Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Pohjanmaa on 49 000 rokotteen päässä 80 prosentin rokotekattavuudesta  

Jaa

Alueellinen koordinaatioryhmä haastaa alueen asukkaat loppukiriin koronarokotusten kattavuuden nostamiseksi. Rokotustahti hiipuu, vaikka siihen ei ole nyt varaa.

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkoon verrattuna merkittäviä muutoksia. Tartuntamäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun, mutta tartunnat eivät heijastu sairaalahoidon tarpeeseen ja tartuntojen lähteet ovat pääosin hyvin jäljitettävissä. Alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaisessa kokouksessaan alueen olevan edelleen koronaepidemian perustasolla.

Huolta tilanteeseen tuo rokotustahdin hidastuminen. Täyden rokotussarjan saaneita on Pohjois-Pohjanmaalla nyt 66 prosenttia alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä, kun tavoiteltu rokotekattavuus on vähintään 80 prosenttia. Tästä maalista ollaan tiistaiaamun 28.9. tietojen mukaan noin 49 500 kakkosrokotteen päässä. Ensimmäisen rokotusannoksen ottaneita on nyt 81,8 prosenttia yli 12-vuotiaista, kun viime viikon luku oli 81,4.

”Rokotuskattavuuden nostaminen on keskeinen keino epidemian hallitsemiseksi. Sen avulla pidämme yhteiskuntaa auki. Vaikka lukuja pitäisi saada korkeammalle erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä, on myös yli 50-vuotiaiden rokotekattavuudessa vielä nostamisen varaa”, alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala painottaa.

Vanhemmille ihmisille vakavan taudin riski on suurempi, mutta rokotteen ottaminen on tärkeää myös nuoremmille ikäryhmille. Varsinkin ylipaino aiheuttaa riskin saada taudin vaikeampi muoto iästä riippumatta. Tehohoidon valtakunnallisen tilannekuvaraportin mukaan 86 prosenttia tehohoitoa tarvinneista koronapotilaista onkin ollut ylipainoisia (BMI vähintään 25).

Pohjois-Pohjanmaalla sairaalahoitoa vaatineista koronapotilaista 80 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia. Kaikki tehohoitoa vaatineet potilaat ovat olleet rokottamattomia.

Alueellinen koordinaatioryhmä ei tiistaisessa kokouksessaan linjannut muutoksia alueella voimassa oleviin suosituksiin, vaan totesi, että perustason suositukset esimerkiksi maskien käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja korkean riskin tapahtumissa ovat edelleen voimassa.

Lisäksi koordinaatioryhmä keskusteli alueellisesta etätyösuosituksesta. ”Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa lokakuun puoliväliin saakka. Myös me tarkastelemme etätyösuosituksen tarvetta lähiviikkojen aikana, eli pohjoispohjalaisillakin työpaikoilla on aika alkaa valmistautua epidemian jälkeisiin työn tekemisen tapoihin”, Nevala kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Nevala, vs. johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 040 352 7​257, terhi.nevala@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Hyvinvointialueen tuleva organisaatio, talous ja palvelurakenne suppean poliittisen ryhmän käsittelyssä13.10.2021 16:26:19 EEST | Tiedote

Suppea poliittinen ohjaus- ja seurantaryhmä kokoontui keskiviikkona 13.10. etäkokoukseen. Antti Ollikainen toimi kokouksen puheenjohtajana. Hyvinvointialueen poliittinen rakenne Osana hyvinvointialueen valmistelua on suunniteltu myös tulevan organisaation poliittista rakennetta. Kokouksessa oli asian käsittelyn aikana mukana myös poliittisten piirijärjestöjen edustajat. Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on vaaleilla valittava aluevaltuusto. Valtuusto päättää tarkemman organisaatiorakenteen. Muut lakisääteiset toimielimet ovat aluehallitus ja tarkastuslautakunta. Aluevaltuustoon tulee Pohjois-Pohjanmaalla 79 jäsentä. Aluehallitukseen tulisi pohjaehdotuksen mukaan 13 jäsentä. Muita toimielimiä olisivat tarkastuslautakunta, yksilöasiainjaosto, aluevaalilautakunta, tulevaisuus-, turvallisuus- ja yhdyspintalautakunnat, ​alueelliset neuvottelukunnat sekä vaikuttamistoimielimet, kuten nuorisovaltuusto ja vanhus- ja vammaisneuvosto. Kokouksessa käytiin keskustelua toimielinrakenteesta,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme