Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjavesialueiden luokituksia muuttui Parkanossa

Jaa
Parkanon alueella tarkistettiin kahden pohjavesialueen luokitukset. Kuulemisasiakirjat olivat nähtävillä helmi-maaliskuussa.

Pirkanmaalla luokiteltiin uudelleen Parkanon Karjanmaa B:n ja Lapinneva etelän pohjavesialueet. Kuulemisasiakirjat olivat nähtävillä 30 päivää helmi-maaliskuun aikana, jolloin kuntalaisilla ja viranomaisilla oli mahdollisuus tutustua aineistoon.

Karjanmaa B:n pohjavesialue nostettiin 2-luokasta 1-luokan pohjavesialueeksi, koska alue on palautettu vedenhankintakäyttöön. Lapinneva etelän pohjavesialue laskettiin 2-luokan pohjavesialueeksi, koska alueelle ei ole vedenhankintasuunnitelmia. Lapinneva etelän pohjavesialue on aiemmin kuulunut 1-luokkaan.

Pohjavesialueiden luokitus perustuu vedenhankintakäyttöön ja pohjavedestä riippuvaisten ekosysteemien esiintyvyyteen. Pohjavesialue, jolta otetaan tai aiotaan ottaa talousvettä yli 10 kuutiota vuorokaudessa tai yli 50 henkilön tarpeisiin, kuuluu 1-luokkaan. 2-luokkaan kuuluvat ne alueet, jotka ominaisuuksiltaan soveltuvat vedenhankintaan, mutta eivät ole tällä hetkellä käytössä. Pohjavesialueiden E-luokitus perustuu luonnontilaisen tai luonnontilaisen kaltaiseen muun lainsäädännön nojalla suojeltuun pohjavedestä suoraan riippuvaiseen merkittävään pintavesi- ja maaekosysteemiin.

Uudelleenluokiteltujen pohjavesialueiden tiedot on tallennettu ympäristöhallinnon pohjavesitietojärjestelmään (POVET) sekä Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään pohjavesialuepaikkatietokantaan, jonne ajantasaiset kartat päivittyvät toukokuun 2023 aikana. Pohjavesialueiden luokituksia ja rajauksia tarkistetaan, mikäli ilmenee uutta sellaista tietoa, jolla on oleellista vaikutusta pohjavesialueiden luokkiin tai rajoihin.


Lisätietoja:

• pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, puh. 029 503 4246
• ylitarkastaja Nina Nenonen, puh. 029 503 6323
• etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tausta-aineistot ja lisätietoa pohjavesialueista verkkopalveluissa:
• Kuulutukset ELY-keskuksen verkkopalvelussa (ely-keskus.fi)
• www.vesi.fi -> Karttapalvelu -> Teemat -> Pohjavesialueet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme