Pohjois-Karjalan kauppakamari

Pohjois- ja Etelä-Karjalan kauppakamarit esittävät hallitusohjelmaan erityistoimia

Jaa
Venäjän hyökkäyssodan ja turvallisuuspolitiikan vuoksi Pohjois- ja Etelä-Karjalan kauppakamarit esittävät Suomen hallitusohjelmaan erityistoimia. Ne tulee kohdentaa pahiten tilanteesta kärsineille maakunnille, jotka sijaitsevat NATO-rajan kriittisimmässä paikassa itärajalla. Elinvoiman lisääminen ja alueen asuttuna pysyminen rajamaakunnissa ovat nyt myös turvallisuuskysymyksiä; ei vain aluepolitiikkaa.

Suurten yritysten investointituki kannustimena mahdollistaisi jopa 2400 uutta työpaikkaa rajamaakunnissa. Yrityksillä on kykyä ja halua toteuttaa investointeja alueelle, mutta ne kilpailevat usein oman yhtiön sisällä investointien sijoittumisesta. Isojen yritysten investoinnit toisivat alihankintaan merkittäviä mahdollisuuksia myös pk-sektorille.

Pohjoiskarjalaiset yritykset ovat menettäneet Venäjän kaupassa vuositasolla noin 130 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Tämä tarkoittaa noin 1300 työpaikkaa. Etelä-Karjalassa pelkästään palvelutoimialan liikevaihdon menetys on noin 350 miljoonaa euroa vuodessa.

Pohjois- ja Etelä-Karjala ovat kärsineet sekä kansainvälisen matkailun että Venäjän viennin romahduksesta. Lisäksi komponenttipula on vaikeuttanut tuotannon optimointia. Logistiset haasteet ovat vaikuttaneet erityisesti Saimaan kanavaa aiemmin hyödyntäneiden yrityksien toimintaan lisäten merkittävästi logistiikkakustannuksia. Tuulivoiman rakentamisen tutkaongelmat rajoittavat vihersiirtymän toteutusta maakunnissa. Merkittäviä isoja investointeja ei tehty perinteisillä teollisuuden aloilla; turvallisuustilanne on saattanut vaikuttaa tähänkin.

Vaikka korvaavia markkinoita on löydetty yritysten tuotteille, tuotantokustannusten rajua nousua ei ole voitu siirtää hintoihin. Kiihtynyt inflaatio ja korkojen nousu ovat nostaneet merkittävästi investointirahan hintaa. Vaikutukset alueen pk-yrityksien investointeihin ovat olleet merkittävät. Isojen yritysten toimitusketjuja yritetäänsiirtää mm. Kiinasta Eurooppaan. Tämä luo uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille, jos yritysten investointeja saadaan alueelle.

Yritykset valitsevat investointipaikakseen liiketoimintansa kannalta kilpailukykyisimmän alueen, mikä pystyy tuomaan myös kilpailuetua. Pohjois- ja Etelä-Karjalassa pk-sektorin investoinnit ovat vähäisiä. Tavoitteena on saada isojen yritysten ja Suomessa toimivien kansainvälisesti omistettujen yritysten investoinneista kannattavampia ja houkuttelevampia Karjalaan kuin ulkomaille. Tavoitteena on lisätä kansainvälisten suuryritysten tuotannollisia vähähiilisiä vihersiirtymäinvestointeja.

Ehdotetut erityistoimet:

  • Kirjataan hallitusohjelmaan maininta erityistoimista Pohjois- ja Etelä-Karjalan alueille yritysten tukemisesta.
  • Investointituki isoille yrityksille max. 20 %, tavoitteena on saada Pohjois- ja Etelä-Karjalaan yhteensä kaksi miljardia euroa tuotannollisia investointeja seuraavien viiden vuoden aikana.
  • Rahaa tarvitaan näiden kahden maakunnan alueelle 70 miljoona euroa vuosittain. Rahoitus voidaan toteuttaa joko kansallisella tai EU-rahalla.
  • Viennin kasvu ja työpaikkojen lisääntymisen tavoitteena on yhteensä 2400 uutta työpaikkaa; 1200 uuttaa työpaikkaa per maakunta.
  • Suuyritysten alueellinen keskittyminen lisää yritysten välisiä synergiaetuja, verkostoja ja ekosysteemejä lisäten myös pienyritysten toiminnan kannattavuutta ja innovatiivisuutta.
  • Notifioidaan EU-komission kanssa viiden vuoden investointitukiohjelma Pohjois- ja Etelä-Karjalaan tavoitteena merkittävien investointien saaminen alueella toimiviin tuotantoinvestointeihin

Lisätietoja antaa:

Antti Toivanen

Pohjois-Karjalan kauppakamari, toimitusjohtaja, Itävallan Kunniakonsuli, m. +358 50 32 777 32, antti.toivanen@kauppakamari.fi

 ja

Mika Peltonen

Etelä-Karjalan kauppakamari, toimitusjohtaja, Kunniakonsuli, m. +358 40 513 4490, mika.peltonen@kauppakamari.fi

Mikäli haluatte yrityksen näkökulman asiaan toimitusjohtaja Aku Lampola Hanza Levyprofiili Oy:stä antaa mielellään tietoja asiasta yrityksen näkökulmasta, m. 040 594 0178, Aku.Lampola@hanza.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan kauppakamari
Pohjois-Karjalan kauppakamari
Torikatu 21 C
80100 Joensuu

http://www.pohjoiskarjalankauppakamari.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan kauppakamari

Kauppakamarit: Yritysten verotusta ei varaa kiristää – verokiilalaskuri paljastaa työn teettämisen kustannukset30.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vetoavat, ettei yritysten verotusta kiristetä seuraavalla hallituskaudella. Pysyvälle kasvu-uralle pääsy edellyttää kauppakamarien mukaan sitä, että rakenteellisiin ongelmiin tartutaan ja että yritysten, yrittäjyyden ja yksityisten investointien kannusteet ovat kunnossa. Suomessa on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö, erityisesti suhteessa tärkeimpiin verrokkimaihimme. Verokiilalaskurilla voi selvittää nykyiset työllistämisen kustannukset ja palkankorotuksesta käteen jäävän osuuden verojen ja maksujen jälkeen.

Kauppakamarit esittävät kymmenen ratkaisua yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi – osaajapula on tällä hetkellä Pohjois-Karjalan yritysten merkittävin kasvun ja kehittämisen este24.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Kauppakamarit vaativat, että osaavan työvoiman saatavuus yrityksille turvataan ensi vaalikaudella ja esittävät kymmenen konkreettista ratkaisua osaajapulan helpottamiseksi. Kriittisimpinä toimenpiteinä kauppakamarit pitävät maahanmuuton merkittävää kasvattamista nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistamista sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistamista. Valtakunnallisesti jopa 73 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Kauppakamarikysely: Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – kolmasosa yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteen23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme