Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan merimetsoyhteistyöryhmä on käynnistänyt alueellisen merimetson toimenpidesuunnitelman päivitystyön

Jaa

Vuonna 2019 julkaistussa kansallisessa merimetsostrategiassa asetettiin alueellisten yhteistyöryhmien tehtäväksi koostaa omaa aluettaan koskeva suunnitelma tai selvitys, jossa nostetaan esille alueella esiintyviä ongelmakohteita ja pohditaan tarvittavia toimenpiteitä. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelle on vuonna 2017 tehty merimetson toimenpidesuunnitelma, jonka päivitystyö on nyt käynnissä.

Päivitetyn toimenpidesuunnitelman on tarkoitus tukea poikkeusluvan hakijoita luvan hakemisessa ja myös osaltaan auttaa hakemuksen käsittelijää päätöksen tekemisessä. Lopullinen dokumentti tulee olemaan päivitettävä, jotta sitä voidaan jatkossa uudistaa, jos merimetsojen esiintyminen suhteessa muihin luonnonvaroihin muuttuu tai jos ehdotetuilla toimenpiteillä ei saada aikaan toivottua vaikutusta.

Toimenpidesuunnitelman keskeinen tavoite on tuottaa paikallista tietoa, jonka avulla on löydettävissä kohdennettuja perusteluja vahinkojen ehkäisemiseen. Pohjanmaan rannikolla halutaan, että merimetsot eivät aiheuta merkittävää tai kohtuutonta haittaa kalastukselle, liiketoiminnalle, kalakannoille, muulle lajistolle, rakennuksille tai alueiden käytölle.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan merimetsoyhteistyöryhmä kokoontui ennen pääsisäistä keskustelemaan toimenpidesuunnitelman päivitystyöstä, lisäselvitysten tarpeesta ja valmistelussa olevista poikkeuslupahakemuksista. Tällä hetkellä lupaviranomaisen käsittelyssä on viisi poikkeuslupahakemusta Pohjanmaan rannikon alueelle. Yhteistyöryhmä on huolissaan hakemusten pitkistä käsittelyajoista ja tulee tiedustelemaan käsittelyaikatauluja lupaviranomaiselta. Ryhmä ilmaisi tyytymättömyyttä siitä, ettei sen lausuntoja ollut huomioitu kansallisen merimetsostrategian ja toimenpidesuunnitelmaan viimeisessä versiossa.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen koordinoima valtakunnallinen merimetsoon liittyvä ohjauksen kehittämishanke on käynnistynyt

Helmikuun lopussa käynnistyi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen koordinoima vuoden mittainen merimetsoon liittyvä ohjauksen kehittämishanke (OHKE-hanke). Hankkeen puitteissa tehdään niin valtakunnallista kuin alueellista työtä ja pyritään osaltaan vastaamaan kansallisessa merimetsostrategiassa määriteltyihin kehityskohteisiin ja tavoitteisiin.

Hankkeen tavoitteena on yhteistyössä lupaviranomaisen kanssa kehittää poikkeusluvan hakuprosessia hakijaystävällisempään suuntaan, edistää viranomaisten välistä yhteistyötä merimetsoasioiden äärellä, tukea alueellisia merimetsotyöryhmiä suunnitelmien teossa ja etsiä konfliktinhallinnan työkaluja merimetsokonfliktien rauhoittamiseksi.

OHKE-hankkeen rahoittaa ympäristöministeriö ja sen ohjausryhmässä ovat lisäksi mukana rannikkoalueen ELY-keskukset ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan merimetsoyhteistyöryhmä:
Puheenjohtaja, kansanedustaja Anders Norrback, anders.norrback@eduskunta.fi, 050 340 4816
Ylitarkastaja Jaana Höglund, jaana.hoglund@ely-keskus.fi, 0295 027 786
Merimetso-OHKE-hanke:
Projektipäällikkö Meri Ensiö, meri.ensio@ely-keskus.fi, 0295 027 653

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme