coastline Match&Catch den 29 september.

Pohjanmaan ELY-keskusalueen osaajapulaan haetaan helpotusta kansainvälisestä työvoimasta – rekrytointeja edistetään yhteistyössä (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on jo pitkään tunnistettu osaajapula eri toimi- ja ammattialoilla. Pohjanmaan ELY-keskusalueella kansainvälisten osaajien työllistymistä edistetään yli kunta- ja organisaatiorajojen. Syyskuussa yritykset kohtaavat kansainvälisiä osaajia Talent Coastline Match&Catch virtuaalisessa rekrytointitapahtumassa 29. syyskuuta.

Företagen i Österbottens NTM-centrals område har under det gångna året satsat på att förbättra konkurrenskraften och digitaliseringen samt utveckla kompetensen (Österbotten, Mellersta Österbotten)9.9.2021 06:01:00 EEST | Tiedote

Coronapandemin är inte över ännu, men investeringar har intresserat företagen. Enligt den senaste SMF-företagsbarometern verkar de allmänna konjunktursiffrorna uppmuntrande och företagen ser mer förhoppningsfullt än tidigare på framtiden. Sysselsättningsläget på Österbottens NTM-centrals område är bland landets bästa och antalet nya lediga jobb har fördubblats jämfört med året innan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme