Suomen riistakeskus – Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 96 karhun metsästämiseen

Jaa
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 96 karhun metsästämiseen. Lupamäärä on selkeästi pienempi kuin metsästyskaudella 2021.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 96 karhun metsästämiseen. Koko Suomeen myönnettiin 197 poikkeuslupaa. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 346 yksilöä.

Lupa-alueittain poikkeusluvat jakautuvat Pohjois-Karjalassa siten, että Lieksassa voidaan metsästää 26 karhua, Keski-Karjalan lupa-alueella 20, Joensuu-Eno lupa-alueella 15, Ilomantsissa 11, Ylä-Karjalan alueella 9, Tuupovaarassa 5, Juuassa 6, Polvijärvellä 1 ja Liperi-Outokumpu lupa-alueella 3 karhua.

Lupamäärä on selkeästi pienempi kuin metsästyskaudella 2021. Verotussuunnitelman perustana käytetään alueellista luonnonvarakeskuksen määrittämää pentueiden määrää (emo alle vuoden ikäisten pentujen kanssa).

Pohjois-Karjalassa on 2019-2021 aikana metsästetty poikkeusluvilla vuosittain keskimäärin 161 karhua. Tämän intensiivisen metsästyksen ansiosta kannan kasvu on pysähtynyt ja kanta on lähtenyt laskuun. Huomionarvoista on myös se, että vuoden 2021 jahdissa kaatui 196 karhua, joista peräti 42 % oli naaraita. Näin suuren naarasosuuden voidaan olettaa myös jatkossa hillitsevän karhukannan kasvua. Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 500-530 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi kuluvalle vuodelle on arvioitu 135 pentua.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja keskiviikkona 13.7. 2022 klo: 14-16 vs. riistapäällikkö Kai-Eerik Nyholm 029 4312295

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – Pohjois-KarjalaSuomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Pohjois-Karjala