Pohjois-Karjalan maaseutu tarjoaa hyvät puitteet elämälle, kertoo Maaseutuluotain
Kolmannen kerran toteutettu Maaseutuluotain -tutkimus kertoo, että Pohjois-Karjalan maaseutu tarjoaa hyvät puitteet elämälle. Maaseutualueiden turvallisuutta asuinpaikkana arvostetaan. Keskellä korona-aikaa toteutetussa tutkimuksessa nousivat esille etätyömahdollisuuksien kehittäminen ja monipaikkaisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Parannettavaa taas nähtiin maaseudun asenneilmapiirissä ja maaseutualueiden markkinoinnissa asuinpaikkana.
Kokemusperäinen tieto maaseudusta käyttöön
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Itä-Suomen yliopisto toteuttivat keväällä 2021 Maaseutuluotain -tutkimuksen, jossa arvioitiin Pohjois-Karjalan maaseudun tilaa ja kehityssuuntia. Tutkimukseen saatiin vastauksia kaikkiaan 339 henkilöltä, joilla on tavalla tai toisella mahdollisuus vaikuttaa maaseudun tilaan ja kehitykseen. Tätä Pohjois-Karjalassa kehitettyä tutkimusmenetelmää on toteutettu viime vuosina useilla muillakin alueilla maassamme, joten myös eri alueiden vertailu on jossakin määrin mahdollista.
Maaseudun kokonaisarvosana pysynyt ennallaan Pohjois-Karjalassa
Kouluarvosanoin arvioituna Pohjois-Karjalan maaseutu sai arvosanakseen 6,6. Vuosina 2017 ja 2019 tehdyt Maaseutuluotain -tutkimukset antoivat maaseudulle saman arvosanan, joten kokonaisuutena arvioituna suuria muutoksia ei viime vuosina ole tapahtunut.
– Positiivista on, ettei arvosana ole laskenut aikaisempien vuosien tasosta työpaikkojen ja väestön voimakkaasta keskittymiskehityksestä huolimatta, toteaa maaseutu ja energia -yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.
Vahvuutena hyvä arki
Pohjois-Karjalan maaseudulla arvostetaan palveluja ja sujuvaa arkea. Luonnon monimuotoisuus ja sekä luonnonvarojen ja -arvojen suojelun tilanne arvioitiin korkealle. Kehittämiskohteiden kärkeen nousivat paikkariippumattoman työn edistäminen, elintarvikkeiden jatkojalostuksen edistäminen, lähiruuan saatavuuden edistäminen, maaseudun peruspalvelujen turvaaminen sekä tietoliikenneyhteyksien rahoittaminen.
Asenteessa ja markkinoinnissa parannettavaa
Pohjois-Karjalan maaseudun tulevaisuuden näkymien kannalta nähtiin tärkeänä alueen markkinointi mahdollisille uusille asukkaille. Tässä nähtiin paljon kehitettävää. Maaseudun työ- ja opiskelumahdollisuudet varsinkin nuorille nähtiin riittämättöminä. Maaseutualueiden houkuttelevuudesta halutaan pitää kiinni ja tässä erityisesti paikallisten toimijoiden yhteistyö ja yhteinen tahtotila nousevat suureen arvoon. Maaseudun asenneilmapiirin merkitystä korostettiin vastauksissa mm. tähän tapaan: ”Pidetään yllä positiivista mielialaa ja näkemyksiä, ettei pyyhe lennä kehään...”
Maaseutuluotain kehittämisen välineenä
– Maaseutuluotaimen tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa Pohjois-Karjalan maaseudun kehityksen seurantaa, ennakointia ja julkisuusprofiilia, kertoo Pekka Tahvanainen. Maaseutua kehitetään mm. maaseuturahaston hankkeiden avulla. Maaseutuluotain antaa eväitä rahoituksen suuntaamiseen. Lisäksi sen tuloksia tullaan hyödyntämään uuden Pohjois-Karjalan alueellisen maaseutusuunnitelman valmistelutyössä vuosille 2023-2027.
Linkit:
- Pohjois-Karjalan Maaseutuluotain 2021, loppuraportti (pdf, ely-keskus.fi)
- Pohjois-Karjalan Maaseutuluotain 2021, kooste (pdf, ely-keskus.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Maaseutu- ja energiayksikön päällikkö,
Pekka Tahvanainen, puh. 02950 26107, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi
Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus
Projektitutkija Pasi Saukkonen, puh. 050 464 2534, pasi.saukkonen(at)uef.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalassa työttömänä toukokuussa 10 034 henkilöä25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli toukokuun lopussa 10 034 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 1 084 henkilöä enemmän. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,9 %.
Ehdota Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajia 30.9. mennessä!23.6.2025 11:30:04 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja/tai biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Ehdotuksia ympäristöpalkinnon vastaanottajista otetaan vastaan 30.9.2025 asti.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 08:54:56 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Pohjois-Karjalan vedenpinnat ovat matalalla13.6.2025 14:32:28 EEST | Tiedote
Toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna noin 0,3 astetta viileämpi. Vedenkorkeudet olivat matalalla ja virtaamat pieniä. Vesistöjen keväthuiput on saavutettu ja vedenpintojen ennustetaan laskevan kesäkuun aikana.
ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan rakennusperinnön hoitoon 52 000 euroa27.5.2025 13:06:39 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa rakennusperinnön hoitoon myönnettiin avustusta yhteensä 17 kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle kohteelle korjaustoimenpiteitä varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme