Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Sievin Malakakankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman

Jaa
Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 27.2.2023 klo 17 alkaen Sievin kunnantalolla (Haikolantie 16, 85410 Sievi) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee hankkeen verkkosivulle.
Malakakankaan tuulivoimapuiston hankealueen rajaus ja sijainti suhteessa Sievin kuntaan. Sähkönsiirron esisuunnittelun vaihtoehdot ovat johdonvarsiliittymä tai maakaapelointi Kukonkylän sähköasemalle.
Malakakankaan tuulivoimapuiston hankealueen rajaus ja sijainti suhteessa Sievin kuntaan. Sähkönsiirron esisuunnittelun vaihtoehdot ovat johdonvarsiliittymä tai maakaapelointi Kukonkylän sähköasemalle.

Yleisötilaisuudessa asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Semecon Oy) ja YVA-konsultin (AlustaConsulting Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 22.2.–24.3.2023 Sievin kunnan sekä Kannuksen ja Kalajoen kaupunkien internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä hankkeen verkkosivulla osoitteessa  www.ymparisto.fi/malakakankaantuulivoimaYVA. Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu), Sievin kunnanvirastossa, Kannuksen ja Kalajoen kaupungintaloilla sekä Sievin, Kannuksen ja Kalajoen pääkirjastoissa.  

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Kannanotot tulee toimittaa 24.3.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse PL 86, 90101 OULU. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta viimeistään 24.4.2023. Lausunto, johon sisältyy yhteenveto arviointiohjelmaan jätetyistä kannanotoista, laitetaan nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Hankekuvaus

Semecon Oy suunnittelee Malakakankaan tuulipuiston rakentamista Sievin kunnan länsiosaan, Kannuksen kunnan ja Kalajoen kaupunginrajan läheisyyteen. Tuulivoimahankealue sijaitsee noin 15 km Sievin keskustasta länteen, noin 13 km Kannuksen keskustasta itään, noin 32 km Kalajoen keskustasta etelään. Hankealueen lähin kyläkeskus on Kukonkylä, noin 1,5 kilometrin päässä hankealueen rajasta. Tuulivoimahankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 1 400 ha.  
 
Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa. VE1 vaihtoehdossa hankealueelle sijoittuisi 12 voimalaa ja VE2 vaihtoehdossa 7 voimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 7–10 MW. YVA:ssa tarkastellaan myös ns. nollavaihtoehtoa, jossa tuulipuistoa ei rakenneta.  
 
Tuulivoima-alue liitetään sähköverkkoon maakaapelilla Jylkkä–Alajärvi 2x400 + 110 kV voimajohtoon johdonvarsiliittymällä hankealueella tai sen välittömästä läheisyydestä olevalle Kukonkylän sähköasemalle. Voimajohdon linjauksen YVA-menettely on käynnissä ja lopullinen liityntäpiste vahvistetaan suunnittelun valmistuessa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Heli Kinnunen, p. 0295 038 018, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Hankevastaavat: toimitusjohtaja Olli Malkamäki, p. 040 198 0745, projektipäälliköt Joni Heinonen, p. 040 198 0794 ja Tomi Heinonen, p. 050 432 756, etunimi.sukunimi@semecon.fi


Konsultti: toimitusjohtaja Lauri Solin, p. 044 704 6281, etunimi.sukunimi@alustaconsulting.fi

Kuvat

Malakakankaan tuulivoimapuiston hankealueen rajaus ja sijainti suhteessa Sievin kuntaan. Sähkönsiirron esisuunnittelun vaihtoehdot ovat johdonvarsiliittymä tai maakaapelointi Kukonkylän sähköasemalle.
Malakakankaan tuulivoimapuiston hankealueen rajaus ja sijainti suhteessa Sievin kuntaan. Sähkönsiirron esisuunnittelun vaihtoehdot ovat johdonvarsiliittymä tai maakaapelointi Kukonkylän sähköasemalle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Matalasuhdanne kahlitsee Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoja ja työllisyyttä - muutosta parempaan odotetaan ensi keväälle25.5.2023 09:31:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan aluetalous on kärsinyt kustannusnoususta ja heikentyneestä kysynnästä kuluvan talven aikana. Moni työnantaja on sopeutunut tilanteeseen vähentämällä työvoimaansa. Dramaattista muutosta heikompaan ei ole kuitenkaan toteutunut ja useilla toimialoilla tilanne on vakaa. Maakunnan eri seuduilla talouden ja työllisyyden odotetaan piristyvän ensi vuoden puolella. Nämä huomiot ilmenevät tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys jatkaa kasvuaan24.5.2023 08:05:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 20 100 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. ELY-alueista työttömien työnhakijoiden määrä on noussut eniten Pohjois-Pohjanmaalla vuoden aikana (13 %). Lomautettujen määrä jatkoi nousua (2 100) ja kohdistui erityisesti kirvesmiehiin ja talonrakentajiin. Uusia avoimia työpaikkoja oli maakunnassa yhä vähemmän tarjolla. Huhtikuussa ilmoitettiin avoimeksi kaikkiaan 4 800 uutta työpaikkaa, mikä on 2 600 vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Yleisötilaisuus Oijärven säännöstelystä12.5.2023 12:10:17 EEST | Tiedote

ELY-keskus järjestää yleisötilaisuuden Oijärven säännöstelystä 22.5.2023 klo 16:30 alkaen Sampolassa, Ojalantie 12, Oijärvi. Tilaisuudessa keskustellaan Oijärven säännöstelystä. Vesilain valvojan kehotuksen mukaan ELY-keskus tulee laatimaan Oijärvelle uuden säännöstelyohjeen vuoden 2023 aikana. Uudella säännöstelyohjeella on tarkoitus vähentää säännöstelystä aiheutuvia haittoja, kuten korkeaa kesäveden pintaa. Lisäksi tilaisuudessa esitellään kaksi käynnissä olevaa Oijärveen liittyvää hanketta: - Konsulttiyhtiöltä tilattu selvitystyö, jossa tutkitaan, voitaisiinko Oijärven säännöstelystä luopua korvaamalla nykyinen säännöstelypato pohjapadolla. - AMK-lopputyö, jonka tarkoituksena on tarkastaa Oijärven purkautumiskäyrä ja tarkistaa säännöstelyyn liittyvien rakenteiden korkeusasema. Tervetuloa tilaisuuteen!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme