Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan elinkeinojen näkymissä nousun odotuksia - pula osaajista jatkunut myös koronakaudella

Jaa

Yli vuoden kestänyt koronakausi on kurittanut Pohjois-Pohjanmaankin elinkeinoja ja työmarkkinoita monin tavoin. Kevään 2020 alkushokin jälkeen toipuminen Pohjois-Pohjanmaalla on edennyt kuitenkin kohtalaisen hyvin, eikä isoa konkurssi- tai työttömyysaaltoa ole toteutunut.

Moni työnantaja on pystynyt sopeutumaan tilanteeseen määräaikaisilla lomautuksilla. Isoimmat ongelmat on koettu palvelualan yrityksissä. Tänä keväänä odotukset paremmasta ovat nousussa, kun rokotesuoja laajenee ja rajoituksia voidaan purkaa, taloutta elvytetään merkittävästi julkisella rahoituksella ja kysyntä niin kotimaassa kuin vientimaissa vähitellen vireytyy. Nämä tiedot käyvät ilmi tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Viimeaikaisissa kansallisissa ennusteissa ei ole nähty talouden ripeää nousua vielä lähikuukausina. Talouden odotetaan taittuvan kasvuun vuoden loppupuoliskolla. Pohjois-Pohjanmaan yrityksissä löytyy edelleen kasvuhalua ja se näkyy panostamisena tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen ja uusien toimintamallien luomiseen myös korona-aikana. Maakunnassa on myös toimialoja, joihin koronapandemia ei ole isosti vaikuttanut tai toimintaa on tarvinnut sopeuttaa uuteen muotoon vain vähän (esim. viljely ja kotieläintalous).

ELY-keskuksella on nyt hyvät mahdollisuudet vauhdittaa yritysten kehittämistä ja investointeja. Käytössä on normaalien aluekehitysvarojen lisäksi EU:n elvytysrahastojen rahoitusta. Myöskin työvoiman rekrytointi- ja koulutustarpeisiin voimme vastata hyvin”, toteaa johtaja Petri Keränen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan teollisuuden tilannekuva on kirjava: osalla yrityksiä tilauksia riittää ja kapasiteetti on täyskäytössä – osalla yrityksiä uusien tilausten saaminen on haasteellista. Rakentaminen on edelleen maakunnassa aktiivista ja lähivuosille on tiedossa isoja kohteita. Isoja odotuksia ladataan biotuotesektorille: Oulun Stora Enson tuotantoa on uudistettu ja myös Kemin Metsä Fibren hanke tuo työtä Pohjois-Pohjanmaalle. Useita eri kokoluokan biojalostamohankkeita on paraikaa selvityksessä. Matkailu- ja kulttuuripalvelut (ml. majoitus, ravitseminen) ovat ottaneet isoimmat iskut koronakaudella myös Pohjois-Pohjanmaalla – menetettyä myyntiä on huomattava määrä ja moni pieni toimija keikkuu kannattavuuden rajoilla. Turvetuotanto on kriisiytynyt koko maassa äkillisesti. Hallitus päätti äskettäisessä kehysriihessä turvetuottajille suunnatusta 70 miljoonan euron tuesta. Sen lisäksi on luvassa verohuojennuksia, jotka turvaavat toimintaa tulevina vuosina. Pyhäsalmen kaivoksen lähes 60 vuotta jatkunut kaivuutoiminta loppuu tänä vuonna.

Pohjois-Pohjanmaalla on kevään 2021 aikana ollut noin 4000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Mikään ala ei ole selvinnyt työllisyyden näkökulmasta kolhuitta korona-aikana. Irtisanomiset ja lomautukset ovat kohdistuneet valtaosin perustyöntekijöihin – ei johtajiin tai asiantuntijoihin. Samaan aikaan kun potentiaalista työvoimaa on määrällisesti enemmän tarjolla, ei osaajapula ole kuitenkaan helpottanut kaikilla seuduilla. Varsinkin Oulun ja Ylivieskan seuduilla tilanne on hyvin vaikea. Työvoimalle on edelleen hyvä kysyntä ja avoimia työpaikkoja on hyvin tarjolla. Monilla heikossa työmarkkina-asemassa olevilla työllistyminen on vaikeaa. Kasvun käynnistyttyä ajantasaisella osaamisella varustetut ammattilaiset ovat etuasemassa rekrytoinneissa.

Pohjois-Suomeen on suunnitteilla suuria teollisuusinvestointeja lähivuosille. Jo nyt useilla seuduilla on huomattava ja pysyvä työvoimapula useissa ammateissa, eikä tilanne näytä muuttuvan suhdanteiden mukaan. Jatkossa lisätyövoiman tarve ei kohdistu ainoastaan teknologiaosaajiin tai asiantuntija-ammatteihin – heidän lisäksi tarvitaan runsaasti lisää perustyöntekijöitä eri tehtäviin”, muistuttaa asiantuntija Jarkko Pietilä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

”Alueelliset kehitysnäkymät” on Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema raportti elinkeinojen ja työmarkkinoiden tilanteesta ja näkymistä vuoden päähän eri alueilla. Raportti julkaistaan 2 kertaa vuodessa ja se löytyy osoitteesta https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa raportin Pohjois-Pohjanmaan osuuden. Valmistelussa hyödynnetään kattavasti mm. eri tilastoja, talous- ja suhdanneraportteja sekä kyselyllä kerättyä asiantuntijatietoa eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 026 727
Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 116
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme