Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartta tarjoaa ratkaisuja työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeessa kahdeksan työnantaja- ja työntekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa Suomessa. Hankkeessa kehitetty tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Tietomalli syventää ymmärrystä siitä, onko kyse työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.
Pohjois-Pohjanmaan tulokset esiteltiin 1.3. Oulussa
TEM:n asiantuntijat esittelivät Työvoimatiekartta-hankkeen Pohjois-Pohjanmaan alueellisia tuloksia Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa Oulussa 1.3.2023. Ratkaisuja ja näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamiseksi kuultiin myös yritysten, työntekijäliittojen, koulutusorganisaatioiden, kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajilta.
”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.
Miltä näyttää Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartalta?
Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on työvoimapulaa keskiansiotason ammateissa erityisesti sairaanhoitajista ja ICT-alan osaajista sekä puu- ja sahatavaran prosessityöntekijöistä. Pienituloisimmissa ammateissa työvoimapulaa on erityisesti konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoista, tarjoilijoista sekä vanhusten- ja vammaisten kotipalvelun hoitajista. Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat yleissihteeri sekä kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettaja.
Kohtaanto-ongelmaksi määrittyy tilanne, jossa tietylle ammatille olisi sekä kysyntää että tarjontaa, mutta nämä eivät syystä tai toisesta kohtaa. Suurinta osaa kohtaanto-ongelma-ammateista yhdistää epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus ja matala ansiotaso. Pohjois-Pohjanmaalla kohtaanto-ongelma-ammattien kärjestä löytyy useita rakennusalan ammatteja, kuten betonirakentajat ja -raudoittajat sekä rakennusalan avustavat työntekijät.
Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat eri aloilla. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.
”Meidän tulee yhteistyössä etsiä ratkaisuja työpaikkojen nopeaksi täyttymiseksi, kohtaannon parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. Ennakoinnissa tulee kiinnittää huomiota tuleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi biotalous- ja energiasektoreilla, sillä maakunnassa on vireillä niihin runsaasti investointeja”, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen elinkeinovastuualueen johtaja Petri Keränen kertoo.
Työvoimatiekartta-hankkeessa tarkasteltiin myös työllistymistä vaikeuttavia riskitekijöitä, joita ovat muun muassa pitkäaikaissairaus, riittämätön koulutus, ulkomaan kansalaisuus, yli 55 vuoden ikä tai pitkäaikaistyöttömyys. Pohjois-Pohjanmaalla työnhakijoiden osuus, joilla on vähintään kolme edellä mainittua riskiä, oli matalin kaikista maakunnista. Osatyökykyisten osuus työttömistä työnhakijoista on Pohjois-Pohjanmaalla suurempi kuin Suomessa keskimäärin.
Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmien esittämät ratkaisuehdotukset on koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 –raporttiin, joka on julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Myös hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, eine.kela@ely-keskus.fi, p. 0295 038 227
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 474
Erityisasiantuntija Liisa Larja, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 036
Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, petri.keranen@ely-keskus.fi, p. 0295 026 727
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Veteraanikatu 1
90130 Oulu
0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelma käynnistynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja kuuden kunnan yhteishankkeena – vastaa asukaskyselyyn!12.5.2025 10:25:25 EEST | Tiedote
Haapaveden, Pyhäjärven ja Nivalan kaupungeissa sekä Kärsämäen, Pyhännän ja Siikalatvan kunnissa on käynnistetty viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelman laatiminen. Suunnitelman tavoitteena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta. Kevään aikana tunnistetaan alueen liikenneympäristön haasteita ja ongelmakohteita, minkä jälkeen laaditaan toimenpidesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisut ongelmakohtien parantamiseksi.
LUMO-ohjelmasta tukea Pohjois-Pohjanmaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseen7.5.2025 10:09:14 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistetty luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman (LUMO-ohjelma) valmistelu. LUMO-ohjelmatyössä on tähän mennessä koottu yhteen tietoa Pohjois-Pohjanmaan luonnosta ja tunnistettu maakunnan arvokkaimmat luonnon monimuotoisuuskeskittymät. Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelma laaditaan osana valtakunnallista Priodiversity LIFE -hanketta.
Kortteisen kalatien rakentaminen käynnistyy toukokuussa6.5.2025 07:51:47 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rakennuttaa Siikalatvan kunnassa Kortteisen tekojärven yhteyteen kalatien, joka auttaa kaloja ohittamaan nousuesteen.
Aittojoen valuma-alueen kunnostusselvitys on valmistunut, yleisötilaisuus 8.5. Vaalassa5.5.2025 08:41:30 EEST | Tiedote
Selvityksessä kartoitettiin laajan valuma-alueen vesiensuojelun kannalta merkittävimmät kunnostusta kaipaavat alueet.
Talouden nousu viivästynyt ja uusi globaalitalouden epävarmuus varjostaa Pohjois-Pohjanmaan elinkeinojen ja työllisyyden näkymiä29.4.2025 10:27:26 EEST | Tiedote
Pitkään kestäneen matalasuhdanteen on odotettu taittuvan kasvuksi tänä vuonna. Merkittävää talouden piristymistä ei ole vielä toteutunut, vaikka positiivisia viestejä maakunnan eri toimialoilta onkin saatu. Kansallisella tasolla moni ennustelaitos on siirtänyt tai madaltanut aiempia talouden kasvulukujaan poikkeuksellisen epävarmojen näkymien edessä. Pohjois-Pohjanmaalla odotukset loppuvuodelle ovat maltilliset ja odottavat. Selkeää talouden ja työllisyyden kasvua ennakoidaan ensi vuodelle. Nousun edellytys on, ettei USA:n vastikään aloittama tullimaksupolitiikka eskaloidu laajaksi pitkäkestoiseksi markkinahäiriöksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme