Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan pk-yritysten suhdannenäkymät kirkastuneet entisestään

Jaa

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Syksyn 2021 pk-yritysbarometrin tulokset Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelta ovat rohkaisevia, yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen aiempaa toiveikkaammin.

Kyselyyn vastanneiden yritysten arviot lähitulevaisuuden näkymistä ovat valoisat. Pohjanmaan ELY-keskusalueella yritysten yleisten suhdannenäkymien saldoluku oli +17. Niin ikään liikevaihdon, kannattavuuden ja henkilökunnan määränkin odotukset ovat positiiviset. Saldoluvuissa ollaan jo paremmalla tasolla, kuin ennen koronaviruspandemian alkua tehdyissä mittauksissa. Pohjalaisyritysten näkemykset mukailevat koko maan keskiarvoja. Pk-yritysten kasvuhakuisuus ei ole lähtenyt kohoamaan samaan tahtiin positiivisten näkymien kanssa. Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin 40 prosenttia kertoo olevansa voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia.

Kyselyssä kartoitettiin mm. alueen yritysten toiminnan kansainvälisyyttä ja kehitystarpeita

25 prosentilla vastaajista on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla, mikä on enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Yleisintä on suora tavaroiden vienti, suurimmalla osalla vienti suuntautuu muihin Pohjoismaihin. Vain harva yritys on käyttänyt kansainvälistymiseen liittyviä palveluita, niistä suosituimpana Pohjanmaan ELY-keskusalueella Business Finlandin, Finnveran ja ELY-keskuksen palvelut.  

Markkinointi ja myynti koettiin tärkeimmäksi kehitystarpeeksi kyselyyn vastanneissa pk-yrityksissä Pohjanmaan ELY-keskusalueella. Kehitystarpeita nähdään myös henkilöstön kehittämisessä ja koulutuksessa. Pahimpia ulkopuolisia kehittämisen esteitä ovat yleinen suhdanne- tai taloustilanne, työvoiman saatavuus ja kilpailutilanne.  

Lähes neljäsosa vastaajista on hakenut ja saanut ulkopuolista rahoitusta, suosituimpana rahoituksen käyttötarpeena kone-, laite- ja rakennusinvestoinnit. Vain harva vastaaja kokee, että rahoituksen saaminen tai sen ehdot olisivat vaikeuttaneet yrityksen hankkeen toteutumista. Koronapandemian takia rahoitusta tai tukea on hakenut 37 prosenttia vastaajista, suosituimpia tukimuotoja ovat olleet yritystuki Business Finlandista, kustannustuki Valtiokonttorista ja yritystuki ELY-keskuksesta.  

Kyselyyn vastasi Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat) yhteensä 244 pk-yritystä. Vastaajista 65 % oli palvelualan yrityksiä, 19 % teollisuusyrityksiä, 8 % rakennusalan yrityksiä ja 8 % kaupan alan yrityksiä. Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi, puh. 050 551 3995
Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, puh. 0500 561 145
Finnveran aluepäällikkö Päivi Kinnunen (Pohjanmaa), puh. 029 460 2631
Finnveran aluepäällikkö Essi Kypärä (Keski-Pohjanmaa), puh. 029 460 2603
Pohjanmaan ELY-keskus, työelämä ja osaaminen -yksikön päällikkö, Hanna Auronen, puh. 0295 028 539

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikten för augusti månad: Arbetslösheten inom området för NTM-centralen i Österbotten minskade i augusti till samma nivå som före coronapandemin (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns det i slutet av augusti sammanlagt 7 390 arbetslösa arbetssökande. Det är 3 104 färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti 2 216 färre än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den näst lägsta i Fastlandsfinland (6,5 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,7 %. Jämfört med juli månad minskade arbetslöshetsgraden med 2,0 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 1,6 procentenheter. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Elokuun työllisyyskatsaus: Työttömyys laski elokuussa koronaa edeltäneelle tasolle Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa yhteensä 7390 työtöntä työnhakijaa. Se on 3104 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli elokuussa 2216 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-Suomen toiseksi alhaisin (6,5 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,7 %. Heinäkuuhun verrattuna työttömyysaste vähentyi 2,0 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja 1,6 prosenttiyksikköä koko maassa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Bristen på experter inom området för NTM-centralen försöker man underlätta genom internationell arbetskraft – rekryteringar görs i samarbete (Österbotten, Mellersta Österbotten)16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

I Österbotten och i Mellersta Österbotten har man redan identifierat brist på experter inom olika branscher och i olika yrken. Inom området för NTM-centralen i Österbotten främjas sysselsättningen bland internationella experter över kommun- och organisationsgränser. Företag och internationella experter möts på det virtuella rekryteringsevenemanget Talent Coastline Match&Catch den 29 september.

Pohjanmaan ELY-keskusalueen osaajapulaan haetaan helpotusta kansainvälisestä työvoimasta – rekrytointeja edistetään yhteistyössä (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on jo pitkään tunnistettu osaajapula eri toimi- ja ammattialoilla. Pohjanmaan ELY-keskusalueella kansainvälisten osaajien työllistymistä edistetään yli kunta- ja organisaatiorajojen. Syyskuussa yritykset kohtaavat kansainvälisiä osaajia Talent Coastline Match&Catch virtuaalisessa rekrytointitapahtumassa 29. syyskuuta.

Företagen i Österbottens NTM-centrals område har under det gångna året satsat på att förbättra konkurrenskraften och digitaliseringen samt utveckla kompetensen (Österbotten, Mellersta Österbotten)9.9.2021 06:01:00 EEST | Tiedote

Coronapandemin är inte över ännu, men investeringar har intresserat företagen. Enligt den senaste SMF-företagsbarometern verkar de allmänna konjunktursiffrorna uppmuntrande och företagen ser mer förhoppningsfullt än tidigare på framtiden. Sysselsättningsläget på Österbottens NTM-centrals område är bland landets bästa och antalet nya lediga jobb har fördubblats jämfört med året innan.

Pohjanmaan ELY-keskusalueen yritykset ovat investoineet kuluneen vuoden aikana kilpailukyvyn ja digitalisaation parantamiseen sekä osaamisen kehittämiseen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)9.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia ei ole väistynyt, mutta investoinnit ovat kiinnostaneet yrityksiä. Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan yleiset suhdanneluvut ovat rohkaisevia ja yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen aiempaa toiveikkaammin. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työllisyystilanne on maan parhaita, ja uusia työpaikkoja on kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme