Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan maaseutu tarjoaa hyvät puitteet elämälle, kertoo Maaseutuluotain

Jaa

Maaseutualueiden turvallisuutta asuinpaikkana arvostetaan. Keskellä korona-aikaa toteutetussa tutkimuksessa nousivat esille etätyömahdollisuuksien kehittäminen ja monipaikkaisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Parannettavaa taas nähtiin maaseudun asenneilmapiirissä ja maaseutualueiden markkinoinnissa asuinpaikkana.

Rypsipelto Nurmeksessa. Kuva: Arto Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Rypsipelto Nurmeksessa. Kuva: Arto Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kolmannen kerran toteutettu Maaseutuluotain -tutkimus kertoo, että Pohjois-Karjalan maaseutu tarjoaa hyvät puitteet elämälle. Maaseutualueiden turvallisuutta asuinpaikkana arvostetaan. Keskellä korona-aikaa toteutetussa tutkimuksessa nousivat esille etätyömahdollisuuksien kehittäminen ja monipaikkaisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Parannettavaa taas nähtiin maaseudun asenneilmapiirissä ja maaseutualueiden markkinoinnissa asuinpaikkana.

Kokemusperäinen tieto maaseudusta käyttöön

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Itä-Suomen yliopisto toteuttivat keväällä 2021 Maaseutuluotain -tutkimuksen, jossa arvioitiin Pohjois-Karjalan maaseudun tilaa ja kehityssuuntia. Tutkimukseen saatiin vastauksia kaikkiaan 339 henkilöltä, joilla on tavalla tai toisella mahdollisuus vaikuttaa maaseudun tilaan ja kehitykseen. Tätä Pohjois-Karjalassa kehitettyä tutkimusmenetelmää on toteutettu viime vuosina useilla muillakin alueilla maassamme, joten myös eri alueiden vertailu on jossakin määrin mahdollista.

Maaseudun kokonaisarvosana pysynyt ennallaan Pohjois-Karjalassa

Kouluarvosanoin arvioituna Pohjois-Karjalan maaseutu sai arvosanakseen 6,6. Vuosina 2017 ja 2019 tehdyt Maaseutuluotain -tutkimukset antoivat maaseudulle saman arvosanan, joten kokonaisuutena arvioituna suuria muutoksia ei viime vuosina ole tapahtunut.

– Positiivista on, ettei arvosana ole laskenut aikaisempien vuosien tasosta työpaikkojen ja väestön voimakkaasta keskittymiskehityksestä huolimatta, toteaa maaseutu ja energia -yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Vahvuutena hyvä arki

Pohjois-Karjalan maaseudulla arvostetaan palveluja ja sujuvaa arkea. Luonnon monimuotoisuus ja sekä luonnonvarojen ja -arvojen suojelun tilanne arvioitiin korkealle. Kehittämiskohteiden kärkeen nousivat paikkariippumattoman työn edistäminen, elintarvikkeiden jatkojalostuksen edistäminen, lähiruuan saatavuuden edistäminen, maaseudun peruspalvelujen turvaaminen sekä tietoliikenneyhteyksien rahoittaminen.

Asenteessa ja markkinoinnissa parannettavaa

Pohjois-Karjalan maaseudun tulevaisuuden näkymien kannalta nähtiin tärkeänä alueen markkinointi mahdollisille uusille asukkaille. Tässä nähtiin paljon kehitettävää. Maaseudun työ- ja opiskelumahdollisuudet varsinkin nuorille nähtiin riittämättöminä. Maaseutualueiden houkuttelevuudesta halutaan pitää kiinni ja tässä erityisesti paikallisten toimijoiden yhteistyö ja yhteinen tahtotila nousevat suureen arvoon. Maaseudun asenneilmapiirin merkitystä korostettiin vastauksissa mm. tähän tapaan: ”Pidetään yllä positiivista mielialaa ja näkemyksiä, ettei pyyhe lennä kehään...”

Maaseutuluotain kehittämisen välineenä

– Maaseutuluotaimen tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa Pohjois-Karjalan maaseudun kehityksen seurantaa, ennakointia ja julkisuusprofiilia, kertoo Pekka Tahvanainen. Maaseutua kehitetään mm. maaseuturahaston hankkeiden avulla. Maaseutuluotain antaa eväitä rahoituksen suuntaamiseen. Lisäksi sen tuloksia tullaan hyödyntämään uuden Pohjois-Karjalan alueellisen maaseutusuunnitelman valmistelutyössä vuosille 2023-2027.

Linkit:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Maaseutu- ja energiayksikön päällikkö,
Pekka Tahvanainen, puh. 02950 26107, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus
Projektitutkija Pasi Saukkonen, puh. 050 464 2534, pasi.saukkonen(at)uef.fi

Kuvat

Rypsipelto Nurmeksessa. Kuva: Arto Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Rypsipelto Nurmeksessa. Kuva: Arto Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme