Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartta tarjoaa ratkaisuja työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 1.3.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista.
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri  Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).

Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeessa kahdeksan työnantaja- ja työntekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa Suomessa. Hankkeessa kehitetty tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Tietomalli syventää ymmärrystä siitä, onko kyse työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Pohjois-Pohjanmaan tulokset esiteltiin 1.3. Oulussa

TEM:n asiantuntijat esittelivät Työvoimatiekartta-hankkeen Pohjois-Pohjanmaan alueellisia tuloksia Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa Oulussa 1.3.2023. Ratkaisuja ja näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamiseksi kuultiin myös yritysten, työntekijäliittojen, koulutusorganisaatioiden, kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajilta.

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Miltä näyttää Pohjois-Pohjanmaan työvoimatiekartalta?

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on työvoimapulaa keskiansiotason ammateissa erityisesti sairaanhoitajista ja ICT-alan osaajista sekä puu- ja sahatavaran prosessityöntekijöistä. Pienituloisimmissa ammateissa työvoimapulaa on erityisesti konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoista, tarjoilijoista sekä vanhusten- ja vammaisten kotipalvelun hoitajista. Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat yleissihteeri sekä kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettaja.

Kohtaanto-ongelmaksi määrittyy tilanne, jossa tietylle ammatille olisi sekä kysyntää että tarjontaa, mutta nämä eivät syystä tai toisesta kohtaa. Suurinta osaa kohtaanto-ongelma-ammateista yhdistää epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus ja matala ansiotaso. Pohjois-Pohjanmaalla kohtaanto-ongelma-ammattien kärjestä löytyy useita rakennusalan ammatteja, kuten betonirakentajat ja -raudoittajat sekä rakennusalan avustavat työntekijät.

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat eri aloilla. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.
”Meidän tulee yhteistyössä etsiä ratkaisuja työpaikkojen nopeaksi täyttymiseksi, kohtaannon parantamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. Ennakoinnissa tulee kiinnittää huomiota tuleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi biotalous- ja energiasektoreilla, sillä maakunnassa on vireillä niihin runsaasti investointeja”, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen elinkeinovastuualueen johtaja Petri Keränen kertoo.

Työvoimatiekartta-hankkeessa tarkasteltiin myös työllistymistä vaikeuttavia riskitekijöitä, joita ovat muun muassa pitkäaikaissairaus, riittämätön koulutus, ulkomaan kansalaisuus, yli 55 vuoden ikä tai pitkäaikaistyöttömyys. Pohjois-Pohjanmaalla työnhakijoiden osuus, joilla on vähintään kolme edellä mainittua riskiä, oli matalin kaikista maakunnista. Osatyökykyisten osuus työttömistä työnhakijoista on Pohjois-Pohjanmaalla suurempi kuin Suomessa keskimäärin.

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmien esittämät ratkaisuehdotukset on koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 –raporttiin, joka on julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Myös hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, eine.kela@ely-keskus.fi, p. 0295 038 227


Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 474


Erityisasiantuntija Liisa Larja, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 036


Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, petri.keranen@ely-keskus.fi, p. 0295 026 727

Kuvat

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri  Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Pohjanmaan tuloksista. Kuvassa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Ville Kopra (oik.).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Likalantien rakennetta vahvistetaan Oulaisissa, tie suljetaan töiden ajaksi29.5.2023 13:18:55 EEST | Tiedote

Likalantie (Mt 18281) rakennetta Oulaisissa vahvistetaan viikoilla 23 ja 24. Rakennustöiden aikana Likalantie on suljettu ajoneuvoliikenteeltä ja kevyeltä liikenteeltä 6. - 8.6. ja 13. - 15.6. Suljettavat tieosuudet ovat Likalantie 98 ja Likalantie 494. Tieosuudet on merkitty oheiseen karttaan. Tonteille kulku säilytetään. Hankkeen tilaajana toimii Tuulipuisto Karahka Oy ja pääurakoitsijana NYAB Finland Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 (suomi.fi) Liikennetilanne (fintraffic.fi)

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen käynnistyy Kalajoen Rautiossa29.5.2023 10:42:04 EEST | Tiedote

Maantien 774 jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen alkaa Kalajoen Rautiossa. Urakassa rakennetaan uutta kevyen liikenteen väylää noin 500 metrin matkalle nykyisen ajoradan viereen. Uusi kevyen liikenteen väylä sijoittuu maantien 774 (Rautiontie) pohjoispuolelle välillä Raution seurakuntakoti – Essonkuja. Samassa urakassa uusitaan alueen tievalaistusta, rakennetaan 4 uutta suojatiesaareketta ja parannetaan linja-autopysäkkejä Rautiontien ja Kannuksentien liittymäalueella. Hankkeen tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta. Urakan tilaajina ovat ELY-keskus ja Kalajoen kaupunki. Työt alkavat kesäkuussa 2023. Urakka valmistuu syksyllä 2023. Urakoitsijana toimii Nyab Finland Oy

Matalasuhdanne kahlitsee Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoja ja työllisyyttä - muutosta parempaan odotetaan ensi keväälle25.5.2023 09:31:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan aluetalous on kärsinyt kustannusnoususta ja heikentyneestä kysynnästä kuluvan talven aikana. Moni työnantaja on sopeutunut tilanteeseen vähentämällä työvoimaansa. Dramaattista muutosta heikompaan ei ole kuitenkaan toteutunut ja useilla toimialoilla tilanne on vakaa. Maakunnan eri seuduilla talouden ja työllisyyden odotetaan piristyvän ensi vuoden puolella. Nämä huomiot ilmenevät tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme